(15.50 hodin)
(pokračuje Škromach)

Na to, doufám, časem přijdou vážení kolegové poslanci a poslankyně z jiných stran, že je potřeba tenhle zákon zrušit. Poplatky jsou nemorální. Mají dopad sociální a bohužel tahle vláda na to nereaguje. Přidává důchodcům jenom podle zákona, nic víc než to, co kdysi prosadil Vladimír Špidla do zákona, že vláda musí přidat o růst inflace a minimálně třetinu nárůstu průměrných výdělků. Ani korunu nedala navíc. A na druhé straně chce po našich seniorech, aby platili ze svých důchodů poplatky ve zdravotnictví, aby platili za každou položku na receptu - chudáci naši lékárníci asi zřejmě patří mezi ty sociálně postižené a potřebují ty peníze od našich důchodců, seniorů, rodin s dětmi. Vůbec už neuvažuje o tom, že například senioři v domovech pro seniory mnohdy dostávají jenom kapesné a z toho kapesného musí uhradit tyto poplatky. Mnozí na to nemají.

Ponesou zodpovědnost tito pánové a několik dam, či jedna, ve vládě - dvě - za tato rozhodnutí? Neuvádí je to do stresu, když tady v Praze ODS vyhání téměř lidi z penzionů, nechce s nimi uzavřít smlouvy na dobu neurčitou a vytváří stresy, které, všichni dobře víme, působí na zdraví obzvláště starších občanů a mnohdy jim zkracuje jejich život? Místo toho, aby hledali způsob, jak těmto lidem pomoci, jak jim vytvořit podmínky pro důstojné stáří, tak se snaží je zatěžovat dalšími poplatky.

To už nehovořím o tom, že tato vláda připravuje to, že by měli důchodci platit poštovné za důchody. Na jedné straně ušetří milionáři na daních a na pojištění a na druhé straně to zaplatí naši senioři tím, že ušetří vládní náklady rozpočtu v řádech desítek, možná stovek milionů. Začne to poplatky za poštovné a skončí to zdaněním důchodů. Vždyť to ODS má ve svém programu, stačí tam jenom zalistovat. A mohli bychom pokračovat.

Vážené dámy, vážení pánové, já myslím, že je to celkem jasné. Chceme-li, aby v této zemi lidé mohli důstojně žít, aby senioři měli důstojné podmínky, měli důstojné důchody, aby lidé, kteří poctivě pracují, si slušně vydělali za svoji práci, aby nemuseli být závislí na sociálních dávkách, které jim v omezené míře nabízí tato vláda - a tady možná jenom poznámka: Myslím, že se opět vyznamenala. Říkala, že chce bojovat proti tzv. nefachčenkům, to je často slyšet od obou ministrů, jak práce, tak i premiéra. A co udělala? Sebrala dětské přídavky těm, kteří mají střední a nižší příjmy, kde prokazatelně jeden z rodičů pracuje. Tahle vláda postihuje ty, co pracují! Nezvyšuje minimální mzdu, nezvyšuje minimální tarify. Tahle vláda jasně říká, že vlastně jí vyhovuje, že lidé žijí v sociálním systému a že jsou na něm závislí, protože oni vědí, že tohle nejsou jejich voliči. Oni vědí, že musí z něčeho vydělat pro ty nejbohatší. Proto se taky muselo složit sto tisíc rodin prvňáčků každým rokem stamiliony korun možná na jednoho dva milionáře, kteří ušetřili na daních a na pojištění. Tahle vláda říká, že nemá na důchody, a přitom klidně snižuje pojistné sociální místo toho, aby ty peníze použila na navýšení důchodového fondu, aby vytvořila rezervu, aby se chovala jako hospodář.

Tahle vláda hovoří o tom, že je pravicová, že ona nahospodaří finance, které potom levicové vlády rozpustí. Vážené dámy a pánové, tahle vláda kromě dluhů zatím nenahospodařila vůbec nic! Tahle vláda stejně jako předchozí vlády Václava Klause bude předávat tuto zemi v depresi, hospodářské krizi, s prudkým nárůstem nezaměstnanosti a propadem životní úrovně našich občanů.

Vážené dámy a pánové, je čas, aby tahle vláda skončila! Je to ve vašich rukou. Občané vám k tomu dali právo. Myslím, že se k tomu i jasně vyjádřili. Pojďte a ukončeme už tuto vládu a její vládnutí. Ukončeme agonii, kterou tahle vláda prožívá!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí ministr financí pan Miroslav Kalousek, poté řádně přihlášený pan poslanec Zdeněk Jičínský. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo. Pane poslanče Škromachu, já nechci polemizovat s vaším svérázným výkladem socialistické, nikoliv sociální politiky státu. Dokonce nechci ani polemizovat s vaším neopodstatněným strašením dopady krizí, které jsou na úrovni šíření poplašné zprávy. To beru jako pokleslou součást opoziční rétoriky a jsem připraven to přejít.

Proti čemu jsem ovšem připraven se důsledně ohradit, a to se ohrazuji, abyste zpochybňoval nezávislé demokratické instituce České republiky, v tomto případě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Vy jste se tu dopustil vyjádření, že vedení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže snad ze strachu, že by ho tato vláda mohla odvolat, zkresluje své nezávislé stanovisko. Je to nesmysl a je to urážka! A já se proti tomu ohrazuji. Už jenom proto, že zákon o Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je koncipován tak, aby žádná vláda nemohla personálně ovlivnit jeho složení. Mandát předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je pevně stanoven na x let a ze zákona jsou jediné dva důvody, pro které může být zbaven své funkce. Za prvé, je-li po dobu déle než šest měsíců z důvodu nemoci, ať už duševní či fyzické, neschopen zastávat svůj úřad, nebo pokud nějakým závažným způsobem zneváží vážnost svého úřadu.

Souhlasím s tím, že pokud by pan předseda Úřadu pro hospodářskou soutěž hovořil podobně jako vy, tak by naplnil minimálně jednu z těch dvou podmínek pro odvolání. Ale protože nic takového nedělá, tak jeho pozice je neotřesitelná a vaše zpochybňování této demokratické instituce je nejenom nefér, ale je zpochybňováním ústavního pořádku České republiky.

Nechte si to bejt! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: S faktickou poznámkou pan poslanec Zdeněk Škromach. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem říkal, že se povídá, slyšeli jsme. Jsem rád, že pan Kalousek - a máme samozřejmě dobré zkušenosti z vlád sociální demokracie, ve kterých KDU byla zastoupena - nás přesvědčuje o tom, že vlastně to tak není. Můžeme tomu věřit nebo ne, ale pak nerozumím té aktivitě tohoto úřadu v situaci, kdy vůbec nikdo jej nepožádal o žádné stanovisko, tento úřad se touto věcí vůbec nezabýval, ale přesto aktivně na rozdíl od jiných případů vystupuje mediálně. A je zajímavé, že je to zrovna dva nebo tři dny před senátními volbami. Já myslím, že je to účelové, že to je jednoznačně zneužití tohoto úřadu a že to ve svém důsledku pomine za dva, za tři dny po senátních volbách, protože už to nikoho nebude příliš zajímat.

Ale jenom pro informaci chci říct, že například Ministerstvo obrany už dneska refunduje tyto poplatky zraněným vojákům apod., takže ta praxe tady existuje. Já chápu rozhořčení pana ministra financí. Mohlo by se také někdy říct, že potrefená husa nejvíc kejhá. Ale já mu věřím a důvěřuju mu, protože jej znám jako důvěryhodného partnera koaličního, že určitě, tak jak to mají lidovci ve zvyku, nikdy nelžou a že určitě to, co řekl, je pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Prosím pana poslance Zdeňka Jičínského, aby se ujal slova.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegové, kolegyně, dopoledne tady vystoupil pan vicepremiér jako parlamentní entertainer, což koneckonců nebylo od věci, protože politika je součástí života. I v životě se stává, že tragické a komické často velmi spolu souvisí. Vážné se mění v nevážné a to zažíváme v této Poslanecké sněmovně už poměrně dlouho.

Já jsem tady nejednou hovořil - a promiňte, není to z důvodu, že bych se opakoval jako starý člověk, což si možná pan kolega Bursík myslí, ale proto, že určité věci je třeba opakovat - že během vládnutí Mirka Topolánka, ať už v první vládě nebo zejména v té druhé koaliční vládě, zažíváme věci, které jsme na parlamentní půdě od listopadu nezažili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP