(16.30 hodin)
(pokračuje Rath)

Nicméně zdá se, že Mirek Topolánek se otřepal, s ním Martin Bursík a vicepremiér Čunek, září úsměvy na všechny strany, jako by to byli oni, kteří ty volby vyhráli. Dokonce některá média i takto píší. Píší, že v podstatě ta prohra vlastně není tak hrozná. Já už čekám, že začnou psát, že vlastně byla takticky připravena, že je to takový ten ústup do předem připravených pozic, aby pak ODS mohla o to lépe vyrazit na zteč a vyhrát parlamentní volby. Konečně v historii bychom obdobných dezinformací našli jistě celou řadu.

Dámy a pánové, víte, mně schází jedna základní věc, jistá sebereflexe, pokora. Přece Poslanecká sněmovna, parlament i vláda svoji moc odvozují jedině od vůle lidí. My nejsme, jako to byli králové či císaři, z boží vůle. My tady sedíme z vůle voličů, z vůle milionů občanů České republiky. Pro ně máme spravovat Českou republiku tak, aby se jim v ní dobře žilo. Mně přijde, že někdy Mirek Topolánek, Martin Bursík a pan Čunek zapomínají, z čí vůle, z kterého rozhodnutí tady mohou být, v Poslanecké sněmovně. Někdy mám pocit, že skutečně mají možná jakéhosi svého boha, z jehož vůle tady jsou, a že zapomínají na to, že to je vůle voličů, lidí.

Víte, před pár lety, když byly, před čtyřmi lety, volby do krajů, tak jeden politik chodil a říkal: Voliči mají šanci vystavit premiéru Špidlovi červenou kartu za to, jak vládne. Říkal to v médiích, hřímal tak. Stejný člověk před krajskými volbami říkal: Ty krajské volby nejsou o mé vládě, o vládnutí Mirka Topolánka, ale o těch regionálních věcech, o těch chodnících, kanálech, silnicích, autobusech. Zajímavá změna názoru. Dokonce se snažil diskreditovat nás jako sociální demokracii, že jsme nějací nahlouplí, když nechápeme, že ty volby jsou přece o těch kanálech a chodnících, a ne o něm, o Mirkovi Topolánkovi a o jeho stylu vládnutí. Přitom sám před těmi čtyřmi lety říkal něco jiného. Zvláštní změna názoru. Budiž. Ovšem dneska i volební účast i volební výsledek poslaly Mirkovi Topolánkovi a vládě ODS přece jasný vzkaz. Lidi vám řekli, že nechtějí, abyste dál vládli v této zemi, v naší zemi. Ten vzkaz je jednoznačný. Oni to nechtějí proto, jak vládnete.

Nechci tady rozebírat vaši aroganci, vaše aféry, vaši korupci. Jistě, to se v různých demokratických zemích tu častěji, tu méně často stává. U nás bohužel častěji v poslední době. Ale zaměřím se na jinou věc, která lidi zajímá daleko víc.

Co jste udělali s životní úrovní? Prosím vás, u drtivé většiny lidí jste životní úroveň zbytečně - podtrhuji zbytečně! - snížili. Zmrazené platy, prakticky zmrazené důchody, zdražení potravin, zdražení energií, zdražení jízdného tím, že jste zvýšili DPH. Proč jste to udělali? Zavedení poplatků ve zdravotnictví, které dopadá na statisíce vážně nemocných lidí. Proč jste to udělali?

Víte, dámy a pánové, vaše opatření, vaše politika úplně nesmyslně snížila životní úroveň statisíců lidí v České republice. To je objektivní realita. A to v situaci, kdy finanční krize, světová finanční krize, do České republiky ještě vůbec nedošla. Čili k tomu nebyl jediný důvod. Ti lidé to dobře vědí, proto přišli k volbám a proto vám poslali přece jasný vzkaz.

Co na to Mirek Topolánek? Otřepal se, oklepal se, nasadil svůj neodolatelný úsměv intelektuála a řekl, že na oranžový direkt půjde modrým direktem - nebo hákem, tak, abych ho přesněji citoval. Prosím vás, tady přece nejde o žádný pěstní soubor, tady přece nejde o to, kdo dá jaký hák nebo nehák. Je to stejně naivní, možná hloupé, možná urážlivé, jako když vzkazujete Evropě, že jí to osladíte.

Vy si neuvědomujete, jakou ostudu nám, pane Mirku Topolánku, děláte nejenom doma, ale i v zahraničí? Vždyť už to dospělo tak daleko, že dneska vážně země v Evropské unii uvažují o tom, že vám nechtějí svěřit evropské předsednictví. Nikdy v historii, pokud vím, k něčemu takovému nedošlo. Víte, já dobře vím, že vaše vláda nevadí už jen drtivé většině lidí, kterým snížila životní úroveň. Vaše vláda dokonce budí zděšení i u podstatné části politiků v Evropské unii, protože mají strach, že nebudete dělat ostudu České republice, ale že dokonce vy můžete být ostudou celé Evropské unie, a to nikdo nechce riskovat.

Ale pane předsedo vlády Mirku Topolánku, vy nevidíte, že jste už dneska zátěží a balvanem vlastní politické straně? To nemůže vidět jen slepý! Dobře, pravděpodobně dneska nějakou silou s pomocí pánů Tluchořů a dalších zase nějak přežijete. Nestačil vám jeden vzkaz voličů a upínáte se k senátním volbám a říkáte: tam zkusíme složit reparát, tuto sobotu. Třeba přijde tak málo voličů, nebo si třeba nevšimnou, že jsou ještě senátní volby, a možná pár senátorů ještě uhraju, a pak jako Mirek Topolánek budu chodit a říkat: já jsem vlastně zvítězil. Víte, já se obávám, že se vám může stát, že nejen proti vám přijde někdo volit, ale nepřijdou volit ani voliči ODS, protože ti vás už mnohdy berou jako hrobaře vlastní strany. Víte, člověk, který přivede zemi do takové situace, kam jste ji přivedl, to znamená z ekonomického růstu a rozkvětu tento úplně nesmyslně začnete brzdit, zhoršíte drtivé většině lidí životní podmínky. Já jsem mluvil se stovkami lidí a ti lidé mi říkají, že díky vám nechodí k lékaři, že díky vašim poplatkům a růstu cen léků přestali užívat své léky na cukrovku, vysoký tlak a některá další onemocnění. Ne z rozmaru, prostě proto, že na to nemají.

Pane Mirku Topolánku, zkuste se svým Julínkem, Cikrtem, Langerem, Nečasem si vzít ten sedmitisícový důchod a zkuste za to pár měsíců žít. A najednou budete ten svět vidět úplně jinak, než ho vidíte ze svých rozmarných večírků v Baxibaru či ze sjezdovek v rakouských Alpách. (Rozruch v sále.)

Dámy a pánové, od politiků se očekává jistá míra empatie. Bohužel, Mirek Topolánek, Julínek, Cikrt žádnou empatii prostě nemají.

Vy si myslíte, že je to strašná legrace. Je to prostě strašná legrace, těm lidem zdražit potraviny, energie, léky, zdravotní péči.

Já jsem nikdy nechtěl žít v zemi, kde by člověk nemohl jít k doktorovi, protože nemá plnou peněženku!

***




Přihlásit/registrovat se do ISP