(16.50 hodin)
(pokračuje Říman)

Do té doby tady byla celá řada menších firem, distribučních firem, které mezi sebou konkurovaly a po vzniku trhu to bylo na cenách vidět. Vy jste vytvořili ten velký gigant, na který si dneska stěžujete!

Kdo přinesl do Poslanecké sněmovny energetický zákon, kterým se vytváří nezávislý Energetický regulační úřad, nezávislý na vládě? A kdo dneska volá po tom, aby vláda suspendovala, pozastavila, nebo dokonce zrušila rozhodnutí Energetického regulačního úřadu z minulého týdne? Je to neuvěřitelné, paradoxní, ale je to jeden a tentýž člověk. Tehdy ministr, dnes poslanec Milan Urban! On vytvořil ten systém, kdy cena silové elektřiny je cenou volnou, tedy neregulovanou, a je čistě věcí trhu. A dneska volá po jeho regulaci! To jako žijete ve světě, kdy máte pocit, že trh funguje jenom v určitých dobách a v určitých dobách je ho třeba zrušit, znárodnit, zestátnit? Či jak to myslíte?

Věta o tom, že energetická burza byl fatální omyl, který způsobil růst cen, je také naprosto absurdní a vytržená z reality. Poměrně vysoký růst cen elektřiny kolem deseti procent začal za vlády sociální demokracie v roce 2005! A pokud bychom ponechali ten model, kterým se tehdy cena stanovovala, tak by růst nebyl 9,4 nebo 9,9 %, jako je tomu dneska, ale byl by 40 až 50 %, protože vy jste nastavili systém, kdy se cena elektřiny odvozovala od jakési virtuální aukce na virtuální elektrárně, na které se prodávalo 5 % vyrobené energie v České republice. To je, jako kdyby pekař ve vyhladovělém městě dražil pět rohlíků a za tu cenu potom prodával zbytek své produkce. Navíc, ta aukce se vždycky konala jednou v roce za vás, zhruba někdy v létě. A víte, kolik byla cena elektřiny v létě? V létě byla cena elektřiny v letošním roce více než 90 eur za megawatthodinu. To znamená, že pakliže by se stanovovala cena i nadále tímto způsobem, tak by ten dnešní nárůst byl skutečně v řádu 40, 50 %, a ne ten nárůst, kterého bylo dosaženo proto, díky tomu, že ceny mají šanci na trhu plavat a také že plavou. Například dnešní cena, dnešní konkrétně, dnešní, včerejší, zítřejší, na burze umožňuje, aby spotřebitelům byl nabídnut produkt na rok 2010, který bude znamenat stejnou cenu, případně nižší než v roce 2009. To v situaci rigidního stanovování cen, tak jak jste to zavedli vy, jednou ročně na nějaké virtuální elektrárně, by absolutně nebylo možné. Jediné, co by bylo možné, by bylo zrušit celý energetický trh, který vy jste zavedli, a nahradit ho tuhou státní regulací, což není možné jednak skrze legislativu Evropské unie, to dobře víte, a jednak doufám, že ani vy byste tohle to nechtěli.

Takže než něco vezmete, prosím vás, do úst, tak aspoň trošku nad tím příště přemýšlejte. (Pokřikování poslanců z předních lavic sociální demokracie.)

Já opakovaně žádám, paní předsedající, abyste zasáhla a pokárala bývalého ministra kultury, který by snad měl vědět, co píše Guth-Jarkovský, a neměl by skákat do řeči.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane ministře, promiňte.

Dámy a pánové, prosím, jsme v poměrně vážném bodu. Myslím si, že zajímají tyto otázky celou českou veřejnost. Prosím, postavme se k tomu tedy solidně. Ti, kteří sedí v lavicích, poslouchají. Mluví pouze ten, komu je přidělen mikrofon. Kdo nechce sedět a poslouchat, nechť prosím odejde z jednacího sálu. Děkuji vám.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Já nemusím prostřednictvím.

Pane poslanče Jandáku, já pravdu mluvím. A já se taky nepletu vám do Stanislavského a vy se nepleťte do toho, jakým způsobem je stanovována cena elektřiny v České republice - (Poslanec Jandák z lavice: Do toho se musím plést.) - kdo to udělal, protože vy tomu nerozumíte vůbec! (Poslanec Jandák z lavice: A vy jo?)

Další problematika, která tady byla řečena, je termín zavedení eura. Já bych chtěl v této souvislosti podotknout, že vláda sociální demokracie stanovila termín zavedení eura dvakrát. Výsledek byl takový, že tento termín vždycky musela s hanbou odpískat, protože prostě nebyla schopna dostát závazkům, které by toto vůbec umožnily.

V současné době, kdy stále řešíme dědictví neplnění pravidel pro přijetí eura po bývalých vládách, a v době, kdy finanční trhy jsou tak rozkolísané, jak tady bylo koneckonců několikrát řečeno, tak je nutné být velmi obezřetný a velmi opatrný při debatě na toto téma, nebo při stanovování. Debatě, která mimochodem podle mého soudu probíhá již delší dobu - a na rozdíl od jiných debat mám pocit, že tato debata probíhá v celku seriózně do hloubky a konkrétně - se samozřejmě nebráníme.

Co se týče podpory exportu, tak vláda a Ministerstvo průmyslu již přijaly v této záležitosti některá opatření. Dvakrát po sobě je navýšen základní kapitál České exportní banky. Je zvýšen ze 120 na 150 miliard, limit angažovanosti EGAPu, tedy státní pojišťovny na podporu exportu, rozšiřujeme. K tomu je nutný zákon a já věřím, že Sněmovna i opozice bude shovívavá k tomuto návrhu. Chceme rozšířit možnost zvýhodněného úvěrování, které doposud provádí pouze státní Česká exportní banka, i na ostatní komerční banky - komerční s malým "ká" - a Česká exportní banka připravila balíček pro financování malých a středních firem, které se podílejí na exportu, jako jsou dodávky pro větší firmy.

Poslední poznámka je k investičním pobídkám. Vláda připravuje - nebo ministerstvo, potažmo vláda připravuje nový zákon o investičních pobídkách. Teď se chceme soustředit na technologicky vyspělé činnosti. Nicméně pro vaši informaci ohledně přílivu přímých zahraničních investic: za první pololetí letošního roku přiteklo do České republiky množství zahraničních investic ve finančním vyjádření, které se rovná zahraničním investicím, které přišly do České republiky za celý rok 2006. Takže vidíme, že zas tu realita je poměrně pozitivní i přes ty signály, které máme k dispozici z okolního světa.

Děkuji. (Potlesk poslanců napravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Římanovi. Faktická poznámka pan kolega Milan Urban. Poté přednostní právo pro místopředsedu Sněmovny. Ale ještě bude jedna faktická, ještě jedna faktická.

 

Poslanec Milan Urban: Ještě dovolte malou reakci na stanovování cen elektrické energie.

Pane ministře, já myslím, že se nestalo nikdy v historii to, co se stalo letos, tedy aby v době, kdy klesá dramaticky cena ropy, a je to dobře, kdy zaplať pánbůh kopíruje už částečně tuto situaci cena plynu, to znamená neporoste, a najednou vedle toho dramaticky roste nebo je oznámen růst ceny elektrické energie - o 16,4 %. To je přece disproporce, která evidentně dokazuje, že zavedení energetické burzy nepatří do normálního liberálního trhu. Nefunguje to. Prostě nefunguje to, protože jinak by musela cena elektrické energie současně s plynem a současně s ropou jít dolů.

Tedy proto já říkám, že energetická burza neplní svoji roli a je potřeba stanovení ceny elektrické energie v České republice odříznout od té burzy, případně ji zrušit, případně jednat v rámci Bruselu, tedy Evropské komise, o nějakých možnostech zavedení přiměřených regulací, tedy nějaký americký model, do Evropské unie. Proto já to kritizuji. Proto kritizuji tu burzu, protože není možné, aby když klesá cena ropy a klesá cena plynu, aby stoupala cena elektrické energie.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana kolegy Urbana. Faktická poznámka Bohuslav Sobotka. Ne, pan ministr dostává přednost, tedy faktická poznámka - pan ministr Martin Říman.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman Děkuji, paní předsedající. Já teda bohužel musím konstatovat - asi by to chtělo nějakou osvětovou besídku - že evidentně vůbec netušíme, jakým způsobem je cena elektřiny v současné době stanovována. To, že to netuší František Novák nebo, jak říkával Josef Lux, babička z Orlických hor, tak to celkem lze pochopit. Ale že to neví bývalý ministr, to už mi připadá zvláštní.

Tak za prvé nevím, kde byla vzata ta obsese na 16,4 %. Co se týče růstu cen u dominantního dodavatele elektrické energie v České republice, tedy u ČEZu, tak je to 9,4 % pro podnikatele maloodběratele a 9,8 nebo 9,9 % pro domácnosti. A distributoři, kteří vyhlásili vyšší ceny, tak pravděpodobně budou penalizováni tím, že díky liberalizovanému trhu každý odběratel, i ten poslední nejmenší, může přejít k libovolnému jinému, tedy k tomu levnějšímu. To za prvé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP