(14.20 hodin)
(pokračuje Vlček)

Dále budeme pokračovat bodem číslo 16. Je jím

 

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,
základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání
(školský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 573/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra Ondřeje Lišku a zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Waltera Bartoše, aby zaujali místo u stolku předkladatelů a zpravodajů.

My jsme tento bod přerušili v rozpravě. Další se v rozpravě přihlásil pan poslanec Ohlídal. Prosím. (Hluk v sále.) Poté pan ministr Liška. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych načetl dva legislativně technické návrhy.

První návrh se týká mého pozměňovacího návrhu označeného jako C1. Tam v té první větě by se měla objevit čárka: před slovem "za předpokladu" a po slově "trvale" má být čárka. (V sále je stálý hluk.)

Druhý legislativně technický návrh se týká mého pozměňovacího návrhu C3, kde je věta: "Ministerstvo stanoví vyhláškou, prováděcím právním předpisem…" a tak dále -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, promiňte, já vás přeruším. Požádám naše kolegyně a kolegy, aby se ztišili a vy mohl pokračovat ve své rozpravě. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Navrhuji, aby slovo "vyhláškou" a po něm následující čárka byly vynechány, protože tady vznikla písemná chyba, jakási písemná duplicita. Vyhláška je stejná jako prováděcí právní předpis, takže při formulaci a hlavně při přepisování se tam objevila tato drobná chyba technického charakteru.

Dovoluji si vás požádat, vážená Sněmovno, abyste přijali tyto dva legislativně technické návrhy. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní se o slovo přihlásil pan ministr Liška. Prosím, pane ministře, máte slovo. Další v pořadí je paní poslankyně Mertinová. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi načíst jednu legislativně technickou úpravu a poté jen krátký komentář.

Já bych vás chtěl požádat, aby v čl. II a III návrhu zákona se slova "1. ledna" nahradila slovy "1. dubna". Je to změna, která je nutná proto, protože se třetí čtení tohoto zákona, této novely, přesouvalo ze schůze na schůzi a my jsme tím pádem propásli termín, se kterým bylo původně počítáno, tak aby mohl zákon včas vstoupit v platnost.

Dovolte mi ještě říci jednu věc, která se týká pozměňovacích návrhů, o nichž budeme hlasovat zanedlouho. Já jsem se rozhodl po konzultacích s celým spektrem Sněmovny o následujícím kroku. Tato novela obsahuje celou řadu velmi důležitých ustanovení, která mají svůj přesah do řízení škol, do fungování škol, pro ředitele, pro studenty a samozřejmě také souvisejí s připravovanou státní maturitní zkouškou. Jedno z ustanovení, které bylo a je součástí této novely, je také otázka znovuzpoplatnění posledního ročníku mateřské školy. Já jsem se rozhodl po konzultacích s kolegy z ostatních parlamentních stran, že přistoupím na to, aby toto znovuzavedení zpoplatnění nebylo odsouhlaseno, aby se nestalo součástí tohoto zákona, a upřednostňuji tento postup proto, protože si myslím, že ostatní ustanovení této novely jsou mnohem důležitější ze systémového hlediska než toto jedno konkrétní. A proto děkuji za spolupráci všem jak v koalici, tak v opozici, že se nám podařilo i tento rozdíl překonat ve prospěch té novely samotné. Chtěl bych to využít k tomu, abychom se sešli po Novém roce v užším kruhu odborníků z jednotlivých parlamentních stran a bavili se o tom, jak dále pokračovat ve zlepšování předškolního vzdělávání. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí paní poslankyně Mertinová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marcela Mertinová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, vystupuji s legislativně technickou opravou. V mém pozměňovacím návrhu, který je uveden v tisku 573/2 pod bodem E1 a vztahuje se k usnesení výboru, nově vkládanému bodu 26, ustanovení § 60 odst. 19, má být správně uvedeno v úvodní části před slovem "zní" slovo ", který" a na konci textu před slovy "dané školy" mají být slova "se zrušuje".

Odůvodnění k tomu. Tento pozměňovací návrh by byl bez výše uvedených slov v textu nelogický, protože by byl naprosto identický s textem uvedeným pod bodem A7, bod 26, ale záměrem mého pozměňovacího návrhu je, aby byl odst. 19 z daného ustanovení vypuštěn. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, paní poslankyně. Táži se, jestli se někdo další hlásí ještě do rozpravy. Jestli tomu tak není, rozpravu končím.

Táži se na závěrečná slova. Pane ministře? Pane ministře, chcete závěrečné slovo? Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Dovolte mi jenom krátce říci, že děkuji za spolupráci jak školskému výboru, tak všem ostatním, a věřím, že ta dohoda, kterou jsme učinili v posledních dnech, umožní průchod této novely celou sněmovnou. Budu rád, když i vy jako opozice ji podpoříte. Je to ve prospěch českého školství. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. Pan zpravodaj nechce závěrečné slovo. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil jak pan zpravodaj, tak pan ministr. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, já vás nejprve seznámím s procedurou hlasování. Budu číst pomalu, aby všechny politické kluby stíhaly tuto proceduru, a pak bychom postupovali.

Takže ve druhém čtení návrhu zákona nebyl podán návrh na zamítnutí. Jinými slovy, budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, a to takto. Nejprve bychom hlasovali o poslaneckých pozměňovacích návrzích, které se vztahují k usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Jsou to tedy body D3. V případě, že projde bod D3, nehlasovatelný by byl bod A4, A5. Bod E1 - pak by byl nehlasovatelný bod A7 bod 26, a E2 - pak by byl nehlasovatelný bod A13.

Potom bychom hlasovali samostatně o pozměňovacích návrzích přijatých v usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a samostatně by byly body A7 bod 28, dále A7 zbylé body 24, 25 a 27, nebude-li schválen E1, tak také A7 bod 26. Dále o bodu A14.

Jako další hlasování bychom hlasovali všechny zbylé body obsažené v usnesení výboru, tedy A1, A2, A3, A6, A9, A10, A11, A12, A15, A17. Poté bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu B1 paní kolegyně Šojdrové, C1 až C5 pana kolegy Ohlídala, D1 varianta A nebo varianta B, dále pak o pozměňovacím návrhu D2 a nakonec o zákonu jako o celku.

Tolik, pane předsedající, procedura.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Slyšeli jste návrh procedury, tak jak ji přednesl pan zpravodaj. Myslím, že tato procedura je dosti složitá.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP