(16.40 hodin)
(pokračuje Doktor)

Zdůrazňuji, že při přechodu z roku 2007 do roku 2008 a srovnáváním progresi zachovávající a vyvolávající nový systém, platný od roku 2008, zavedený touto vládou, nebyl žádný daňový poplatník, žádný, tedy ani ten s nejnižším příjmem a platící daně v té nejnižší sazbě 12 %, resp. žádné, poškozen. To zdůrazňuji ještě jednou. Proto tvrdit, že snad přechodem z roku 2007 do roku 2008 byl někdo poškozen tím, že byly nahrazeny sazby 12, 15 a 32 % novou sazbou 15 %, je lež a výmysl.

Zrovna tak bych se chtěl vyrovnat s druhým tvrzením, kterým pan Bohuslav Sobotka nařkl tuto vládu, že snad chtěla pomoci předem vybrané skupině daňových poplatníků, těch nejbohatších, tím, že zavedla stropy na sociální a zdravotní pojištění. Chtěl bych připomenout bývalému ministru financí dokumenty jeho vlastní vlády, slova jeho tehdejšího vlastního předsedy vlády Jiřího Paroubka, kterými vyzýval k celospolečenské dohodě, která musí zabránit odlivu pracovních sil v těch nejvyšších příjmových skupinách z České republiky. Chtěl bych také zdůraznit, že ve smyslu atraktivity pracovního trhu jsme byli jednou z posledních zemí, která stropy na platbu sociálního a zdravotního pojištění nezavedla, a chtěl bych také zdůraznit sice nepříjemnou, ale pravdu, že návrh sociální demokracie byl tehdy daleko progresivnější než návrh ODS, protože ta navrhovala stropy na úrovni pětinásobku, ale tehdejší sociální demokracie navrhovala stropy na úrovni čtyřnásobku. Nepochybně je možné, že tohle všechno Bohuslav Sobotka už zapomněl.

Chtěl bych se vyrovnat s poslední věcí, která zde zazněla a která snad má váhu nějakého sdělení, s nímž má člověk polemizovat, resp. které má napadnout, když je zjevnou nepravdou. Pan poslanec Sobotka uvedl ve svém vystoupení, že vláda vybere 43 mld. v nových daních tím způsobem, že zvýšila nepřímé daně, působící zejména na nízkopříjmové skupiny obyvatel. Pohlédne-li pan Bohuslav Sobotka na statistické údaje vykazované úřadem, který kdysi řídil, nebo - jak zdůrazňuji - pokoušel se řídit, tak uvidí, že nic z jeho slov není pravda. Bylo vybráno v současné chvíli zhruba 30,5 až 3,7 (řekl tři celé sedm) miliardy korun daní navíc, z čehož 18 miliard činí nárůst výběru daně z příjmu právnických osob. Ostatní jsou jiné struktury daní. Zdůrazňuji, že toto celé číslo, resp. zbytek, nepřipadá na zvýšený výběr daně z přidané hodnoty.

Ohrazuji se proti tomu, aby někdo, kdo zadlužil naši veřejnost absolutně neopakovatelným způsobem a je nepochybně nejdražším ministrem, který kdy okupoval Ministerstvo financí v historii České republiky, tady uváděl zjevné nepravdy a komukoli kázal, co má činiti. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi, který byl poslední písemně přihlášený do obecné rozpravy. Má někdo zájem vystoupit v obecné rozpravě? Pokud tomu tak není, obecnou rozpravu končím.

Nemáme žádný návrh, který bychom v obecné rozpravě měli k hlasování. Žádný návrh na vrácení výboru k novému projednání nepadl. Zahájím tedy rozpravu podrobnou. Mám prvního přihlášeného, pana poslance Josefa Smýkala, přihlásil se pan poslanec Michal Doktor. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, chci se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který vám byl předložen na lavice, s tím, že v § 19 odst. 1 se za písmeno zd) vkládá nové písmeno xy), které zní - viz předložený text. Zároveň zdůrazňuji, že tento návrh se týká původního znění zákona, ne tedy navrhované novely.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Smýkalovi. Nyní pan poslanec Doktor v podrobné rozpravě. Připraví se pan poslanec Ladislav Šustr. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, abych formálně naplnil předpoklady jednacího řádu, přihlašuji se k pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán ve smyslu projednávané věci k vám na lavice. Týká se osvobození dividend od daně z příjmu.

Já bych ve prospěch tohoto návrhu uvedl, že zrušení daně z příjmu na dividendy, na podíly ze zisku, považuji za jeden ze způsobů, jak výrazně zatraktivnit české daňové prostředí. Je to nepochybně režim druhého zdanění z příjmu, resp. z práce, a pro základní úvahu nad doplněním toho, co představila vláda, považuji tento návrh za nepominutelný základ.

Chtěl bych ovšem navrhnout další pozměňovací návrh. Ten zčásti navazuje na projekty, které byly přijaty v průběhu přijímání základních změn napojených na reformu soustavy veřejných financí, a sice definice průběžného postupného snižování sazby daně z příjmu právnických osob. Budu ten návrh formulovat zcela zřetelně takto:

Navrhuji pokles odpovídající sazby daně z příjmu právnických osob, vyjádřené základním zákonem 586/1992 Sb., o daních z příjmů, na 15 %, a to s účinností od 1. 1. 2010.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Doktorovi. Nyní se slova ujme pan poslanec Ladislav Šustr, přihlásil se pan předseda Vlček.

 

Poslanec Ladislav Šustr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se chci přihlásit k návrhu, který jste také dostali na lavice. Má dvě a půl stránky. Začíná bodem 1, navrhuji v článku I. vládního návrhu doplnit bod 59 atd., a končí potom slovy, abychom si přesně řekli, který tisk to je, poslední větou zdůvodnění, zdaňovaným také daní vybíranou srážkou.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, děkuji panu poslanci Šustrovi. Nyní pan předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych i já se přihlásil ke krátkému pozměňovacímu návrhu k tisku 563. Jsou to dva pozměňovací návrhy.

Za prvé v článku I. vládního návrhu bod 21 nově zní…

Druhý pozměňovací návrh je - v článku I. vládního návrhu se body 24 a 27 zrušují.

Přihlašuji se k tomuto pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán na vaše lavice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Nyní se slova ujme pan poslanec Patera, připraví se pan poslanec Kafka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miloš Patera: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, i já mám k tisku 563 pozměňovací návrh, který vám byl rozdán na lavice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec David Kafka, po něm pan zpravodaj a pan ministr financí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Kafka: Dámy a pánové, dobré odpoledne. Chtěl bych se přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu, který jste též dostali do lavic a který se zabývá zdaňováním důchodů. Myslím, že je celý text poměrně krátký, srozumitelný, a proto se zdržím dalšího komentáře. Myslím si, že si budete moci vybrat z alternativy 1 nebo 2, které zdaňování důchodů, které je podle mne nespravedlivé, buď úplně ruší, nebo ho alespoň trochu snižuje. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Nyní pan zpravodaj a poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, já bych se pouze chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který byl rozdán na lavice a který vlastně odbourává tu podstatu vládního návrhu. Tolik jedna věc.

Druhá věc. Já jsem zaznamenal jako zpravodaj, bohužel jsem ten návrh neobdržel v písemné podobě - chtěl bych požádal pana poslance Doktora, zdali by mi ho předal. Obávám se, že jsem nezaslechl žádnou informaci o rozpočtových dopadech toho opatření, které on navrhl od 1. ledna 2010.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP