(15.50 hodin)
(pokračuje Schwarzenberg)

Z hlediska právního vláda zastává pozici, že právní řád České republiky není překážkou ratifikace Římského statutu Mezinárodního trestního soudu.

Vláda danou smlouvu kvalifikovala jako smlouvu, kterou se přenášejí některé pravomoci orgánů České republiky na mezinárodní instituci ve smyslu článku 10a ústavy, a proto o ní musí být hlasováno ústavní většinou.

Na závěr bych rád zdůraznil, že Česká republika je samozřejmě schopna stíhat všechny zločiny v Římském statutu uvedené. V souladu s principem komplementarity by proto vlastní pravomoc mezinárodního soudu ve vztahu k občanům České republiky nastoupila pouze tehdy, došlo-li by k rozvratu státního zřízení či by Česká republika chtěla tuto osobu krýt před spravedlností. V tomto případě by však již Česká republika nebyla právním státem a dosavadní devítiletá debata nad právně akademickými otázkami imunity ústavních činitelů je proto trochu iluzorní. Stát má odpovědnost chránit lidská práva a Mezinárodní trestní soud je jeden z nástrojů pro případ, že stát selže. Právní rámec lidských práv je jeden a Česká republika musí stát po boku těch, kteří právo a lidská práva hájí.

Děkuji a předávám slovo druhému spolupředkladateli, kterým je ministr spravedlnosti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Nyní bych požádal o slovo ministra Jiřího Pospíšila. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji, pane předsedající. Já víceméně stručně navážu na slova pana ministra zahraničních věcí, protože my jako Ministerstvo spravedlnosti jsme pouze spolugestor. Víceméně jsme tam řešili otázku právní, tedy zda je, či není nutné novelizovat český trestní zákoník a český trestní řád, a případně soulad této právní úpravy s ústavním pořádkem České republiky. Mohu k tomu konstatovat, že v zásadě tato mezinárodní smlouva, pokud bude ratifikována a přijata, je v souladu s českým trestním právem jak hmotným, tak procesním. Podrobně jsme o tom diskutovali v rámci prvního čtení a též na výborech v rámci výborové diskuse, takže pouze poukazuji na to, že náš závěr je, že české trestní právo hmotné i procesní je v souladu s touto mezinárodní normou, a toto platí i po diskusích, které proběhly v příslušném výboru. Zastáváme názor, že není třeba měnit ani český trestní zákoník, ani trestní řád.

Stejně tak konstatuji, že není třeba změn v oblasti ústavy, protože je zřejmé, že u mezinárodní smlouvy, která je přijímána podle článku 10a ústavy, se jedná o právní předpis, který je v zásadě postaven naroveň našemu ústavnímu pořádku, to znamená je-li přijata takováto úprava, pak se v těch oblastech, které jsou případně odchylně upraveny v ústavním pořádku, jedná o lex specialis, a tedy nedochází tam ke střetu. Mohu tedy konstatovat, že k tomu, abychom přijali Římský statut, není třeba novelizovat český ústavní pořádek, a to právě na základě principu, který jsem zde uváděl.

Samozřejmě, proti Římskému statutu lze mít politické námitky, lze uvažovat i o možném zneužití této mezinárodní úpravy. Toto vše bylo v rámci, řekněme, politických diskusí řešeno, bylo zde otevřeno, a já zde pouze tedy konstatuji k právním skutečnostem, že v případě přijetí nenastane ani rozpor se zákony České republiky, ani s Ústavou České republiky.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych teď poprosil zpravodaje zahraničního výboru poslance Jana Hamáčka, aby odůvodnil usnesení výboru. Děkuji, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane premiére, vládo, dámy a pánové, zahraniční výbor projednal tento tisk na své 26. schůzi dne 24. června 2008 a přijal usnesení č. 133, které říká:

Po odůvodnění náměstka ministra zahraničních věcí Jana Kohouta, náměstka ministra spravedlnosti Tomáše Bočka, zpravodajské zprávě poslance Jana Hamáčka a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu,

2. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny,

3. zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Jenom upozorňuji jako zpravodaj, ačkoliv to již zde bylo řečeno, že tato mezinárodní smlouva je ratifikována podle článku 10a ústavního zákona č. 1/1993, tedy Ústavy České republiky, a proto k ratifikaci vyžaduje třípětinovou většinu všech poslanců.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, zpravodajem ústavněprávního výboru je poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím pana profesora Jičínského o jeho stanovisko. Děkuji.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane místopředsedo, kolegové a kolegyně, i ústavněprávní výbor se zabýval tímto návrhem na schůzi 11. září 2008. Po odůvodnění ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, náměstka ministra spravedlnosti Mgr. Tomáše Bočka, zpravodajské zprávě poslance Zdeňka Jičínského a po rozpravě ústavněprávní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu přijmout následující usnesení:

1. Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního soudu.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení výboru předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve schůzi ústavněprávního výboru.

V tomto smyslu ústavněprávní výbor přijal shodné usnesení jako výbor zahraniční, čili v tomto směru Sněmovna má obsahově jeden shodný podklad usnesení, o kterém by měla hlasovat, samozřejmě po rozpravě.

Bude-li obecná rozprava taková, že se do ní poslanci přihlásí, přihlásím se potom i já. Nepožaduji přednostní právo zpravodaje.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře, rozumím, pane poslanče. Tím jsme tedy vyčerpali sérii úvodních vystoupení k tomuto návrhu, a můžeme otevřít obecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás požádal o přestávku na jednání poslaneckého klubu ODS v délce 20 minut. Svolávám tímto poslanecký klub do Státních aktů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, přerušuji jednání Sněmovny. V 16.20 hodin bude Sněmovna pokračovat.

 

(Jednání bylo přerušeno v 15.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP