Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
3. prosince 2008 ve 14.30 hodin

Přítomno: 196 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Dříve než zahájím další jednací den 44. schůze Poslanecké sněmovny, dovolím si krátce vrátit ke schůzi 45., kterou jsme přerušili před naší polední pauzou, ale nebylo oznámeno, kdy tato schůze bude pokračovat. Sděluji vám tedy, že 45. schůze bude pokračovat příští středu v 9 hodin ráno, tzn. středu 10. prosince. Je to ta schůze, na které budeme projednávat třetí čtení státního rozpočtu a další body s tím související.

Nyní zahajuji další jednací den 44. schůze Poslanecké sněmovny. Náhradní karty, předpokládám, zůstávají stejné, jako byly na schůzi 45., nebudeme opakovat jejich čísla. Pouze zopakuji omluvy z jednání. Pan poslanec Hojda, zahraniční cesta, pan poslanec Hrnčíř, důvody zdravotní. Z členů vlády po 16. hodině pan ministr Bursík, z celé schůze pan ministr Schwarzenberg, taktéž pan ministr Vondra.

Dnešní jednání zahájíme včera přerušeným bodem 2, poté budeme pokračovat dalšími body 44. schůze.

Jen ještě malou technickou: Poprosím, abyste se nezapomněli podepsat, neb jsou nové podpisové archy na 44. schůzi.

 

A nyní tedy přerušený bod

 

2.
Informace předsedy vlády o dopadech světové finanční krize na Českou republiku

 

Prosím pana premiéra nebo některého z místopředsedů, který se toho bude ochoten ujmout, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Včera jsme přerušili všeobecnou rozpravu, ve které budeme pokračovat. Přihlášeni do této rozpravy jsou písemně pan poslanec Břetislav Petr a pan poslanec Zdeněk Škromach. Poté zde jsou přihlášky do rozpravy podrobné. Prosím pana poslance Břetislava Petra. Současně prosím, aby se dostavil do jednacího sálu někdo z místopředsedů vlády, nedostaví-li se předseda vlády, abychom mohli řádně pokračovat.

Pane poslanče, přejete si vyčkat příchodu některého z místopředsedů vlády nebo pana premiéra?

 

Poslanec Břetislav Petr: Já se domnívám, paní místopředsedkyně, že pořád debatujeme ke zprávě pana premiéra, takže byť máme s kolegou Škromachem poslední dvě vystoupení…

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ještě přibyl třetí kolega.

 

Poslanec Břetislav Petr: To není rozhodující, ale měl by tu být někdo z těch, kteří by v eventuální diskusi byli schopni na naše podněty reagovat. Pokud to takto nebude, tak nejsou splněny některé ze základních preambulí jednání Sněmovny a do jisté míry je zbytečné, abych stál tady u řečnického pultu.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, jedno z usnesení Poslanecké sněmovny praví, že jednání má býti přítomen předseda nebo některý z místopředsedů vlády. Přerušuji tedy jednání do doby, než bude přítomen někdo z takto určených zástupců vlády.

(Do sálu se dostavil pan premiér.)

Pane poslanče Břetislave Petře, ujměte se prosím slova.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já se omlouvám.

 

Poslanec Břetislav Petr: Dámy a pánové, ke zprávě premiéra o dopadech světové hospodářské krize na Českou republiku proběhla v předcházejícím dni celá řada vystoupení, která se pochopitelně diametrálně lišila. Záleželo to od toho, zdali to byli poslanci koalice, anebo opozice. Nic jiného se asi nedalo čekat.

Ve svém vystoupení bych se na rozdíl od svých předřečníků nechtěl zabývat celosvětovou krizí, ale pouze jediným tématem, které lze shrnout pod název růst cen energií v České republice.

Celá řada expertů, a nejen českých, zastává názor, že jedním ze způsobů, jak čelit této krizi, je nějakým způsobem snížit růst cen energií, který zejména v Česku je naprosto nebývalý. Je těžko pro normálního smrtelníka pochopit, že v České republice, v Norsku a ve Francii, které v rámci Evropského společenství jsou jedinými exportéry elektrické energie, dochází k jistému paradoxu spočívajícímu v tom, že každý rok roste cena elektrické energie zhruba o 10 %, přičemž zisky polostátní společnosti ČEZ ze pohybují v řádu 40 až 50 miliard.

Je obecně známo, že tyto společnosti, byť nejsou monopolní, jako je ČEZ, v rámci energetiky je to Pražská energetická nebo E.ON, v rámci teplárenství ať už je to Brněnská společnost, Pražská energetická nebo Elektrárna Opatovice, se chovají jako naprostý monopol, přičemž v úvahu se vůbec neberou záležitosti konečného, anebo dokonce ještě dneska platného chráněného zákazníka. Tito lidé nemají možnost se proti vzrůstajícím cenám energií nějakým způsobem účinně chránit. (V sále je silný hluk.)

Vždy se budou zdůvodňovat a nalézat argumenty, které říkají - co vlastně chcete, vždyť vstupy pro výrobu energií, ať je to elektrická nebo tepelná, vzrůstají. Že tady dochází k celé řadě dalších záležitostí, které jsme si zavinili taky sami, že když jsme na roky 2008 až 2012 žádali o povolení emisních povolenek mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu, které se lišilo zhruba o 30 milionů tun, takže nakonec Česká republika…

Já bych si dovolil požádat…

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Ano, pane poslanče. Moc vás prosím o ztišení. (Hluk v sále se nesnížil.)

 

Poslanec Břetislav Petr: Mám takový dojem, že se vám to asi nepodaří, ale mnohokrát děkuji.

Takže už dneska od roku 2008 musíme emisní povolenky nakupovat a taky teplárenské společnosti jsou vystaveny nedostatku hnědého uhlí, takže Mostecká v rámci aukčních cen navyšuje cenu tak, že každý buď dneska, nebo za dva měsíce pocítí, co stojí gigajoul.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP