(16.40 hodin)
(pokračuje Rath)

(Velmi emotivně:) Dámy a pánové, díky vládě Mirka Topolánka v takové zemi dneska žijeme, jestli vám to nedochází! (Ohlas.)A jestli to nevíte, tak jděte na ty ulice mezi ty lidi a ptejte se jich! Vám to neříkají? Neříkají, protože vy se mezi ně bojit chodíte. Maximálně chodíte mezi své pochlebníky, kterým dáváte veřejné zakázky! Na to vás užije!

Možná někdo řekne, proč ten Rath je tak emotivní. Víte, proto, protože jsem doktor a protože jsem skutečně nikdy nechtěl žít v zemi, kde vám lidé říkají, že nejdou k doktorovi, nevyzvednou si své léky, protože mají prázdnou peněženku. Vám to nevadí? Vy jste s těmi lidmi nehovořili? To není jedna paní, dvě paní, tři paní. To jsou stovky lidí!

Prosím pana premiéra, já už jsem ho jednou prosil, aby přestal vyluzovat za mými zády zvuky. Už jsem jednou říkal, pane premiére, že snad nejste oslík, abyste za mými zády hýkal, a pokud si to skutečně myslíte, tak vám doporučím někoho, kdo vám to rozmluví nebo tohoto problému vás zbaví. Takže prosím, abyste byl za mými zády v klidu, když hovořím. Víte, na nápravu není nikdy pozdě. Prohrál jste volby drtivě, lidi vám poslali jasný vzkaz: Mirku Topolánku, skonči! Nechceme tě, nechceme tvé reformy!

Víte, my bychom vlastně mohli být rádi. Kdybychom to nemysleli vážně s Českou republikou a s většinou občanů v naší zemi, tak by tady měl stát David Rath a říkat: Mirku Topolánku, vydrž nám co nejdýl, probůh, milá ODS, nezbavujte se Mirka Topolánka, máte nejlepšího premiéra v životě, co jste kdy měli. Říkali bychom: Probůh, nechte tam ministra Julínka co nejdýl, dyť to dělá báječně, jen ho neodvolávejte. Kdybychom sledovali jenom čistě politický prospěch sociální demokracie, tak to tady říkáme, protože jestli někdo je kmotrem úspěchu voleb sociální demokracie, tak jestli to nevíte, pane Mirku Topolánku, tak jste to vy a váš ministr Julínek. Samozřejmě, nabídli jsme náš program, který byl pro lidi atraktivnější, nabídli jsme možná i atraktivní styl politiky, ale velký díl toho úspěchu je váš díl, váš úspěch, váš a vašeho ministra Julínka.

Čili kdybychom to nemysleli vážně s Českou republikou, s našimi spoluobčany, kdybychom skutečně neviděli, jak je zbytečně trápíte, tak bychom vás tady chválili a doporučovali bychom Občanské demokratické straně, abyste v jejím čele vydržel nejdéle a aby pan ministr Julínek tam vydržel alespoň do příštích parlamentních voleb, protože bychom měli podstatně méně práce. Ale vzhledem k tomu, že víme, že vy i ministr Julínek jste pro Českou republiku něco jako živelná katastrofa, možná horší než hurikán nebo povodně, že z vašeho působení se budeme vzpamatovávat, hlavně občané České republiky se budou vzpamatovávat, mnohem déle, tak proto vás prosím: Odejděte sám a vezměte s sebou i toho Julínka s Cikrtem. Je to to nejlepší, co můžete udělat pro drtivou většinu bočanů České republiky, zachránit tím předsednictví České republiky, protože vy budíte hrůzu i v zahraničí. A možná to bude největší počin celého vašeho života, kterým se zapíšete do análů a do historie naší země. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Davidu Rathovi. S faktickými poznámkami Miroslav Kalousek, Jiří Dolejš a pan premiér Mirek Topolánek. V tomto pořadí.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Osobně jsem velmi šťasten, že mohu žít v zemi, kde je lékařská péče na té nejvyšší možné úrovni dostupná zcela všem za zcela transparentních podmínek. Osobně jsem velmi šťasten, že snad již nikdy nebudu žít tak jako před rokem 1989 v zemi, kde lékařům, jako je doktor Rath se říkalo doktor Bonaparte: Buď odevzdáš bony, nebo si tiskni parte. (Smích a potlesk z lavic poslanců ODS.) Ale o tom jsem až tolik mluvit nechtěl.

Chtěl jsem mluvit o historické reminiscenci na téma, jak krajské volby by měly ovlivnit skutečnost, že padne vláda. Prosím pěkně, budujeme poměrně mladou demokracii, teprve 18. rok, a precedenty jsou tu stejně důležité jako právní normy. Dovolte tedy, dámy a pánové, abych připomněl, že když v roce 2000 předseda vlády a předseda sociální demokracie Miloš Zeman prohrál krajské volby mnohem drtivěji, než dnes prohrála ODS a její koaliční partneři, nikdo, dokonce ani dnešní pan prezident, se nedomníval, že by to mělo mít vliv na změnu vlády. Když v roce 2004 předseda ČSSD a předseda vlády Stanislav Gross prohrál krajské volby mnohem drtivěji, než dnes předseda ODS a jeho koaliční partneři, nikdo se nedomníval a také to nikoho nenapadlo, že by to mělo mít vliv na změnu vlády.

Pokud dnes používáte tento argument, kolegové ze sociální demokracie, dovolte, abych vám připomněl, že by sami jste pro to vytvořili zcela opačný precedens. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Teď je série faktických poznámek v pořadí Jiří Dolejš, Mirek Topolánek, David Rath, Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, s faktickou poznámkou. Prosím o dodržení času.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Nebojte se, pane předsedající, opravdu nezdržím. Pouze když slyším ty plamenné projevy a stejně plamennou obranu na druhé straně, tak mi nedá zeptat se, když např. teď aktuálně jsem se díval na Novinkách, nevím, jestli je to objektivní informace, ale velká koalice v Karlovarském kraji: ODS a sociální demokracie. Zatímco tady plamenně bojujete, jinde vyjednávají nějaké tyto věci, a přitom mandát voleb byl o změně, tak možná by stálo za to ubrat vášní, říci si, o čem ta změna doopravdy je a jestli na té změně trváte.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda vlády Mirek Topolánek. Prosím, k faktické poznámce.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já mám opravdu faktickou. Ta první - škoda, že tady není profesor Jičínský. Je tady!

Vždycky, když, pane profesore, hovoříte o politické kultuře, tak já si vždycky v duchu myslím, že byste si měl poslechnout projev Davida Ratha. Tentokrát jste ho slyšel. Tak mě nezajímá reflexe, ale možná je to edukativní.

Potom pro steno: Já jsem samozřejmě za zády Davida Ratha nehýkal, já jsem na jeho otázku, zdali jsme s občany nehovořili, odpověděl: ale hovořili. To jenom pro steno.

A poslední poznámka k tomu odstupování a odcházení. Kdyby měl můj soupeř Jiří Paroubek odcházet a skládat funkci po každých prohraných volbách, tak by ještě čtyři funkce dlužil. (Smích a potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec David Rath, poté Zdeněk Škromach. Prosím, pane poslanče, k faktické poznámce.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Mě mrzí, že odešel pan ministr Kalousek, asi zase čerpat energii v nějakém zdejším baru na takové vtipné repliky o bonech, ale chtěl bych ho poučit, že před rokem 1989 já jsem ještě lékařem nebyl na rozdíl od něho, který byl pevnou součástí Národní fronty po boku komunistické strany a upevňoval politiku Národní fronty a komunistické strany jako manažer nějaké pneumatikárny, tuším, kde se připravoval býti ekonomickým expertem. Takže pravda. Děkuji, že takový posuzuje výkony lékařů.

Pane ministře, já mám trošku strach o náš rozpočet, nevím, jak počty a výměny pneumatik a pevná součást Národní fronty, zda to je ta nejlepší kvalifikace, jak stavět hospodářství České republiky!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Zdeněk Škromach, poté pan profesor Jičínský a potom pan poslanec Paroubek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP