(11.20 hodin)
(pokračuje Bursík)

Myslím, že stojí v závěru také za to připomenout, že vláda a resort životního prostředí v tomto ohledu hodlají provést kompletní hodnocení vlivu na životní prostředí podle zákona 100/2001. Myslím si, že je namístě také uvést to, že vláda v žádném případě nevyužije ustanovení § 4 odstavec 2, které umožňuje vládě z důvodů plnění mezinárodních smluv vlastně požádat o výjimku a vyloučit z posuzování předmět, který je součástí mezinárodní smlouvy. Toto v žádném případě nehodláme učinit. Máme to území velmi podrobně prozkoumáno. Agentura ochrany a přírody tady už poskytla řadu informací i prostřednictvím odpovědi na dopis přírodovědců z dotčeného území. Poskytli jsme odpovědi široké veřejnosti a jsme připraveni v tomto velmi důsledně provést i nezbytné procedury v oblasti životního prostředí.

Rád bych vám poděkoval za pozornost. Pokládal jsem za poctivé a zároveň nezbytné, abych v této fázi obecnosti uvedl, vyjádřil se k několika klíčovým úhlům pohledu, které z pohledu strany, jíž jsem předsedu, a resortu, který řídím, pokládám za nejpodstatnější. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu místopředsedovi vlády Martinu Bursíkovi. Nyní se ještě hlásí s přednostním právem k poznámce místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedající, členové vlády, paní a pánové, já bych to ponechal až na své vyjádření v rozpravě, ale využiji své přednostní právo právě proto, co zde řekl pan místopředseda vlády a předseda Strany zelených Martin Bursík.

V tuto chvíli tedy musím přednést procedurální návrh, který krátce odůvodním. Podle mého názoru - a navrhuji to - tuto smlouvu lze hlasovat pouze ústavní většinou tří pětin všech poslanců Poslanecké sněmovny, a to proto, že Ústava České republiky nic takového, jako je zřízení základny cizího státu na výsostném území České republiky, nepředpokládá, nepočítá s tím. Článek 43 Ústavy počítá pouze s přijetím vojáků na vojenská cvičení, vysláním vojsk, a to při shodném usnesení Poslanecké sněmovny a Senátu. Také si uvědomuji, že v roce 1992 to ani ústavodárci nepředpokládali.

Jako oporu ke svému stanovisku, a proto to přednáším teď, říkám, že pokud jde o tzv. natoizaci této smlouvy, protože jde o dvoustranný právní akt, je jasné, že k takovému přijetí smlouvy a její platnosti je potřeba podle článku 9 Vídeňské úmluvy o smluvním právu minimálně dvou třetin států, kterých se to týká, to znamená dvou třetin všech států Evropské unie a dvou třetin všech států NATO, vzhledem k tomu, že jde o dvoustranný právní akt, který se dotýká našich závazků, které vyplývají nejen z Washingtonské smlouvy, ale zejména z našeho rozhodnutí v referendu o vstupu do Evropské unie. Připomínám, že Vídeňská úmluva o smluvním právu je u nás platná od 28. 7. 1987 a byla vyhlášena jako mezinárodní smlouva ve Sbírce zákonů 15/1988.

V tomto ohledu jsem přesvědčen, že jiné hlasování zpochybňuje vůbec jakoukoli platnost takového dokumentu a možnost postupovat podle těchto dvou smluv.

Ostatní ponechávám na své vystoupení v řádné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. Zopakujte prosím, jestli chcete nechat o tomto návrhu hlasovat po skončení obecné rozpravy, jak jsme se domlouvali předtím, než jste vystoupil.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Navrhuji, aby se o přijetí nebo nepřijetí této smlouvy hlasovalo třípětinovou ústavní většinou. Tento procedurální návrh požaduji hlasovat až po skončení obecné rozpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane místopředsedo. Nyní se ještě hlásí o slovo místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Já bych jenom fakticky chtěl zareagovat na jeden bod vystoupení pana místopředsedy vlády Martina Bursíka.

On zde pěkně poděkoval členům Strany zelených za to, že uspěli v problematice natoizace, otázky radarové základny v České republice. To mi připadá téměř jako ptydepe. Pod tím si těžko někdo něco představí, pod procesem natoizace, takže dokonce lze za to i poděkovat, že proces úspěšně proběhl a probíhá.

Dovolte, abych tady řekl, že kdybychom se na to podívali opravdu v detailu, jak se to má s natoizací projektu, tak bychom si museli tady říci základní věc: Proběhl summit v Bukurešti, který přijal usnesení, které má 56 článků. Jedním z těch článků, někde na 40. místě, bylo, že je třeba věnovat pozornost protiraketové obraně, ale tím se myslí protiraketová obrana proti raketám krátkého, středního, dlouhého doletu, takže tam je ještě celá řada otázek a říká se, že se má k tomu vypracovat studie. A pak se tento summit v Bukurešti, přátelé, dohodl, že má být vypracována deklarace alianční bezpečnosti, která se má připravit k summitu ve Štrasburku v roce 2009. Tato deklarace o alianční bezpečnosti je materiál, který má nahradit strategii NATO, kterou vlastně nejsme schopni dnes připravit, protože na ní není dostatečná shoda. Místo toho - opakuji - má vzniknout deklarace o alianční bezpečnosti, která se má připravit do summitu NATO v roce 2009 ve Štrasburku.

A teď se na to podívejme, jak probíhá proces natoizace problému protiraketové obrany a radarové základny Spojených států v Česku. Víte, co zjistíte, když se tím začnete zabývat opravdu svědomitě? Že nikde žádná debata a žádný výzkum na to téma neprobíhá. Já se zeptám kohokoli, paní ministryně obrany, pana ministra Schwarzenberga, ať mi řekne jediný výstup za ten půlrok od summitu v Bukurešti, kde se jednalo o těchto otázkách, o otázkách protiraketové obrany. Jediný výsledek mi řekněte, jediné stanovisko, kde jste vy jako Češi jednali se svými partnery! Kde jste vypracovali nějaký postoj, který by byl součástí přípravy k deklaraci o alianční bezpečnosti, která má být hotova na Štrasburk 2009! Řekněte mi jediný doklad. Když budete poctivě hledat, tak nenajdete nic! Žádná takováto debata neprobíhá. Kde se tato debata o deklaraci projednávala v České republice? Kde se vedla v tomto parlamentu? Nikde! Žádný proces natoizace v tom smyslu, že by se ten problém stal součástí nějaké debaty mezi státy, neexistuje. Žádný takový výsledek nejste schopen nikdo doložit. Celá natoizace je pomysl. Úplně vrchol, kuriozum, je tady za to poděkovat, jak se natoizace daří. Natoizace, která neexistuje a je pouze v mlhách a v mysli pana místopředsedy Bursíka!

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Pan místopředseda vlády Martin Bursík bude reagovat, poté také pan ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se hlásí o slovo. Dostane je poté.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Rád bych nejprve prostřednictvím paní předsedající sdělil panu Zaorálkovi, že terminus technicus natoizace není můj výmysl. Je to všeobecně používaný pojem v angličtině a my jsme ho převzali do češtiny. Myslím si, že mé vystoupení zde, kde jsem citoval v uvozovkách závěry bukurešťského summitu, citoval jsem vyjádření generálního tajemníka NATO Scheffera, myslím si, že to bylo naprosto korektní a byla to otázka úrovně uvažování a zároveň vyjádření konsensu států aliance, které se takto vyjádřily jednomyslně v Bukurešti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP