(17.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Faktická poznámka pan poslanec Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Děkuji, paní předsedající. Já jsem chvilku přemýšlel a vlastně jsem se dověděl, že opozice je špatná, hloupá, vzteklá, nevědoucí. Ale to je asi normální. Ale přece jen k panu ministru Římanovi.

Pane ministře, jsem ministr kultury a ještě ke všemu bývalý, tedy hloupý, ale prosím vás, proč nedobudujete třeba Temelín? Já myslím, že kdyby té energie bylo víc, možná by nebyla tak drahá. Prosím, zkuste mi odpovědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní faktická poznámka pan ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Paní předsedající, děkuji za slovo. Panu poslanci Jandákovi velmi upřímně děkuji za tu otázku. Rád vám na ni odpovím.

Tato vláda jako první po dokončení prvních dvou bloků Temelína akceptovala, přijala fakt, že elektrárenská společnost ČEZ jako vlastník Temelína a budoucí investor případné dostavby zpracovala a podala EIA, to znamená posouzení vlivu na životní prostředí, příslušným státním úřadům. Otázka by měla být spíše otočena. Proč to neudělaly vlády sociální demokracie? Proč jako většinový akcionář ČEZu nevedly v dobách svého dlouhého vládnutí společnost ČEZ, aby to udělala daleko dříve? To je odpověď na první otázku.

Ta vaše spíše poznámka, že pak by byla elektřina jistě levnější - určitě by to pomohlo, ale máte pravdu, že tady platí slovo možná, protože dnes cena elektřiny se nestanovuje na malém českém rybníku, ale je to cena evropská, nebo minimálně středoevropská. To znamená celá Evropa musí zvýšit své úsilí po výstavbě nových zdrojů, nejen Česká republika.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Nyní jsme u řádných přihlášek po této faktické poznámce. Slovo uděluji panu poslanci Jiřímu Paroubkovi. Ale ještě zde vidím, promiňte, pane kolego, jednu žádost o faktickou poznámku. Pan kolega Petr Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Děkuji. Já jenom k panu ministrovi Římanovi bych chtěl ještě poznámku a poddotaz. Vy jste tady o tom hovořil, co udělala vláda vaše a že se cena energie odvíjí od trhu. Ale proč třeba regulační úřad zvýšil o 50 % měřiče elektriky? Proč u nás je to nyní zvýšeno o 50 % a u průměrného odběratele je to 240 korun? Ten samý přístroj stojí 2500 korun, nemůže si ho pořídit. To znamená, že on za čtyři roky do cejchování ho přeplatí nejméně třikrát. To přece nemohl udělat trh. To udělal někdo záměrně. Proto si myslím, že tady je ještě pole možnosti, jak zasahovat do těchto věcí.

Dále o tom nechci diskutovat, když tak v řádné diskusi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za tuto faktickou poznámku. Nyní má slovo pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, mám připravené vystoupení, ale přece jen mi to nedá, abych na některá vystoupení svých předřečníků nereagoval, byť velice stručně.

Myslím, že pokud jde o vystoupení pana premiéra, na to dostatečně reagoval pan poslanec Urban, pan poslanec Sobotka. I já si myslím, že je to spíše zpráva účetního charakteru než pohled národohospodáře. Myslím, že je potřeba změnit zkrátka pohled, zejména proto, že v první polovině příštího roku se nebudeme pohybovat jenom na českém dvorečku, ale budeme vlastně odpovědni za počet obyvatel, který je násobně vyšší, než je počet obyvatelstva České republiky.

Některé věci mě trochu překvapily. Byly podle hesla - nepochválím-li se sám, nikdo to za mě neudělá. Například oněch 1,2 % schodku k hrubému domácímu produktu za rok 2007 jenom skromně připomínám, že to bylo ještě dílo odcházející sociálně demokratické vlády, ten rozpočet na rok 2007, a že to nebyly reformy, které zpružnily trh a způsobily to, že je všechno tak báječné. Já bych si hrozně přál, aby schodek za příští rok byl takový, jaký byl za rok 2007.

Nechtěl bych také, aby to nepropadání panice, které se objevilo několikrát ve vystoupení pana premiéra, ale které se často objevuje i ve vystoupeních jiných koaličních předáků, se stalo synonymem, jakousi frází, za kterou se schováváte, frází, která toleruje pasivitu vlády v této oblasti. Myslím si, že pozdní reakce a nedostatečná reakce, to je to, čeho jsme svědky, protože jak správně uvedl pan premiér v tom vystoupení, které mu připravil snaživý úředník z České národní banky, to, že dochází k vážné krizi, bylo známo už někdy v polovině července tohoto roku. Takže takové symptomy byly ve Spojených státech.

Já bych chtěl, ještě než se vyjádřím k dvěma dalším vystoupením pánů ministrů, říci, že sociální demokracie počátkem září 2006, když předávala vládu nově nastupující vládě Mirka Topolánka, předala hospodářství ve vynikajícím stavu, s vynikajícím způsobem nastavenou hospodářskou politikou. Jsme jenom zvědavi, v jakém stavu příští sociálně demokratická vláda hospodářství přebere od vás. Nechci mít velkou fantazii.

Chtěl bych ale především ocenit, že vláda překonala takový svůj ostych z předchozích měsíců, kdy k vystoupením tohoto charakteru, kdy k bodům tohoto charakteru většinou kromě premiéra nevystupoval nikdo. Myslím, že to je velmi dobrý posun v postoji vlády, kdy kromě premiéra vystoupili ještě tři ministři. Je to zřejmě nová strategie vlády. Věřím, že to povzbudí členy vlády, včetně pana premiéra, i např. do televizních debat, že nebudou tak ostýchaví a že se lidé od nich něco dozvědí i třeba v televizi.

Je také škoda, že dnes zde není Česká televize v přímém přenosu. Bylo by dobré, aby viděli - nemluvím o ČT24 nebo o nějakém druhém programu České televize - v tuto chvíli schopnost vlády argumentovat v ekonomických věcech a tu ekonomickou erudici. Myslím, že by to bylo dobré.

Když jsem vyslechl pana ministra Římana v tom jeho poněkud komickém vystoupení, zastavil bych se asi u tří věcí. Hovoří na jednom místě, že naším lékem na řešení problému je deficit, deficit, deficit. To slovo opakoval třikrát. A vy, pane ministře, a vaše vláda, máte vyrovnaný, nebo dokonce přebytkový státní rozpočet? Já nevím, myslím, že ne. Ani ho nechystáte.

Pan ministr prý nechce být ani pět minut populárním. Myslím, že se vám to, pane ministře, s touto politikou ani nepodaří.

Podle pana ministra Miloš Zeman vytvořil ČEZ. Já se přiznám, že nejsem takovým pamětníkem. Vyčítám Miloši Zemanovi řadu věcí, ale vyčítat mu to nepřímo, že vlastně Miloš Zeman, který teď spokojeně sedí někde - nechci se ho dotknout - u jitrnice a řekněme nějakého nealkoholického nápoje na Vysočině, že snad může za změnu, za zvýšení cen elektrické energie, to si myslím, pane ministře, jste trochu přehnal.

Pan ministr financí - myslím, že se rozkatil trochu zbytečně, protože nikdo z nás, ani pan poslanec Sobotka, ani pan poslanec Urban, nechtěl vnucovat nějaké poručíme větru, dešti nebo nějaké znárodňování, jak jsme se tady dozvěděli, nebo něco takového. Ale musím říci popravdě, že pan ministr Kalousek nehovořil o znárodňování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP