(Jednání pokračovalo v 15.50 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas určený na přestávku poslaneckého klubu sociální demokracie vypršel, budeme tedy pokračovat ve 44. schůzi.

Organizační výbor přikázal tisk 641 výboru pro obranu. K tomuto tisku jsme obdrželi oponentní zprávu menšiny výboru pro obranu, a to jako sněmovní tisk 641/Z. Zpravodajem menšiny výboru je určen pan poslanec Jan Vidím, kterého prosím, aby se ujal slova, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedo. Paní a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s průběhem projednávání sněmovního tisku 641 ve výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. Výbor pro obranu se nad tímto tiskem sešel 10. prosince a po odůvodnění ministryně obrany JUDr. Vlasty Parkanové, I. náměstka ministryně obrany ČR MUDr. Martina Bartáka, náčelníka Generálního štábu AČR pana Ing. Vlastimila Picka a po mé zpravodajské zprávě nepřijal žádné usnesení.

Po skončení zasedání výboru se sešla menšina členů výboru a přijala oponentní zprávu, se kterou chci seznámit Poslaneckou sněmovnu a požádat ji, aby se stala základem pro hlasování.

Menšina výboru pro obranu za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v operaci sil KFOR (Kosovo Force) pod vedením Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) v Kosovu, a to v celkovém počtu do 550 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009,

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v silách ISAF (International Security Assistance Force) pod vedením Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO) v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do 645 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009,

s prodloužením působení kontingentu speciálních sil resortu Ministerstva obrany v protiteroristické operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu, a to v celkovém počtu do 100 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009,

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci Výcvikové mise NATO v Irácké republice (NATO Training Mission-Iraq, NTM-I), a to v celkovém počtu do 5 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009,

s prodloužením působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci velitelských struktur operace Evropské unie v Čadské republice a ve Středoafrické republice (EUFOR TCHAD/RCA), a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009,

s vysláním sil a prostředků resortu Ministerstva obrany k ochraně vzdušného prostoru pobaltských zemí v rámci operace Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO), a to v celkovém počtu do 75 osob na dobu od 1. dubna do 15. září 2009,

s vysláním sil a prostředků resortu Ministerstva obrany do mise MFO (Multinational Forces and Observers) na Sinajském poloostrově, a to v celkovém počtu do 3 osob na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009,

s vysláním 5 příslušníků resortu Ministerstva obrany do Operačního velitelství Evropské unie ve Spolkové republice Německo na dobu od 1. ledna do 31. prosince 2009 pro přípravu případného nasazení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci Bojového uskupení Evropské unie (European Union Battle Group, EU BG).

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, promiňte, já vás přeruším. Požádám kolegy a kolegyně, aby se zklidnili, protože zde skutečně není slyšet, co pan poslanec Vidím předčítá. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně.

S působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v operacích Sil rychlé reakce Organizace Severoatlantické smlouvy (NATO Response Force, NRF) mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 229 osob na dobu od 1. ledna do 15. července 2009 a do 3 osob na dobu od 1. července 2009 do 15. ledna 2010 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory Parlamentu České republiky.

A konečně s působením sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v rámci Bojového uskupení Evropské unie (European Union Battle Group, EU BG) v operacích Sil rychlé reakce Evropské unie mimo území České republiky, a to v celkovém počtu do 1800 osob na dobu od 1. července do 31. prosince 2009 s tím, že o případném vyslání do konkrétní operace rozhodne vláda, která o takovém rozhodnutí neprodleně informuje obě komory českého Parlamentu.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Poprosím vás, abyste se posadil ke stolku zpravodajů. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které se přihlásili pan poslanec Grebeníček, Černý, Novotný, Paroubek. Takže jako první uděluji slovo panu poslanci Grebeníčkovi. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Historické zkušenosti nás utvrzují v tom, že náš národ má schopnosti i potřebu mít dobré vztahy se svými sousedy, s Evropany, ale i se státy na jiných kontinentech pro zajištění své prosperity a pro náš přínos lidské civilizaci. Pozoruhodně to vyjádřil například respektovaný umělec Alfons Mucha. Účelem mého díla - cituji jeho slova - nikdy nebylo bořit, ale vždy stavět, klást mosty, neboť nás všechny musí živit naděje, že celé lidstvo se sblíží, a to tím snáze, dobře-li se pozná navzájem.

Návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v zahraničních operacích v roce 2009, který vláda Sněmovně nyní předkládá, uvedenému přístupu bohužel vůbec neodpovídá, neboť překračuje veškeré dříve myslitelné a představitelné hranice vojenské a finanční spoluúčasti České republiky v zahraničních vojenských operacích a válkách. Ve valné většině jde přitom o účast v konfliktech, které začaly hrubým porušováním mezinárodního práva a které jsou buď přímo svým vznikem, nebo svým barbarským průběhem a katastrofálními účinky důsledkem silové politiky Spojených států amerických a Severoatlantické aliance.

Evropa a s ní i Česká republika je nyní konfrontována s dopady vážné ekonomické krize. Tato krize se šíří nikoli náhodou ze Spojených států. Vedle celé řady dalších příčin jsou mezi významnými souvislostmi této krize uváděny také nákladná militaristická politika, gigantické výdaje vlády Spojených států na zbrojení a stamiliardy dolarů vydávané každoročně přímo na války. Dnes zejména na okupaci Iráku a válku v Afghánistánu.

Dámy a pánové, koaliční vláda Občanské demokratické strany, lidovců a zelených se podle toho, co je nám předkládáno, plně zhlíží ve stejně neperspektivní vojenské a silové politice, která neřeší problémy a která v očích světového veřejného mínění hluboce kompromituje a současně ekonomicky vyčerpává Spojené státy i jejich nekritické spojence.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP