(11.00 hodin)
(pokračuje Julínek)

To znamená záleží na rozhodnutí města a zdravotních pojišťoven, jaká péče se tam bude provozovat, ale měla by to být zdravotní péče, protože za jiných okolností podle novely zákona, který vám je předkládán, by peníze z prodeje zbytného majetku sloužily opět především brněnskému zdravotnictví. Je mi líto, že tyto peníze nemohou být využity ve prospěch pacientů a občanů a že se bohužel musejí obětovat na oltář politické bitvy. S tím ale já víc nenadělám, zákon je zákon, pokud to tak bude, tak to tak bude. Já jenom chci, abyste věděli, jaká je situace.

Zároveň konstatuji, že samozřejmě kooperace s krajem - předpokládám, protože se jedná o urgentní část medicíny a z tohoto hlediska není podstatné, která politická reprezentace je na kraji, tam je podstatné, že krajské krizové plány se tvoří na kraji a státní krizové plány se tvoří na Ministerstvu zdravotnictví, a v tak důležité záležitosti, jako je traumatologie, musí tyto složky spolupracovat tak jako předtím, tak i potom následně. To znamená Věstník Ministerstva zdravotnictví, pokyny Ministerstva zdravotnictví a součinnost s krajem je pro mě samozřejmostí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Nyní má slovo pan poslanec Boris Šťastný.

 

Poslanec Boris Šťastný: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, tento zákon byl v uplynulých měsících velkým politikem, stal se i nepochybně významnou součástí předvolebního boje v jihomoravském regionu. Jsem rád, že nyní jsme se překlenuli přes období voleb a můžeme o celé věci hovořit daleko racionálněji. Dovolte mi jenom pár slov jako člověka, který v obou zařízeních se byl podívat, jako člověka, který by se rád na celou věc díval jako lékař a jako zdravotník.(V sále je stále silný hluk.)

Je nepochybné, že Úrazová nemocnice v Brně je desetiletí staré pracoviště, které v určitých ohledech samozřejmě technicky a dispozičně nevyhovuje superšpičkové traumatologické péči. Abychom zachovali činnost špičkového traumatologického centra, museli bychom investovat obrovské finanční prostředky do Úrazové nemocnice -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane kolego. Dámy a pánové, prosím ještě jednou. Projednáváme bod, který se jmenuje - zjednodušeně - rušení Úrazové nemocnice v Brně. Jestli k tomuto bodu chcete něco říkat, tak pouze na mikrofon v rámci rozpravy, která je vedena. Pokud si chcete říkat cokoli jiného, opusťte jednací sál.

 

Poslanec Boris Šťastný: Děkuji. Že bychom museli nainvestovat nemalé finanční prostředky do přestavby a materiálního vybavení Úrazové nemocnice. Je však nepochybné, že úrazovka disponuje špičkovým týmem, odborníky, kteří mohou na kterémkoli pracovišti jako organismus poskytovat špičkovou traumatologickou péči. Myslím, že všem v tomto sále je jasné, že pokud stát investoval nemalé finanční prostředky do dobudování traumacentra v bohunické nemocnici, jestliže tato nemocnice obsahuje nebo garantuje jasnou návaznost dalších zdravotních služeb včetně činnosti komplementu, jestliže je snadno dostupná a umístěná na všech dopravních tepnách, jestliže je vybavená moderním heliportem, jestliže skutečně existuje dostatečná kapacita intenzivní a anesteziologické péče a dostatek operačních sálů, dostatek lůžkových kapacit, tak je zcela logické, že Ministerstvo zdravotnictví svým rozhodnutím určilo a dále bude prosazovat, aby pro superspecializovanou traumatologickou špičkovou péči to byla právě Fakultní nemocnice v Brně, která bude k tomu určena.

Na druhou stranu vnímám žádost ať už statutárního města Brna nebo celého regionu, ale i řady poslanců z vás napříč politickým spektrem, že je tady snaha zachovat zdravotní péči ve staré Úrazové nemocnici. Je opravdu otázkou široké diskuse, jaká by tato péče měla být, jak by měla být strukturovaná. Já jsem přesvědčen, že v České republice existují i zařízení v mnohem horším technickém stavu, ve kterých je zdravotní péče poskytována, a opravdu si dovedu představit - a kvituji i určitý vývoj na straně pana kolegy Haška - že určité obory, které by mohly v Brně být zachovány, by měly být poskytovány, by mohly být prováděny právě ve staré Úrazové nemocnici. Jsem přesvědčen, tak jak každý z nás nebo ti z nás, kteří jsme viděli starou Úrazovou nemocnici ať už v minulosti nebo dnes, že možnost rozšíření o chronickou intenzivní péči v této nemocnici, čili lůžka OCHRIP, chronickou následnou péči, ale i zachování některých chirurgických oborů anebo některých dalších zdravotnických služeb by mohlo být v této nemocnici možné, a je jen na rozhodnutí nás poslanců, jakým směrem se v této věci budeme ubírat.

Za jednoznačnou podmínku však pokládám, aby byl přijat pozměňovací návrh, který je označen písmenem B, čili pozměňovací návrh předsedy zdravotního výboru Ratha, protože pokládám za nemožné, aby poslanci rozhodli o tom, aby Úrazová nemocnice byla převedena pod statutární město Brno, a následně neměli jasnou garanci, že v těchto prostorách bude zdravotní péče nadále poskytována. Současně jsem přesvědčen, že statutární město Brno bude muset předložit v krátké době jasnou koncepci financování restrukturalizace, personálního a technického zajištění rozvoje této nemocnice s ohledem na to, že v takovémto zdravotnickém zařízení skutečně špičková traumatologická péče už do budoucna poskytována být nemůže, anebo být neměla, a že by měla být koncentrována na místo jiné. Na druhou stranu věřím, že tak bude Brno postupovat v souladu s přáním všech obyvatel města a širokého okolí.

Já jsem se proto rozhodl v této souvislosti, kdy už je zřejmé, že nehlasujeme o tom, zda zachováme traumacentrum ve staré Úrazové nemocnici a nepřevedeme ho do nového, kdy již nyní tento stav není možné změnit, tak jsem se rozhodl vzít zpět svůj návrh na zamítnutí tohoto zákona a navrhuji, abychom podle vlastní vůle hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích a současně poté o tom, zda naší vůlí je tuto budovu jako takovou, včetně vybavení a možná i části pracovníků, převést pod Brno tak, aby zde mohla býti poskytována zdravotní péče, ať už jakéhokoli rozsahu a jakékoli struktury. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Faktická poznámka pan poslanec Jeroným Tejc, poté se hlásí pan poslanec Rath s řádnou přihláškou.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji. Já bych chtěl navázat na kolegu Šťastného, který hovořil o tom, že v Úrazové nemocnici funguje špičkový tým. Já se jen obávám, že neplatí to, co říkal on, že tento špičkový tým může fungovat kdekoli za podmínek, které nabízel současný ministr zdravotnictví. Naše obava pramení z toho, že ten tým nebude přesunut tzv. jeřábovou metodou, ale týmy, které fungují odděleně v bohunické nemocnici a v Úrazové nemocnici, by byly částečně promíchány, někteří lékaři by byli odejiti a znamenalo by to fakticky konec tohoto úspěšného a dohromady sehraného týmu. A to je jeden z důvodů, proč se snažíme, aby Úrazová nemocnice byla zachována jako celek v tom místě, které je v centru města a které na rozdíl od bohunické nemocnice je dostupné právě pro ty nejtěžší úrazy všem z Brna zhruba za stejnou dobu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byla faktická poznámka pana poslance Tejce. Nyní je řádně přihlášen pan kolega Rath, poté pan kolega Hovorka. Pan poslanec Šťastný - faktická poznámka? Máte tedy přednost s faktickou poznámkou, prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP