(15.40 hodin)
(pokračuje Korytář)

Lidé však poslouchali a dívali se. Navíc si potenciální cestující umějí dát dohromady signály z krajů, které až dosud nebyly ochotny na tuto dopravu více přispívat, se skutečností, že navzdory garanci pana ministra dopravy a pana premiéra peníze k úhradě provozování železniční dopravy prostě nepřicházejí.

Co říkají velcí ochránci ekologické dopravy, Strana zelených? Potrvá-li tento stav totiž i nadále, dojde k uzavírání regionálních tratí, a to je obava lidí i z mého regionu, kde je takových tratí řada.

Mohl bych ve výčtu příkladů a poznatků z jedné volební kampaně pokračovat a vůbec by to nebylo pro vládu lichotivé. Chci jí pouze připomenout část slibu, který dala. Řekla mimo jiné: v zájmu lidu této země. V těchto slovech je hluboký význam - ale této vládě zájem většiny lidu nic neříká. Jinak by přece nemohla při svých rozhodnutích ignorovat názory občanů. A proto ani já nemohu tuto vládu podpořit! Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: I já děkuji a prosím pana poslance Zdeňka Škromacha, aby se ujal slova. Připraví se pan poslanec Jičínský. Prosím, vážený pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážení páni poslanci, paní poslankyně, myslím si, že už tady mnohé věci zazněly. Já bych rád vyjádřil i pozdravení mnohým členům vlády, protože tak jak se pohybujeme a sociální demokraté se mohou pohybovat mezi lidmi, myslím si, že dokonce nás lidi mají rádi, a tak vzkazují vládě, vzkazují Topolánkovi, říkají: Řekněte tomu Topolánkovi, Julínkovi, ať už tam skončí, ať už odejdou, už se naškodili dost! Dokonce když jsem byl na Valašsku a říkám: A co říkáte na vašeho Valacha pana ministra Nečase? Tak oni říkají: To není žádný Valach, on je Slovák, on je Moravský Slovák z Hradiště. Tak jsem se dozvěděl, že tedy mám rodáka - pana ministra. Já jsem také Moravský Slovák. (Ministr Nečas: Proto si tak rozumíme!)

Ale já myslím, že základní vzkaz vyjádřili občané ve volbách, protože to, co říkali a říkají na ulicích, a každý má možnost to slyšet, když má odvahu do ulic vyjít a lidí se zeptat, tak slyší to stejné: Tahle vláda nás ožebračuje, tahle vláda nám snižuje životní úroveň, tahle vláda nám znemožňuje přístup ke zdravotnictví, tahle vláda nám nesplnila to, co slíbila. Důchodci se ptají po tisícikoruně, a zatím na billboardech bylo napsáno jenom 470 korun. Říkají: Kde je těch zbývajících 630?! (Z pléna: 530.) Není se čím chválit. Učitelé říkají: No ale my jsme dostali letos sto korun přidáno. Pane poslanče, to je hodně! My jsme tedy čekali, že nedostaneme nic, ale dostali jsme sto korun od pana ministra Lišky. To jsou ta ekonomická opatření, která mají pomoct lidem práce, lidem, kteří pracují!

Lidé, kteří dneska těžko na Moravě, ale i Jižní Čechy a mnohé další části republiky, kde lidé jsou závislí na minimálních mzdách, na tom, kolik vlastně dostanou, tak říkají: Ale my už třetím rokem pracujeme za osm tisíc hrubého. Tahle vláda nám nepřidala nic!

Stejně tak se vyjadřují úředníci ve státní a veřejné správě, protože peníze, které mají jít na navýšení mezd, zůstávají v Praze a okolí. Bohužel do regionů se většina těchto peněz nedostane, protože tím, že se neupravují tabulky, a bohužel tahle vláda není ochotna jednat s odboráři o navyšování tarifů, které zajistí, že platy státních a veřejných zaměstnanců budou stejnoměrně a podle práva zvyšovány ve všech regionech ČR, a ne jenom tady v Praze!

Byť pravda je, že když jsem si byl nedávno kupovat sako tady v jedné prodejně známého českého výrobce, obsluhovala mě paní prodavačka a říká: Pane poslanče, ale udělejte něco s těmi našimi platy! A já říkám: Vy tady v Praze, vy vyděláváte velké peníze, ne? A ona říká: Děvčata, pojďte tady popovídat panu poslanci, jak to s těmi platy je. Tak musím uznat, že v prodejně prodavačky i v Praze vydělávaly kolem 10 tis. korun hrubého, a to skutečně není přiměřený plat za dobrou práci, za kvalitní práci. A tahle vláda bohužel nedělá nic pro to, aby pomohla.

Nakonec i mnozí odborní ekonomové říkají, že právě v dobách krize, a ta krize, o které říká vláda, že není, ale zatím začínají padat nejslabší články v hospodářství, to jsou firmy, které se např. zabývaly výrobou skla, dneska postupují další a nevím, jak se s tím tahle vláda vypořádá. Ta jenom říká, že nic nemá, že nic nemůže dělat, a jediné, co nabídne lidem, kteří přišli o práci, jsou lístky na autobus. A to je ještě otázka, že si je možná budou muset ti lidé zaplatit. To je asi tak veškerý boj s tím, co by tato vláda měla udělat.

A proto je potřeba, a myslím si, že tahle vláda by se nad tím měla zamyslet, nečekat na to, až ji odvolá tato Poslanecká sněmovna, protože vládní poslanci k tomu mnoho odvahy asi nenajdou, protože si představí, co by se asi stalo a kolik by jich možná bylo bez práce po předčasných volbách, a obzvlášť v této chvíli, kdy vědí a poznali to nikoliv v průzkumech veřejného mínění, které mnohdy jsou zkresleny, jaký je poměr obliby jednotlivých politických stran. Rozumím menším stranám, které drží pevně tuto Topolánkovu vládu, že ji budou dále držet, protože jinak samozřejmě riskují to, že bychom se s nimi už tady po příštích volbách, které by byly předčasné, např. s volbami do Evropského parlamentu, že bychom se už s nimi tady nepotkali. No, škoda! Ale otázka je, že každý strůjcem štěstí svého.

A myslím si, že základní problém a selhání této vlády je, že přestala naslouchat občanům. Nenaslouchá tomu, co si občané přejí, nenaslouchá tomu, o co jde! A proč nenaslouchá? Protože má svůj záměr, svoji představu. Ta není v poplatcích za zdravotnictví. Myslím si, že dneska už i mnozí neúspěšní kandidáti do krajů za ODS by rádi podpořili zákon na zrušení těchto poplatků, včetně odchodu pana Julínka, protože začínají zpytovat svědomí, proč neuspěli. Já jsem slyšel vyjádření pana prezidenta, že oni za nic nemůžou, že za to může pouze a jenom pan premiér Topolánek se svým ansámblem a obzvláště s panem Julínkem. Ale problém je, že samozřejmě za to můžou. Propojení je, že představitelé krajů za ODS samozřejmě jsou významní funkcionáři ODS a tito lidé rozhodovali o všech politických krocích, které ODS v rámci vlády činí. Lži, které šíří propaganda v žoldu ODS a některých vládních stran o tom, jak sociální demokracie ovládne Senát, a přitom už neříká, že po senátních volbách, pokud by uspěla ODS, tak bude opět, tak jako dnes, mít ústavní většinu a menší strany tam budou chodit jenom spíše jakoby statovat.

Lidovci podporují, aspoň někde se vyjadřují, že prý budou podporovat, alespoň jejich managementy, kandidáty ODS. To je snad sebevražda, protože oni přece nechtějí, aby jejich senátoři vůbec o něčem rozhodovali! Protože kdyby sociální demokracie získala všechny senátní obvody, které má dneska ve druhém kole, tak to bude 32 na 32. A bude to stav, který bude dobrý, protože nebude mít nikdo většinu v Senátu a malé strany a nezávislí senátoři konečně budou moci o něčem po letech rozhodovat.

Stejně tak se objevuje lež, kterou bohužel pod tlakem, zdá se, že i vlády tak, jak říkají někde a říká se, že ano, musí prezentovat antimonopolní úřad a jeho představitelé, aby si udrželi možná svoje posty, aby je tahle vláda neodvolala (Ministr Kalousek: To jsi přehnal!), o tom, že nebudeme moci splnit to, že v krajských zařízeních nebudou lidé platit poplatky za zdravotnictví. Nebudou platit! Ale bohužel nemůžeme zrušit všechny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP