(10.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Místo u stolku zpravodajů již zaujal pan poslanec Michal Hašek, který zde zastupuje navrhovatele. Zpravodajkou výboru pro zdravotnictví je paní poslankyně Soňa Marková. Prosím, aby též zaujala místo u stolku zpravodajů. Vám všem oznamuji, že jste obdrželi sněmovní tisk 373/3, který obsahuje návrh na zamítnutí, a také pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu ke třetímu čtení. Jako první se hlásí pan poslanec Michal Hašek. Já prosím všechny kolegy - promiňte, pane kolego, nemohu vám dát slovo do té doby, než v jednací síni nastane atmosféra, která umožní normální projednávání tohoto bodu - ze všech politických stran, aby svá jednání přenesli mimo jednací síň a zde zůstali pouze ti, kteří se chtějí věnovat tématu, které jsme právě zahájili. Prosím všechny kolegy, aby zaujali místa ve svých lavicích. (V sále je stále velký hluk a neklid.) Ještě jednou žádám všechny kolegy, aby zaujali místa ve svých lavicích.

Prosím, pane poslanče, o vaše slovo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji vám, vážená paní místopředsedkyně. Vážená vládo, kolegyně a kolegové, kteří chcete věnovat pozornost projednávanému bodu, jsem přesvědčen, že v rámci prvního a druhého čtení už padly všechny relevantní argumenty a fakta, které se týkají záležitosti přežití Úrazové nemocnice Brno a jejího eventuálního převodu do vlastnictví statutárního města Brno. Přesto mi dovolte jako zástupci navrhovatelů ještě teď v rámci třetího čtení několik slov.

Jsem si plně vědom společně s předkladateli, že převod cestou zákona ze státu na statutární město Brno je krokem nestandardním, nicméně krokem, který je motivován snahou zachovat svým charakterem jedinečné pracoviště, které stávající zřizovatel, Ministerstvo zdravotnictví, plánuje fakticky zrušit.

Ministr zdravotnictví deklaroval přesun traumacentra do Fakultní nemocnice Brno a do Fakultní nemocnice Brno už byly také fakticky investovány státní finanční prostředky. Očekávám proto, že v nejbližších týdnech nová investice v rámci Fakultní nemocnice Brno začne fungovat. Nicméně v části, která je přesunutá, se jedná pouze o část péče poskytované nyní Úrazovou nemocnicí Brno a zahrnuje především polytraumata. Představuje tedy 20 až 30 % rozsahu poskytované péče. Jsem přesvědčen, že zrušením úrazovky by pak došlo k rozpadu dlouhodobě budovaného multioborového týmu kvalitních odborníků a ve svém důsledku ke snížení kvality traumatologické péče jako celku v Jihomoravském kraji.

Úrazová nemocnice má mezinárodní renomé, kvalitní výsledky, dlouhou tradici a koncentruje ve 400tisícovém městě po 24 hodin denně šest dní v týdnu mimo jiné traumatologickou péči o dospělé s život ohrožujícími poraněními. Těch je zhruba 200 přes rok. To zajišťuje částečně pro kraje Vysočina a Zlínský. Co je však podstatné, poskytuje péči také u zdraví ohrožujících traumat vyžadujících hospitalizaci, a těch je podstatně více. Těch už je téměř 4000 za rok, včetně řešení komplikací nemocných léčených na jiných pracovištích v České republice, a také péči o několik desítek tisíc běžných poranění.

Chci sdělit Poslanecké sněmovně, že na úrovni Jihomoravského kraje existuje návrh koncepce traumatologické péče, který byl dokonce konsensuálně zpracován odborníky z traumatologie delegovanými řediteli všech lůžkových zdravotnických zařízení na území města Brna včetně fakultních nemocnic. Já chci deklarovat, že v případě, pokud se skutečně 21. listopadu stanu jihomoravským hejtmanem, takovouto koncepci projednat a schválit v úzké součinnosti s městem Brnem a samozřejmě také s Ministerstvem zdravotnictví, které je zřizovatelem významných zdravotnických kapacit ve městě Brně a v Jihomoravském kraji. Doufám, že Ministerstvo zdravotnictví bude chtít participovat v tomto procesu a bude se chtít podílet na vzniku takovéto koncepce.

Ministerstvo zřídilo k otázce Úrazové nemocnice už dvě komise. Jsem ale přesvědčen, že byly zřízeny pro forma, bez opravdové snahy diskutovat variantní řešení. Koneckonců dodnes podle mých informací členové příslušných komisí nedostali audit traumatologických pracovišť, který byl zpracován už v létě letošního roku.

Dovoluji si vás tedy, dámy a pánové, požádat v zájmu občanů Jihomoravského kraje, zejména města Brna a nejbližšího okolí, kteří se mimochodem v této věci podepsali pod jednu z největších peticí v našem regionu, a také občanů sousedících krajů o podporu předkládaného zákona, který umožní zachovat Úrazovou nemocnici v Brně jako zdravotnické zařízení a v dalším období řešit koncepci jejího dalšího působení, aby mohla při respektu investic, které již stát v minulých měsících vynaložil do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, poskytovat případně i ona traumatologickou péči samozřejmě v rozsahu, který bude odpovídat existenci pracoviště v rámci Fakultní nemocnice Brno.

Chci také komentovat stručně pozměňovací návrh kolegy Ratha, který hodlám jako zástupce předkladatelů podpořit. Objevily se spekulace o tom, že zrušení úrazovky je vlastně záležitosti prodeje nepotřebných nemovitostí. A tak jsme slyšeli věty o tom, že jde vlastně pouze o velký realitní kšeft statutárního města Brna, že se převede Úrazová nemocnice, ta bude pod městem Brno, to nemocnici ukončí a následně město Brno prodá příslušné nemovitosti. Věřím, že pozměňovací návrh kolegy dr. Ratha je dostatečnou pojistkou proti takovémuto postupu a jasná odpověď takovýmto spekulacím. Podle pozměňovacího návrhu kolegy poslance Ratha totiž bude muset město Brno respektovat a přijmout Úrazovou nemocnici, provozovat ji a v případě, že by mělo dojít k jakýmkoli majetkovým dispozicím, tak by Úrazová nemocnice ze zákona přešla zpět do vlastnictví České republiky.

Chápu, že rozhodování, dámy a pánové, bude složité. Bude složité zvláště pro koaliční poslance, kteří dosud v prvém a druhém čtení nepodporovali zákon de facto o zachování úrazovky a převodu na město Brno. Přesto věřím, že se i v koaličních řadách najdou rozumní poslanci, kterým půjde o věc.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Haškovi. Nyní je do rozpravy přihlášen pan kolega Boris Šťastný. Před panem kolegou Šťastným ještě se hlásí o slovo samozřejmě s přednostním právem ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já jenom velmi krátce.

Vše už bylo řečeno, argumenty byly řečeny. Já chci jenom potvrdit, že je ve Fakultní nemocnici v Bohunicích připraveno k otevření nejmodernější traumatologické centrum v České republice pro spádovou oblast 1,6 milionu obyvatel, to znamená pro zmíněné Zlínsko, Jihlavsko a samozřejmě pro Jihomoravský kraj, na opravdu vysoké evropské úrovni, a že toto traumatologické centrum pro dospělé v Bohunicích a v dětské nemocnici pro děti bude sloužit pro celou tuto oblast v tom nejmodernějším režimu a je příkladem pro všechna ostatní traumacentra, která nyní vznikají. Je to v rámci politiky Ministerstva zdravotnictví, kdy se tato náročná péče koncentruje do těchto center.

Nebudu dál komentovat osud Úrazové nemocnice, protože poslanci se rozhodnou, jak se rozhodnou, hlasováním. Důležité pro mě je, že jestliže by měla Úrazová nemocnice sloužit Brnu, aby sloužila pro zdravotnictví a tyto nemovitosti nebyly žádným jiným způsobem využívány, protože původní plán Ministerstva zdravotnictví byl takový, že Úrazová nemocnice bude opuštěna zcela jako zdravotnické zařízení, protože prostorově a umístěním je zcela pro zdravotnictví již nevhodná. V současnosti už fakticky řeší jenom 40 % úrazů v Brně. Řeší, jak správně řekl pan poslanec Hašek, určitou část další medicíny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP