(16.40 hodin)
(pokračuje Urban)

Čili místo nějaké reakce, aspoň místo mírné fiskální představivosti, tam je nic! Nula! Sami jste přiznali v těch skriptech, že koruna může velmi létat nahoru a dolů a že při každém pohybu způsobuje v podstatě nějaké negativní dopady. Proč nezahájíte už konečně seriózní, vážnou diskusi na téma zavedení eura v ČR? Přeci to nemusí být nutně rok 2012, i když podle mého soukromého názoru by to bylo nejlepší - ale proč nezahájíte tu debatu! Vy řeknete, no protože je krize! Ale já myslím, že právě proto, že je krize, tak je potřeba debatu zavést, protože co bude s korunou příští rok v červnu?

Podpora exportu. Já myslím, to tady prokázal vlastně pan ministr financí svým celkovým vystoupením ke státnímu rozpočtu. Víte, on se pohybuje pořád v řekl bych starých schématech. Svět se změnil, ale on má stále stará schémata. Pro něj je modla výdajový rámec a tomu podřizuje veškeré své chování. On se jistě neurazí, když teď řeknu, že prostě prokázal to, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Prostě tam se fiskální představivost v souvislosti s řešením finanční krize zřejmě hledat nedá.

Investiční pobídky. Tady vláda projednává a schvaluje návrhy na zrušení investičních pobídek ve chvíli, kdy my tady potřebujeme každou korunu pro zřízení pracovního místa. Čili jeden rozpor za druhým.

Já myslím, že až se budete muset postavit čelem k lidem, kteří přijdou o práci, až se budete muset postavit před firmy, které možná pojedou o 30 % míň anebo už tady nebudou, tak že jim těžko vysvětlíte: my jsme četli skripta ve sněmovně, ale bohužel to nezabralo. Dělejte proboha něco! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Urban. Nyní se hlásil… Ale pardon, s přednostním právem pan ministr Říman, poté pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Dámy a pánové, vážená paní předsedající, dovolte i mně několik poznámek na téma této probíhající diskuse. V některých okamžicích je takřka neuvěřitelné, jaké perly může tato diskuse z úst některých řečníků zplodit. První perlou, které téměř nelze uvěřit, že mohla vyjít z úst bývalého ministra financí, jehož ministrování bylo provázeno historicky nejvyššími schodky v dějinách ČR, byla slova o tom, že naše veřejné rozpočty byly v dobrém stavu. To je věta, za kterou by se nemusel stydět ani autor věty o tom, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou!

Já musím říct, že z projevů Bohuslava Sobotky, Milana Urbana a částečně pana poslance Dolejše plyne pro mě jeden základní závěr, a to štěstí a úleva pro Českou republiku, že toto období globálního hospodářského zpomalení neprožíváme v dobách vlády sociální demokracie, potažmo komunistické strany, protože recepty, které oni navrhují, jsou velmi jednoduché a všechny stejné: deficit, deficit, deficit, deficit. To je jejich recept, jak reagovat na tuto situaci. Pan Sobotka řekl - cituji: "Předseda vlády nehodlá uvolnit další finanční zdroje." Pan poslanec Urban řekl: "Jak to, že rozpočet neposilují další domácí investice?" Dokonce řekl opět neuvěřitelnou perlu: "Pro ministra financí je zřejmě výdajový rámec modlou." A považuje dodržování výdajových rámců za něco ze staré školy. Já bych jenom připomněl, že výdajové rámce vznikly v dobách vlády sociální demokracie. To, že je vláda sociální demokracie ani jeden jediný rok nedodržovala a nedodržela, to je čest, která je velmi sporná.

Co by se stalo, kdybychom skočili na vějičku zvyšování poptávky pomocí rozpočtových a fiskálních stimulů. Co by to znamenalo? Ano, na první pohled by to vypadlo hrozně hezky, proto by to populistické vlády dělaly a vláda sociální demokracie nepochybně také, ale znamenalo by to jednu jedinou zásadní věc - stát by začal vytěsňovat soukromé financování. Jestliže dneska si na jedné straně stěžujete, že banky přestaly poskytovat úvěry tak snadno, jak je doposud poskytovaly, tak samozřejmě že v takovém případě, pokud by stát vrhl na trh další balíky dluhopisů, protože nějak deficit financovat se musí, tak by samozřejmě zdrojů pro podniky a pro soukromé financování ještě ubylo. To je odvrácená stránka vašeho tlaku a vašeho volání, aby stát hodlal uvolnit nebo uvolnil další finanční zdroje. Je to krátkozraké a z dlouhodobého hlediska naprosto zničující!

Další příležitost pro nereformy, zadlužování a další regulaci. To je výsledek řešení krize v podání sociální demokracie, když říká, že máme přehodnotit úvahy o penzijní reformě, máme zvyšovat deficit, jak už bylo řečeno, máme fiskálně stimulovat. Takovým způsobem bychom možná byli pět minut populární, ale pak by nastalo skřípění zubů. Problém je samozřejmě v tom, jako vždycky v této Sněmovně, že okamžitá akce vypadá velmi efektně a obecenstvo má dojem, že se něco vyřešilo, i zdejší osazenstvo má dojem, že když se přijme nějaký zákon, tak že jsme tím vyřešili problém, ale to, že on se skrze složité převodové soukolí života ukáže na druhém konci jako zcela nefunkční, to už tak snadno vidět není. Proto tyto okamžité akce - a toto je jedna z nich - máme tak rádi.

K cenám energií, o kterých tady hovořil pan kolega Urban, to je také neuvěřitelná, řekl bych v tomto případě, trošku drzost. (Smích v lavicích poslanců ČSSD.) A spoléhání na to, že lidé si nepamatují, kdo - smát se můžete samozřejmě, to vám nikde nebere, ale také to svědčí něco o vaší schopnosti myslet. (Smích a potlesk v lavicích ČSSD.)

Kdo v této Poslanecké sněmovně obhajoval nový způsob obchodování a zacházení s energetickým trhem? (Poslanec Škromach: Říman!) Byla to vláda ČSSD, pane kolego Škromachu, který mně necivilizovaně skáčete do řeči! (Poznámky posl. Škromacha.) Paní předsedající, prosím vás, uklidněte zde přítomného pana kolegu Škromacha.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pokusím se o to, byť to nebude asi úplně jednoduché, protože pana kolegu Škromacha uklidnit je fakt těžký úkol, ale věřím, že se o to pokusí sám.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Já tomu nevěřím! (Smích.)

Kdo z několika energetických firem výrobních a distribučních udělal jeden velký gigantický podnik jménem ČEZ? Byla to vláda ODS? Byla to vláda ČSSD Miloše Zemana, která vyrobila tento moloch, na který si dneska všichni stěžují!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP