(11.10 hodin)

Poslanec Boris Šťastný: Dámy a pánové, já chci jenom všechny ujistit - zde v sále je mnoho lékařů. My všichni víme, že lékařské týmy, pokud dostanou špičkové podmínky, lepší podmínky, lepší technické vybavení, se dokážou přesunout z místa na místo a výkon své profese velmi kvalitně provádět na jakémkoliv místě. Já jsem přesvědčen a opravdu i v minulosti opakovaně zaznělo, že ti zdravotničtí pracovníci, ať už lékaři nebo i střední zdravotnický personál, dostanou možnost a dostávají možnost přechodu v těch jednotlivých skupinách do nového zdravotnického zařízení. Čili já se této věci nebojím. A uvidíte za rok, až se tady sejdeme, že velká část těch špičkových týmů se přesune na lepší pracoviště za lepšími podmínkami a určitá část těch týmů bude pokračovat dál v nějaké upravené péči. Znovu opakuji, že pro mě například kombinace následné péče a akutní následné péče chronické by byla velmi dobrou možností využití tohoto zdravotnického zařízení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka pana poslance Šťastného. Řádně přihlášený je nyní pan kolega Rath.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, já nevím, jestli si všichni uvědomujeme, že bychom si tuto rozpravu, která už tady zaznívá poněkolikáté, vlastně ušetřili, pokud by svoji funkci vykonávalo Ministerstvo zdravotnictví správně. Protože přece na půdu Parlamentu vůbec nepatří debata o jedné, byť špičkové nemocnici, protože pokud Ministerstvo zdravotnictví funguje dobře, tak jistě takové špičkové pracoviště nechce rušit, nechce redukovat, nechce likvidovat.

Bohužel toto byla slova, která zaznívala na začátku. Víte, kdyby Ministerstvo zdravotnictví pokračovalo v té cestě, která byla naplánována, to znamená postavit novou budovu pro celou Úrazovou nemocnici, kde by celý tým Úrazové nemocnice byl přesunut a bylo zajištěno, že toto centrum zůstane nadále minimálně medicínsky, částečně i ekonomicky samostatné v návaznosti na nějaký velký zdravotnický celek, tak by jistě tyto debaty i ve Sněmovně nebyly potřeba. Bohužel pan ministr Julínek přijel do Brna a oznámil tamním zaměstnancům, že se v podstatě Úrazová nemocnice ruší a slučuje se s jiným zdravotnickým zařízením. Kdo toto v minulosti někdy zažil, tak ví, že to znamená konec takového zařízení, konec těch týmů. Já jsem to zažil v Praze, kdy se třeba z důvodů nadbytečné kapacity zrušila Nemocnice Malvazinky a přesunula se do Motola. Do půl roku tam nezbyly ani týmy, ani ti lékaři, prostě část z nich odešla, část se zcela rozplynula. Nemocnice Malvazinky byla zavřená dva roky jako nadbytečná, aby pak byla znovu obnovena, tentokrát ale již bez týmů a bez dluhů. Tehdy ty dluhy přešly i na motolskou nemocnici. Čili takové to různé škatulata, hejbejte se není dobré se zdravotnickými zařízeními dělat.

Proto velmi prosím Poslaneckou sněmovnu, aby podpořila návrh převodu na město Brno, které se tohoto špičkového zařízení chce ujmout, chce lidem, co tam pracují, a jejich pacientům dát perspektivu, a pokud by město Brno tento svůj závazek neplnilo, tak z tohoto zákona, pokud přijmete můj pozměňovací návrh, musí vrátit toto zařízení zpět státu. Čili nehrozí to, co tady říkal pan ministr Julínek, že by to třeba bylo prodáno městem Brnem a ty peníze skončily v městské pokladně. V takovém případě, pokud by vůbec takové úvahy někdy do budoucna byly, tak ze zákona, z tohoto zákona, když přijmete můj pozměňovací návrh, to musí být vráceno za stejných podmínek České republice, českému státu.

Ještě jedna poznámka. Víte, dámy a pánové, často si stěžujeme, že medicína je zpolitizovaná. Ano, jsou tam témata, která jsou nepochybně jiskřivá, nepochybně politicky nabitá obrovskou pravolevou energií. To jsou poplatky, privatizace a dále. Ovšem jsou témata, která jsou naprosto apolitická. Toto je jedno z nich. Stejně tak jako je apolitické téma vybudování nového vědeckotechnologického medicínského centra v Brně ve Svaté Anně, tzv. ICRC.

Pane premiére, pane ministře, když s tím přišla naše vláda, sháněli jsme na to peníze a nechali ten projekt zahájit a podepsali dohodu o spolupráci s americkým špičkovým pracovištěm Mayo Clinic, tak to byl váš současný ministr Julínek, který mě za to velmi ostře kritizoval a říkal, že se takové zařízení nemá stavět, že je to naprosto zbytečné, že je to moc drahé a že celý projekt by se měl ukončit. Výsledek je, že jste nakonec tu částku investovanou, kterou jsme my rozhodli zhruba okolo dvou miliard, dokonce ještě zdvojnásobili. Všimli jste si, že by David Rath na to upozorňoval a říkal, jací jste lháři či farizejové, že jste nás tehdy za to kritizovali, a dnes děláte pravý opak? Nekritizoval, protože vím, že jádro toho projektu je pro Českou republiku a českou medicínu a české pacienty velmi dobré. Samozřejmě můžeme debatovat, jestli je to o dvou nebo o čtyřech miliardách, ale ten záměr je velmi kvalitní. A to víte už vy dnes. Já bych od vás v této souvislosti tady očekával omluvu od ministra Julínka i premiéra Topolánka za slova, která na tuto adresu říkali před volbami.

A mimochodem, pánové, vy jste byli poklepávat na základní kámen. To nemáte ani trochu slušnosti, abyste tam pozvali bývalého expremiéra Paroubka a jakéhosi Davida Ratha, kteří tento projekt protlačili a do vlády dali? Na nás jste se vykašlali! Vždyť vy jste byli proti tomu projektu. A když jste pochopili, že ten projekt je pro českou medicínu skutečně excelentním, tak jste tam šli se naparovat sami. Styďte se! Chlubili jste se jen a jen cizím peřím! To se v normální společnosti mezi slušnými lidmi skutečně nedělá! Pane premiére, docela bych tady od vás chtěl, abyste se k tomu vyjádřil, protože jít se pochlubit něčím, co udělali druzí, a nemít ani tolik slušnosti, abyste nás tam pozvali, tak myslím, že byste se nad sebou měl trochu zamyslet.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan premiér žádá o prostor pro faktickou poznámku. Má tedy dvě minuty k dispozici.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, skoro bych panu poslanci, podnikateli, lékaři, skorohejtmanovi a já nevím, co všechno, Davidu Rathovi věřil. Pokud člověk jako on dokáže veřejně lhát, nemůžu mu věřit ani to, co říká tady. Pane poslanče, vy jste v novinách řekl, že jsem za vámi hýkal, a víte, že to není pravda. Omluvte se a začneme se normálně bavit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka předsedy vlády. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové (se smíchem), já z této vážné věci nechci dělat kabaret. Pane premiére, vy jste známý tím, že za zády mluvících vyluzujete nejrůznější zvuky. Mně to připadalo jako hýkání, možná že to bylo něco jiného. Ale tak prosím přestaňte vyluzovat nejrůznější zvuky, pak se nemusíme dohadovat.

Ale teď k té věcné věci. Vy skutečně necítíte - a já se tady nechci do vás pouštět o vašem podnikání a říkat, jak vám Eltodo odkoupilo určité dluhy, netahejme to tady, bavme se o nemocnicích, bavme se o tom. Já jsem vás jen slušně požádal, jestli necítíte jako problém, že jste určitý projekt ICRC v Brně pompézně otevírali, přitom víte, že jste ho kritizovali, byli jste proti němu, obviňovali jste nás, že to děláme tam špatně, a neměli jste dneska ani tolik slušnosti, abyste nám tam pozvali. Nic víc, nic méně. Toto věcně jsem od vás chtěl slyšet. Pokud té omluvy a sebereflexe nejste schopen, dobře, tak vás aspoň prosím, podpořte ten převod Úrazové nemocnice. Když podpoříte dobrou věc, já vám snad odpustím i občasné vaše excesy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byla faktická poznámka Davida Ratha, nyní s faktickou poznámkou předseda vlády Mirek Topolánek.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP