(18.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Dalším bodem je bod číslo 19 a tím je

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické,
dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 557/ - třetí čtení

 

Pan ministr financí Kalousek je u stolku zpravodajů, o totéž požádám zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Petra Braného. Konstatuji, že pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 557/2.

Otvírám rozpravu, nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Přihlásil se pan ministr financí, uděluji mu slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji, budu velmi stručný. Důvody předlohy jsem vysvětlil, s legislativně technickými návrhy, které byly vzneseny ve druhém čtení, souhlasím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Kdo další v rozpravě? Pan zpravodaj? Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji za slovo. Upozornil bych jen na tisk 557/2, zde není třeba ani schvalovat proceduru, protože jsou zde dva pozměňovací návrhy, a to jeden rozpočtového výboru a pozměňovací návrh můj pod bodem B.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Kdo se dále hlásí do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil.

 

Poslanec Petr Braný: Pozměňovací návrh pod bodem A, nejdříve bychom hlasovali návrh rozpočtového výboru, to je jeden pozměňovací návrh, takže to už není dál číslováno, a pod bodem B pozměňovací návrhy, které jsem přednesl já v rozpravě v druhém čtení. Jedná se o přechodné ustanovení, článek II, a účinnost, článek III. Zde navrhuji pod bodem B jedno hlasování. Bude-li někdo trvat na odděleném, je to možné, ale nedoporučuji to, protože bod Přechodná ustanovení vychází z toho, kdyby účinnost nebyla od 1. ledna, aby se mohly tyto převody dělat z hlediska veřejného zájmu i dodatečně, bezúplatný převod.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Má někdo výhradu k postupu hlasování? Není tomu tak. Je to jednoduché, nebudeme o tom hlasovat. Prosím první pozměňovací návrh.

 

Poslanec Petr Braný: První pozměňovací návrh, který je z rozpočtového výboru a je pod bodem A. Doporučuji. (Ministr financí: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 72 a ptám se, kdo je pro při souhlasných stanoviscích zpravodaje a pana ministra. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 72 z přítomných 165 pro 160, proti jeden, návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Petr Braný: Pozměňovací návrh pod písmenem B. Doporučuji. (Ministr financí: Souhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 73 a ptám se, kdo je pro při souhlasných stanoviscích. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 73, z přítomných 165 pro 161, proti nikdo, návrh byl přijat. Další návrh.

 

Poslanec Petr Braný: Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy a můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 557, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 74 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 74, z přítomných 163 pro 160, proti nikdo, návrh byl přijat.Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím bod číslo 19.

 

Před sebou máme bod číslo 20, kterým je

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 542/ - třetí čtení

 

Pan ministr financí je u stolku zpravodajů, stejně jako zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vilímec. Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 542/2.

Otevírám rozpravu a dávám slovo panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Dámy a pánové, i v tomto případě děkuji pěkně za projednání a souhlasím s pozměňovacími návrhy, které padly ve druhém čtení jak ve výboru, tak na plénu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další do rozpravy? Nikoho nevidím. Rozpravu končím.

Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. O totéž požádám pana ministra i když ten to řekl jednou větou ve svém slově v rozpravě. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, myslím, že hlasování o pozměňovacích návrzích by mohlo být jednoduché. Navrhuji, aby se nejdříve v prvním hlasování hlasovalo o pozměňovacích návrzích rozpočtového výboru jako o celku, tedy o celém bodu A, tedy kompletně o bodu A1 až A11 vzhledem k tomu, že tyto body jsou legislativně i věcně vzájemně provázány. Jako druhé hlasování navrhuji hlasovat o bodu B, tedy o změně účinnosti zákona navržené poslancem Vilímcem. Třetí hlasování by bylo závěrečné hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, procedura je jednoduchá, nebudu dávat o ní hlasovat. Jestli k ní nemá žádnou výhradu, můžeme podle ní postupovat.

První pozměňovací návrh prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: První pozměňovací návrh je pod bodem A, tedy návrh usnesení rozpočtového výboru. Stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 75 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 75, z přítomných 165 pro 117, proti 4, návrh byl přijat. Prosím druhý pozměňovací návrh.

 

Poslanec Vladislav Vilímec: Je to pozměňovací návrh pod písmenem B. Stanovisko je kladné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr také. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 76 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 76 z přítomných 165 pro 152, proti jeden, návrh byl přijat.

 

Takže jsme se vypořádali s oběma pozměňovacími návrhy a nyní přikročíme k hlasování o návrhu jako o celku.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 542, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 77 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 77 z přítomných 164 pro 163, proti nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministru financí, panu zpravodaji a končím bod číslo 20.

Uděluji slovo panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi. Prosím, pane ministře.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP