(Jednání pokračovalo v 15.15 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 15.15 hodin a já poprosím paní ministryni, aby pokračovala ve své úvodní řeči. (V sále je stále hluk.) Vážené kolegyně a kolegové, ale to nebyl pokyn, abyste se začali bavit, ale abyste se ztišili, usadili se a 44. schůze mohla pokračovat!

Paní ministryně má slovo. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Kolegyně a kolegové, dovolte mi navázat přibližně uprostřed věty, kterou jsem končila před 20 minutami. Mluvila jsem o tom, že v celé alianci, a nemyslím tím v této souvislosti jenom NATO, ale celou alianci demokratických zemí zapojených v Afghánistánu, není pochyb o nutnosti intenzivního zapojení v této zemi. Toto chápání významu je tak bezprecedentní, že se operace v Afghánistánu, jak už jsem říkala před chvílí, vojensky účastní i další nealianční země, kupříkladu Austrálie, Irsko, Švédsko, a že další země přispívají do operací finančně, například Korea a Japonsko.

Chci říct, že i my význam Afghánistánu vnímáme obdobně. Z hlediska počtů se proto pro rok 2009 zapojení v silách ISAF navrhuje ve vládním materiálu, který máte zde předložen od října, počet do 645 osob a v operaci Trvalá svoboda do 100 osob. Já bych se ráda věnovala především navrhovanému navýšení naší účasti.

ČR na jaře letošního roku zřídila vlastní provinční rekonstrukční tým, který má za úkol pomáhat při obnově země a vytvářet podmínky pro standardní život v mírových podmínkách. Kritickou a mnohdy i kriticky nedostatkovou schopností jsou v Afghánistánu vrtulníky. Ve specifických podmínkách této země jde o základní dopravní prostředek. Je to prostředek, jehož dostupnost mnohdy rozhoduje mezi úspěchem a neúspěchem. Proto plánujeme vyslání tří transportních vrtulníků, které posílí jak ISAF jako takový, tak přinesou pomoc i našemu PRT v Lógaru. Toto vyslání vrtulníků je též důkazem, že se začínáme zařazovat mezi ty země, které přecházejí od vysílání "pouze" osob, "pouze" lidí, k vysílání ucelených a významných schopností.

Nakonec bych ráda zmínila vysílání radiolokátoru Artur. Tento radiolokátor by měl podporovat misi ISAF na kandahárském letišti. Toto letiště je klíčově důležité pro úspěch aliančního úsilí na jihu Afghánistánu v oblasti, která je významná pro financování opozičních sil tím, že zajišťuje většinu světové produkce opia. Vysílání radiolokátoru Artur napomůže ochraně letiště, a tím také zlepší alianční akceschopnost a pomůže předejít ztrátám v této klíčové lokalitě.

Pokud jde o další oblasti působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany, oproti roku 2008 navrhuje vláda snížení počtu příslušníků resortu působících v Iráku. Toto snížení je dáno jednak zlepšující se bezpečnostní situací a přebíráním odpovědnosti za vlastní bezpečnost samotnými Iráčany, což se promítlo i do skutečnosti, že nedochází k prodloužení mandátu Rady bezpečnosti OSN. Nadále se tedy navrhuje napomáhat výcvikem iráckých bezpečnostních sil pouze pod záštitou výcvikové mise NATO v Iráku, a to v celkovém počtu do pěti osob.

Stejně tak jako v roce letošním i pro rok 2009 se předpokládá zapojení do operace EU v Čadu, ve Středoafrické republice, a to v celkovém počtu do tří osob.

Nově navrhujeme působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany v Pobaltí. Zabezpečení ochrany vzdušného prostoru pobaltských zemí v rámci operace NATO bude významným příspěvkem ČR k zajišťování kolektivní bezpečnosti NATO, bezpečnosti, jejíchž výhod požíváme a kterou také musíme napomáhat vytvářet. Přínosem budou rovněž praktické zkušenosti, které získají letouny Jas-39 Gripen mimo území ČR v operaci NATO.

Nově je zde zahrnut rovněž příspěvek ČR v celkovém počtu do tří osob do mise MFO, která odděluje izraelské a egyptské síly na Sinajském poloostrově. Cílem naší účasti v této misi je především podpora širšího politického úsilí EU, mezi jejíž priority mír na Blízkém východě patří.

Mimo aktuálního vyslání do operací předpokládáme účast v pohotovostních jednotkách NATO, EU i OSN. V rámci NATO jde o síly rychlé reakce, do nichž síly a prostředky vyčleňujeme pravidelně, stejně tak jako do sytému pohotovostního ujednání Organizace spojených národů.

Novým a významným krokem je vyčlenění sil a prostředků pro koncept bojových uskupení EU. Tento koncept umožňuje zemím EU velmi rychle reagovat na vzniklé krizové situace, event. válečné konflikty. V systému pohotovosti jsou zařazena na dobu šesti měsíců vždy dvě tato bojová uskupení. V druhé polovině roku 2009 by mělo jít o společnou česko-slovenskou skupinu pod českým vedením.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP