(10.50 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Tady sám vyslovuji určitou otázku, kterou by asi měl vysvětlit pan premiér. Jestliže pan předseda Sněmovny řekl, že u této smlouvy premiér požádal o zkrácení lhůty, pak předpokládám, že to bylo modifikováno jeho úvodním prohlášením, že doporučuje, aby byla prodloužena lhůta, protože nemyslím si, že by bylo možné jednu smlouvu projednávat v jiném časovém režimu než smlouvu druhou, protože ty smlouvy jsou přece jenom natolik propojeny, že v tomto ohledu obsahově tvoří jeden celek.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane zpravodaji. Já jsem na tuto skutečnost musel upozornit, protože v průvodním dopise k této smlouvě to bylo. Samozřejmě, že v obecné rozpravě sloučené pan premiér nebo někdo určitě navrhne prodloužení lhůty.

 

Tím tedy otvírám sloučenou obecnou rozpravu k bodu 97 a 98.

 

Mám zde již deset přihlášek. Z místa se hlásí pan ministr Schwarzenberg. Prosím, pane ministře, máte slovo.

Poprosím zpravodaje, aby se mnou společně sledovali obecnou sloučenou rozpravu.

Pan ministr zahraničí má slovo. Prosím.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg Pane předsedo, pane ministerský předsedo, dámy a pánové, v prvním čtení je dnes předkládána Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice. Dohoda, která byla dojednána v dubnu tohoto roku a podepsána paní státní tajemnicí Rice a mnou v Praze 8. července, upravuje obecné podmínky umístění radarové stanice v našem území. Jak víte, k souhlasu s ratifikací je také předkládána Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy o právním postavení ozbrojených sil Spojených států přítomných na území České republiky, podepsaná ministry obrany v Londýně dne 19. září 2008.

Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy je výsledkem několikaletého kontinuálního úsilí české zahraniční a bezpečnostní politiky o zapojení do systému protiraketové obrany, jež zcela odpovídá platné bezpečnostní strategii České republiky z 10. prosince 2003. Je dlužno zde poděkovati také předešlým vládám, mým předchůdcům coby ministrům zahraničí České republiky, ale také předešlým ministrům obrany, kteří začali vyjednávat se Spojenými státy a posléze tímto úsilím dovedli toto jednání k tomu, že my, naše vláda, jsme mohli s paní ministryní Parkanovou dovést toto jednání do finálního stavu. A jak říkám, je to dlouhodobé úsilí. Vlastně to už začalo usnesením v roce 2002, když NATO zasedalo v Praze, a už tyto výsledky našly tu samozřejmě svůj odraz v našem dokumentu o naší strategii z prosince 2003.

Ratifikací této smlouvy má Česká republika šanci se stát významným, spojenci uznávaným partnerem, který se aktivně podílí na zajištění mezinárodní bezpečnosti a obranyschopnosti severoatlantického území.

Rád bych ještě něco k tomu dodal. Předtím zaznělo, že jako kdybychom touhle smlouvou vybočili z evropské politiky. Není tomu tak. Toto vše, co bylo vyjednáno, je v rámci spojenectví v NATO a samozřejmě v dohodě s našimi spojenci v rámci NATO. To bychom měli opravdu podtrhnout. Generální tajemník NATO nám to taky potvrdil.

Souhlasím s našimi francouzskými kolegy a myslím, že nebyla nějaká vláda České republiky, která vyvinula tolik úsilí spojit své síly s Francouzskou republikou a sladit naše názory jako tato vláda. Jsme naprosto názoru shodného s Francouzskou republikou, že by bylo lepší, kdyby Evropa samotná byla už schopná vyvinout všechny systémy, které jsou nutné k její obraně. Bohužel tomu tak dneska ještě není. Tudíž musíme proti interkontinentálním raketám a raketám dlouhého doletu používat systémy americké a samozřejmě jsou to spojenecké prostředky, které nám stojí k dispozici v rámci NATO.

A jak říkám, obzvláště v této společné evropské bezpečnostní politice vedeme velmi intenzivní, pane místopředsedo Zaorálku, velmi intenzivní dialog s Francií.

Smlouva je navíc výjimečnou dvoustrannou bezpečnostní zárukou, která by se spolu s členstvím v NATO měla stát dalším pilířem bezpečnosti České republiky a České republice dává šanci aktivně se podílet na vytváření prováděcích plánů v systému protiraketové obrany Spojených států a navázat úzkou spolupráci v podobě aktivního zapojení příslušníků české armády do provozu radaru. Je to opravdu společný podnik, na to bych rád upozornil.

V neposlední řadě dostáváme konkrétní šanci být v centru technologického výzkumu o vybudování protiraketové obrany a rozvinout širokou spolupráci v oblasti průmyslu, vědy a technologií. Je obecně známo, že spousta nových poznatků ve vědě a výzkumu - snad by to bylo hezčí, kdyby to bylo z jiných důvodů - opravdu se uskutečňuje pouze díky nesmírným prostředkům, které se vydávají na světě do obrany, do vývoje nových zbraní a obranných prostředků. Máme touto smlouvou poprvé příležitost také k těm nejnovějším poznatkům, které dneska existují ve Spojených státech, se podílet na vývoji. Je nesmírná šance pro naši vědu, pro náš výzkum, pro naše instituce. Tuto výhodu bych rád podtrhl, poněvadž spolupráce bohudíky už se rozbíhá. A zde dosáhneme opravdu zajímavých výsledků.

Česká republika a Spojené státy sdílí společný zájem na obranně bezpečnostních silách severoatlantické oblasti včetně zájmu čelit nebezpečí mezinárodního terorismu, šíření zbraní hromadného ničení a jejich nosičů ve formě balistických raket. Systémy protiraketové obrany vidí obě země jako jeden z nástrojů ochrany území České republiky, Spojených států a našich spojenců. Právě proto se Česká republika od počátku vyjednávání důrazně zasazovala o integraci amerického systému do systému protiraketové obrany NATO, které je v této oblasti aktivní už téměř deset let.

Na hrozbu šíření jaderných, biologických a chemických zbraní a jejich nosičů včetně balistických raket vůči obyvatelům území nás upozorňuje strategická koncepce NATO z roku 1999. Ta konstatuje nezbytnost pokračovat v zlepšování schopnosti alianční obrany včetně rozvoje protiraketové obrany. Na summitu v Praze 2002 NATO udělalo důležitý krok kupředu, když se rozhodlo prozkoumat konkrétní možnosti ochrany svého území. Od té doby došlo k významnému posunu v pracích na obranných a politických implikacích potenciálních aliančních protiraketových schopností.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP