(16.40 hodin)

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Pořád je obecná rozprava a do ní se hlásil pan poslanec Václav Exner. Zřejmě se ho dotklo to "na svatého Dyndy". Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, naopak, já se domnívám, že jak vystupující pan ministr, tak pan Jičínský projevili na rozdíl ode mne velkou nedůvěru k tomu, že se jednou ten soud stane univerzálním soudem a bude plnit své úkoly podle toho, jak to právě Římský statut stanoví.

Jsem si vědom, pane ministře Schwarzenbergu, že žádná instituce ani žádný soud není a nikdy nebyl zcela perfektní. Ale jsme si snad společně vědomi toho, že tento soud, tak jak je, může fungovat a také funguje v současné době bez účasti České republiky. To, že říkáte, že bychom měli už teď ratifikovat - já se domnívám, že naše forma vyjádření toho, že budeme ratifikovat po velmocích, je naopak nátlakem na tyto velmoci, aby si uvědomily, že tímto způsobem prostě a dobře není možné, aby ony uplatňovaly jakousi nadvládu, která bude nad těmi ostatními, a samy se z ní jakoby vyvinily. Podle mého názoru není možné souhlasit s tím, že takový postoj nemá praktický smysl. Zvláště v situaci, a já jsem to také řekl, že nehrozí, že by nějaký český občan byl stíhán tímto Mezinárodním trestním tribunálem z důvodu, že česká justice nepostihuje příslušné trestné činy. Tady ale hrozí jedna věc. Jestliže naše justice, Česká republika, bude mít jiný názor na určitý skutek, kterého se dopustí například v rámci součinnostní mise nějaký náš občan, a jiný, kdo má právo předkládat podněty k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu, bude jiného názoru, různého názoru, potom to samozřejmě předložit může.

Myslím si, že v žádném případě by Česká republika neměla jít na tu pozici, jak se o ní zmiňoval pan poslanec Jičínský, to znamená na pozici Spojených států amerických, že mezinárodní právo neplatí a že právo Spojených států amerických je nad mezinárodním právem. Naopak. Koneckonců si myslím, že to velmi jednoznačně vyjadřuje také naše ústava v současné době.

Vážení přátelé, jestliže si někdo myslí, že tento Mezinárodní trestní tribunál nabude svých úkolů v plném rozsahu na svatého Dyndy nebo na nikdy, jak to řekl pan poslanec Jičínský, potom se domnívám, že je plně oprávněné, abychom počkali, až se tato pozice změní.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: O slovo se hlásí ještě jednou pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Jenom velmi stručnou poznámku. Nechci samozřejmě význam České republiky v mezinárodních vztazích nikterak podceňovat. Ale zároveň si nemyslím, že Česká republika jako dejme tomu středně velký evropský stát může vyvinout dostatečný tlak na ty tři mocnosti, které až dosud mezinárodní statut neratifikovaly. V tomto směru bych byl rád, kdy měl pan kolega Exner pravdu a náš vliv byl takový, že bychom se na naše působení v tomto ohledu mohli spolehnout. Já takovou důvěru ve vládu České republiky i při sebelepší její zahraniční politice nemám. To je první poznámka.

Druhá poznámka. Lze samozřejmě vymýšlet nejrůznější spekulativní případy, co všechno by bylo možné, kdo by mohl být, nebo nemohl být trestán. Já si myslím, že to velký význam nemá, protože nebezpečí, o kterém tu hovořil kolega Exner, je nulové. V tomto směru, bohužel, současný svět je takový, že k porušování mezinárodního práva dochází. Zejména to, co se děje v Africe, o čemž my většinou vůbec nemáme podvědomí, že tam v 90. letech po genocidě ve Rwandě, v Kongu umírají statisíce lidí do dneška je hrozné. Tak v této situaci má význam podpořit mezinárodní instituci, která mezinárodní trestní právo prosazuje, při všech výhradách, které mám a které s kolegou Exnerem mohu sdílet. Ale tento symbolický význam to má a Česká republika by tu neměla váhat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ptám se, kdo dále do této debaty přispěje. Nikdo, obecnou rozpravu jsme vyčerpali, můžeme ji tedy ukončit. Končím obecnou rozpravu k tomuto bodu.

Mohla by být ještě závěrečná slova, kdyby ještě pan ministr chtěl něco říci na závěr. Ale není to nutné. Dívám se, kde máme zpravodaje. A, tady je zpravodaj, vida. Poprosím tedy pana poslance Hamáčka, jestli on nechce něco sdělit na závěr. Také ne. Pak bych byl rád, kdyby mě sledoval, protože tady byl návrh na přerušení do doby, kdy nejméně dva členové Rady bezpečnosti OSN budou mít za sebou ratifikaci. Tak nějak to bylo, odročit nebo přerušit projednávání do doby, kdy nejméně dva členové Rady bezpečnosti budou mít ratifikaci za sebou.

Hlásí se ještě pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Dva stálí členové Rady bezpečnosti.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Samozřejmě, dva stálí členové Rady bezpečnosti, jinak by to samozřejmě nešlo. Prosím, kdybyste to řekl ještě úplně přesně.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, doplňte tam ještě další, protože dva už to mají, Francie a Velká Británie…

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dva další stálí členové Rady bezpečnosti. Omlouvám se, nebylo to přesné.

Nyní budeme hlasovat. Prosím vás všechny, abyste se vrátili do sněmovny, protože proběhne hlasování.

V této chvíli snad už tady všichni jsou a můžeme hlasovat.

Kolegyně a kolegové, prosím vás, je tady návrh pana poslance Exnera, který navrhuje, abychom přerušili projednávání… Ale je zde návrh na vaše odhlášení. No dobře, mohu vás odhlásit. Prosím tedy, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. (Děje se.)

Kolegyně a kolegové, teď jste snad přihlášeni.

 

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Exnera, který navrhuje, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do té doby, než další dva stálí členové Rady bezpečnosti OSN provedou ratifikaci tohoto Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Takže je to jasné - přerušení do doby, než dva další stálí členové získají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP