(18.50 hodin)
(pokračuje Braný)

A v podstatě dnes, kdy přece jenom je to trochu pod tlakem rychlosti, z mého hlediska by se dalo i třeba počkat do ledna, do února s rozpočtem v krajích, tak že vlastně se ve všech krajích najde 100 mil. na poplatky, 20 mil. na vylepšení ve školkách, některé dílčí změny, ale není tam nic zásadnějšího zatím možné připravit v té časové tísni, a budeme-li je schvalovat do konce roku, tak nemůžeme očekávat - nenaplánovaly to již předchozí vládní garnitury v krajích - že nějaké dopady by byly.

Z hlediska regionů a dopadů do té reálné ekonomiky se ještě více projeví nerovnoměrný vývoj regionů a už je to vidět třeba na průměrných mzdách, nejen na jejich výši z hlediska Prahy a jednotlivých krajů, ale i na procentu občanů, kteří k nim dohlédnou. To je též velmi důležité.

Z hlediska Evropské unie a financí, které zejména potečou do krajů a podnikatelům, je třeba si zase říci - a rád bych se mýlil a byl bych rád špatnou Sibylou - že nejpozději po evropských volbách se dozvíme, že není dostatek financí v evropských rozpočtech. Zatím je to řešeno - a tím nechci vůbec zpochybňovat, jestli ta nebo ona členská země má velkou míru korupce, tak nedostane - ale zkrátka a dobře, budou se hledat důvody, jak nenaplněný rozpočet Evropské unie přerozdělit. Nedělám si iluze, a rád bych se mýlil, že evropští byrokraté možná posílí o dalších tisíc úředníků, kteří budou řešit krizové plány, a pár kamionů s tiskovinami mezi Štrasburkem a Bruselem bude přejíždět vesele dál. Takže i zde je třeba velmi střídmost v očekávání zdrojů.

Z hlediska růstu HDP nás táhne vedle té spotřeby občanů zejména to v té spotřebě, aby rostly služby, potřeba služeb, ale zejména jejich dostupnost. Já to dál nechci rozvádět, už o tom byla debata z hlediska nároků a finančních… A podívejte se, do HDP se nezapočítává a velké procento začne vstupovat nebo vstupuje i práce zejména žen v domácnostech několik hodin denně. Samozřejmě, abych neukřivdil některým mužům, kteří třeba doma plní tuto funkci v plném rozsahu, ale je to práce, u které lze očekávat, že v našich domácnostech dolehne ještě více na hospodyňky, když budou řady služeb ještě hůře přístupné. A vím, co o této otázce hovořím, z hlediska situace např. na jihu Čech.

Bylo zde hovořeno o vodném, růstu energií atd. Už náš bývalý kolega jednou připomněl, že zejména regulátoři - když jsme se o tom bavili - jsou někdy úředníci, kteří víc poslouchají Brusel než vlastní vládu. Tady bych to nechtěl nějak paušalizovat, ale zde už nastává otázka, jestli není čas k zavedení cenové regulace a moratoria, jak už se o tom uvažuje velmi vážně i ve vládních kruzích a jak pan ministr Říman i řekl na své tiskovce, že v Haló novinách budou mít radost. V Haló novinách radost mít nebudou, to je jenom to, že se naplňují některé scénáře, které nás vůbec netěší, protože pro komunisty zejména platí teze, že chceme, aby bylo občanům lépe, a ne heslo "čím hůře, tím lépe".

Ale teď k podstatě otázky. Podívejte se, já už jsem krátkým vstupem reagoval na měřiče elektrické energie, kolik stojí. My bychom minimálně měli udělat to, aby se plnilo to, co je zákonem stanoveno. Občan má možnost změnit svého dodavatele elektrické energie, ale musí nejméně měsíc dopředu vypovědět smlouvu. A smlouvu může vypovědět jedině tak, že zná konkrétní ceny dodavatelů. Na jihu Čech jich je šest vedle ČEZ a E.ON. A ještě včera, 1. 12., neměl žádný - ani ČEZ, ani E.ON a další dodavatelé, s výjimkou jednoho - zveřejněny ceny elektrické energie od 1. ledna. To znamená, že občan mohl nejpozději v pátek vypovědět smlouvu se svým dodavatelem, aby se bránil nadměrnému zvýšení cen elektrické energie. Ale protože je neznal, tak tak učinit nemohl. Zde by se patřilo minimálně dát jasnou zprávu a vláda jasný tlak na to, aby se to zvýšení cen změnilo. Když je stanoveno na 1. ledna a občan neměl informace, které říká zákon, tak by se to mělo posunout o měsíc, o čtvrtletí, zkrátka vyjít občanům vstříc. Jestli zůstane takovéto signalizované zvýšení, tak zejména na jihu Čech je možné počítat s velkým přeskupením spotřebitelů k jiným odběratelům.

Z hlediska bank, abych už nezdržoval, to je poslední poznámka, je otázka samozřejmě zase nedělat strašáka a věci mít promyšleny, ale já jsem informován, že doprovodné usnesení, které bude přednášet Jiří Dolejš, i na toto reaguje, protože banky by měly nést větší odpovědnost za případné dopady. A teď mi nejde o to, do jaké částky se kryjí a jsou pojištěny vklady, ale např. ještě do roku 2002 se do rezervního fondu procentuálně mnohem větší procento vkládalo, pak se to snížilo myslím na 0,2 %, teď to nečiní ani 2 mld. ročně a je tam 10 mld. Tak by se asi měla tato otázka řešit, i když znám ty složitosti z hlediska fondů, které zde zazněly, třeba penzijní fond - nemáme oddělenu správu od samotného fondu, a vidíte masivní reklamní kampaň, přetahování klientů a další, kde se promítá v nákladech a už je to sestupné a může tento trend pokračovat. A i to mohou být ty signály, které nám mohou vytvářet paniku, kterou nechceme.

Takže já potom budu i podporovat doprovodné usnesení, které bude předloženo a kde jsou tyto věci zahrnuty. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan kolega Petr Braný. Dámy a pánové, v tuto chvíli mám dvě poznámky. První je, že kauza s brýlemi pokračuje. Byly nalezeny, já jsem je předala jednomu z kolegů a nyní se dozvídám od organizačních pracovnic, že se přihlásil jeden z televizních pracovníků, že též přišel o brýle. Proto prosím toho, komu jsem vydala ty brýle, aby si zkontroloval, zda jsou skutečně jeho. V případě, že ne, aby se pokusil domluvit s tím, kdo čeká v kuloárech, a zkontroloval si, čí ty brýle vlastně jsou. Děkuji za pochopení v této věci.

Druhá poznámka. Přerušuji projednávání tohoto bodu a jsme v obecné rozpravě. Přihlášky jsou do této obecné rozpravy ještě dvě, od pana kolegy Břetislava Petra a pana kolegy Zdeňka Škromacha. Potom jsou zde dvě přihlášky do rozpravy podrobné.

Končím dnešní jednací den s tím, že zítra začínáme v 9 hodin ráno 45. schůzí a v době, kdy bude přerušena, se vrátíme do tohoto přerušeného bodu, do této přerušené 44. schůze. Děkuji vám za pozornost, za dnešní pracovní den. Přeji vám příjemný večer a zítra ráno v 9 hodin, opakuji, začínáme 45. schůzí Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze přerušena v 18.58 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP