(15.30 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Takže kolegové, řekl jsem vám, co vás čeká. Bude to hlasování o zamítnutí. Věřím, že tu všichni jste. Mám návrh vás odhlásit, tak vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili... Už by to mělo jít, to je ten nový stroj. Tak, vše je připraveno.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh na zamítnutí, který podala paní poslankyně Konečná, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu na zamítnutí tohoto návrhu, hlasuje nyní.

Hlasování číslo 91. Přihlášených je 172, pro hlasovalo 41, proti 87. Návrh na zamítnutí nebyl přijat.

 

Můžeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor přikázal návrh k projednání zahraničnímu výboru. Je ještě jiný návrh? Není, budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s přikázáním zahraničnímu výboru, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování číslo 92 přihlášeno 172, pro hlasovalo 166, proti 2, zdržel se 1. Toto přikázání bylo přijato.

 

Pak byl návrh na zkrácení o kolik dní? Na 30 dnů, zkrácení na 30 dnů. Takže budeme hlasovat návrh na zkrácení projednání ve výboru na 30 dnů.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zkrácení lhůty k projednání, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 93, přihlášených je 171, pro hlasovalo 136, proti 7, zdrželo se 13. Toto zkrácení bylo přijato.

 

To je všechno, končím bod číslo 99, ale ministr Schwarzenberg nás neopouští. Ale tady někdo chce do toho vstoupit - pan ministr Liška. Prosím, o co se jedná?

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl podat procedurální návrh na stažení z programu jednání dvou následujících bodů, a to je 85 a 71, to je dohoda PNR s Austrálií a Spojenými státy.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan ministr, který to má předkládat, neříká na tento návrh nic? Prosím, pan ministr Schwarzenberg.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Jsem srozuměn, že je to prozatím staženo z pořadu dne.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já si nejsem jist. My jsme odhlasovali program schůze, tyto body byly součástí. Teď tady zazněl návrh na stažení. Myslím, že bychom o tom měli hlasovat.

Hlásí se místopředseda Vojta Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové, já bych prosil i pana ministra Lišku, aby malinko respektoval jednací řád, a pokud jde o jeho návrh, jistě ho můžeme hlasovat, ale nejméně ve chvíli, kdy Poslanecká sněmovna uzná, že mimo dobu podle jednacího řádu budeme měnit program. Takto z toho uděláme opravdu holubník. Nejdřív, pokud pan ministr odůvodní řádně, tak můžeme samozřejmě rozhodnout o tom, že budeme měnit program jednacího dne, to znamená jedno hlasování o tom, že jsme ochotni vůbec uznat ty důvody, a potom teprve o tom hlasovat. Jestli by nebylo jednodušší to alespoň zahájit, a jestliže není vůle to projednávat, tak to potom přerušit, ale prosil bych pana ministra, aby respektoval, že jsme v parlamentní demokracii.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já bych chtěl ještě vysvětlit panu ministrovi toto. Mně není jasné, jestli se vám jedná o takové stažení, že to chcete úplně vzít zpět, nebo jestli to chcete vyřadit z programu dnešního jednání, nebo jestli to chcete vyřadit z programu schůze. Ten návrh není jasný a jsem přesvědčen, že pokud podle jednacího řádu budete navrhovat nějaké vyřazení, musí se o tom hlasovat.

Takže prosím, pane ministře, s tímto přesným řečením, o co se jedná.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji, omlouvám se za to nedostatečné vysvětlení. Já to navrhuji proto, protože se na zahraničním výboru k těmto dvěma dokumentům objevily vážné výhrady, které by, myslím, ještě měly být vysvětleny a projednány, a proto jsem chtěl požádat o to, aby byly staženy ze schůze, a prosím, aby o tom Sněmovna hlasovala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže vyřadit z pořadu schůze, o to se jedná. Budeme postupně hlasovat zvlášť, nejdřív o návrhu 85 a potom o návrhu 71.

Ještě pan poslanec Šplíchal k proceduře.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já tomu trochu nerozumím, protože by to snad měl vysvětlit ministr Schwarzenberg. Nevím, proč to navrhuje pan ministr Liška.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, s tím já souhlasím, nicméně pan ministr Liška jako člen vlády nebo také jako poslanec to formálně učinit může.

Pan místopředseda Filip to zřejmě chce komentovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já myslím, že jsme sice slyšeli, že jsou výhrady v Senátu k tomuto tisku, ale to nezbavuje Poslaneckou sněmovnu odpovědnosti za to, že to budeme projednávat. Nemohli bychom aspoň při zahájení těch bodů slyšet výhrady Senátu? Jestli pan ministr Schwarzenberg o nich nic neví, tak třeba pan ministr Liška o nich bude informován lépe.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ale já se domnívám, že v této chvíli mohu nechat pouze hlasovat o návrhu pana ministra na vyřazení postupně bodu jednoho a pak druhého. Takový je podle mě správný postup.

 

Když dovolíte, nechám nejdřív hlasovat o návrhu pana ministra na vyřazení bodu číslo 85 z pořadu schůze. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, vyřadit tento bod z pořadu schůze, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 94, přihlášených je 176, pro hlasovalo 154, proti 5, zdrželo se 8, takže tento návrh na vyřazení byl přijat.

 

Pak je tu návrh na vyřazení bodu číslo 71 z pořadu schůze. Bod číslo 71, to je ratifikace dohody mezi Evropskou unií a Spojenými státy o zpracování údajů jmenné evidence cestujících. To je tento bod. Takže je tu návrh pana ministra Lišky vyřadit tento bod z pořadu schůze.

Ještě se hlásí pan místopředseda Vojtěch Filip, než jsem dal hlasovat, takže ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane předsedající, já nechci namítat nic proti vašemu řízení, ale prosím vás, nechte odhlasovat, že existuje ten důvod pro to hlasování, alespoň u této dohody, nebo si opravdu budu připadat, že vystupujeme z Evropské unie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP