(14.10 hodin)
(pokračuje Vlček)

Nyní přikročíme k projednávání bodu č. 15, kterým je

 

15.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 49/1997 Sb., o civilním letectví
a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání
(živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 216/2002 Sb.,
o ochraně státních hranic České republiky a o změně některých zákonů
(zákon o ochraně státních hranic), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 590/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh uvedl pan ministr Nečas, to znamená, že úvodní slovo bylo předneseno. A po úvodním slovu byl tento bod přerušen. Ale jestli chce pan ministr Řebíček k tomu ještě něco uvést, má slovo.

 

Ministr dopravy ČR Aleš Řebíček Děkuji, pane předsedo, dámy a pánové, já jen zopakuji to, co řekl kolega Nečas, abyste se rychleji zorientovali. Jedná se o transpozici směrnice Evropského parlamentu. Týká se zvýšení zdravotní nebo odborné způsobilosti řídících letového provozu. Jedná se zhruba o 550 lidí. Dále tam je zahrnuto i nařízení EP a Rady. Ale to jen tak spíš na okraj.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Pavel Hojda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, vládní návrh novely zákona o civilním letectví je prakticky implementací následujících směrnic, nařízení, dohod a požadavků. Tato směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 206/23 Evropského společenství z roku 2006 o licenci řídícího letového provozu společenství, č. 1107/2006, o právech osob se zdravotním postižením a osob s omezenou schopností pohybu a orientace v letecké dopravě. Je zvolena forma založení věcné působnosti Úřadu pro civilní letectví a obecním živnostenským úřadům v oblasti dohledu nad plněním povinností provozovatele letiště, leteckého dopravce, cestovních kanceláří a cestovních agentur. Číslo 2111/2005, o vytvoření seznamu společenství uvádějícího letecké dopravce, kteří podléhají zákazu provozování letecké dopravy ve společenství. O informování cestujících v letecké dopravě, o totožnosti provozujícího leteckého dopravce, požadavky Mezinárodní organizace pro civilní letectví /ICAO/ a o povinnosti zavést a spravovat databázi údajů o terénu a překážkách. Databáze bude sloužit k navigačním účelům účastníků mezinárodního civilního letectví a Schengenské smlouvy. (V sále je rušno.)

Je ovšem třeba adekvátně upravit část zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví a o změně a doplnění zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, živnostenský zákon, ve znění pozdějších předpisů, i s ohledem na bezpečné provádění letů a poskytování leteckých služeb v dohodě s Ministerstvem obrany.

Podle stanoviska Úřadu civilního letectví České republiky je nutné zapracovat a změnit přílohu zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, zejména z důvodu spravedlnosti stanovení poplatku dle počtu zaměstnanců firem, a tím i vyššího počtu oprávněných činností. Stávajících firem a firem do deseti osob by se změna neměla týkat vůbec.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, promiňte, já vás přeruším. Poprosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili, a pokud tak učiní, můžete pokračovat. Prosím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já vím, že pro některé je to nezáživné, ale musím vás seznámit alespoň se základními údaji.

Je rovněž zapotřebí důkladněji prodiskutovat část, do které je transponována směrnice 2006/23/ES o licenci řídícího letového provozu společenství, tak aby návrh novely zákona byl v souladu s touto směrnicí a nebyl naopak ještě přísnější. Při projednávání s dotčenými orgány a institucemi byla registrována některá odlišná stanoviska. Zejména od leteckého personálu, kdy se jednalo o problematiku stanovení času přípravy předletové a poletové činnosti. Podle informací z ministerstva i od zástupců leteckého personálu došlo k dohodě a k úpravám, které jsou již v návrhu zákona zapracovány.

Nenavrhuji zkrácení ani prodloužení zákonné lhůty projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně. Navrhuji projednání návrhu zákona v hospodářském výboru, tak jak ostatně stanovil i organizační výbor. To je vše k mé zpravodajské zprávě.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou písemnou přihlášku ani přihlášku z místa. Takže mi nezbývá, než obecnou rozpravu ukončit. Pane zpravodaji, nezazněly žádné návrhy na vrácení ani na zamítnutí?

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání tohoto tisku. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Má někdo jiný návrh? Pokud tomu tak není, tak zahájím hlasování.

 

Budeme hlasovat o přikázání předloženého návrhu k projednání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 79 z přítomných 188 poslankyň a poslanců pro návrh 161, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi a bod číslo 15 končím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP