(14.50 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Proti nim je nutno aktivně působit ozbrojenými silami v operacích mimo území České republiky, respektive mimo území členských zemí NATO a Evropské unie. Udržování stability a bezpečnosti prostřednictvím zahraničních operací proto představuje optimální a často vůbec jediný způsob, jak minimalizovat dopady hrozeb na bezpečnostní zájmy České republiky a jejích spojenců. (V sále je obrovský hluk a neklid!)

Z hlediska konkrétního působení příští rok -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní ministryně, promiňte, já vás na chviličku přeruším. Požádám kolegyně a kolegy, aby se ztišili, a pokud tak učiní, vy budete moci pokračovat. Prosím, pokračujte.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Z hlediska konkrétního působení příští rok předpokládáme pokračovat v nastoupeném trendu a soustředit se na dva regiony - západní Balkán a Afghánistán.

Význam západního Balkánu je zřejmý z hlediska geografického i historického. Jde o nejbližší potenciálně nestabilní region a jeho historie krvavých střetů a etnických čistek je stará jen několik let. Proto i na příští rok počítá návrh s nasazením kontingentu o síle do 550 osob a jeho setrváním tak dlouho, dokud to bude bezpečnostní situace v regionu vyžadovat. (Hluk v sále trvá.)

Druhou oblastí našeho prioritního zájmu je Afghánistán, země, která je sice geograficky vzdálená, avšak -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Paní ministryně, ještě jednou vás přeruším. Poprosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili. Pokud budu muset ještě jednou takhle učinit, přeruším jednání téhle schůze.

Prosím, pokračujte, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Ano, děkuji, pokusím se o to.

Druhou oblastí našeho prioritního zájmu je Afghánistán, země, která je sice geograficky vzdálená, avšak v případě, že snahy mezinárodního společenství o stabilizaci nebudou úspěšné, mohou aktivity extremistických skupin vedené z jeho území ohrozit i bezpečnost naší země. Předkládaný návrh proto předpokládá v Afghánistánu přítomnost sil a prostředků resortu Ministerstva obrany nejen zachovat, ale i navýšit, a to jak kvantitativně, tak kvalitativně.

Pro Severoatlantickou alianci je Afghánistán hlavní operační prioritou a mezi spojenci panuje jednoznačný konsensus o jeho významu. Zde je několik aspektů, nad nimiž bych se ráda chvíli zastavila.

Za prvé jde o boj proti terorismu jako takový. Afghánské hory a afghánsko-pákistánské pohraničí jsou největším útočištěm teroristů Al-Káidy a spřízněných skupin. Pokud budou pokračovat podmínky pro jejich setrvání, budou představovat hrozbu nám všem. Myslím, že 11. září 2001 je dostatečnou připomínkou nebezpečí, které představují. (Hluk v sále trvá.)

Za druhé je zde aspekt psychologický. Pokud v Afghánistánu nedosáhneme svých cílů, tedy Afghánistánu stabilního, bude náš neúspěch chápán jako neúspěch celé západní civilizace a jako povzbuzení terorismu a extremismu ve světovém měřítku. V celé alianci, a nyní nemluvím jen o NATO, ale o celé alianci demokratických zemí zapojených v Afghánistánu, není pochyb o nutnosti intenzivního zapojení v této zemi. Toto chápání významu je tak bezprecedentní, že se operace v Afghánistánu vojensky účastní i 11 nealiančních zemí, například Švédsko, Irsko, Austrálie, a řada dalších zemí se na obnově Afghánistánu podílí finančně, například Japonsko a Korea.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, přerušuji schůzi do 15.15 hodin. Sejdeme se v 15.15 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 14.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP