(14.50 hodin)

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedo.

Bývá zvykem říkat: vážený pane premiére. Slovo vážený polknu, protože dnes tady má být schůzka, kdy jeden druhého si váží, a proto přijde jeden podat otázku a druhý na ni odpovědět. Proto to neučiním. Máme tu premiéra, který je pravděpodobně fantomem. Fantomem těchto zdí, protože zkrátka hovoříme o něm, a není tu. Jenom vzkaz na dálku: Chci upozornit, že velmi často se z fantoma může stát fantom české politiky, protože fantom přestává být znám a mizí.

K samotné otázce. Každý rok na podzim se schvalují vojenské mise na příští rok. Letos v květnu, jestli si vzpomínáte, jsme schvalovali navýšení zahraničních misí z pohledu nutnosti a potřeb armády a našich závazků. V tuto chvíli, respektive před nedávnými dny, vláda schválila opětovné navýšení, které šokovalo českou veřejnosti i nás v poslaneckých lavicích.

Ptám se, jestli bude i nadále tato salámová metoda uplatňována při takto ožehavých otázkách, protože za prvé se nekomunikuje v rámci výboru obrany, kde by tyto otázky měly být projednávány. Za druhé je velmi netaktické, když se toto nekomunikuje v rámci koalice-opozice, v rámci politické scény, protože pochopitelně není tajemstvím, že při minulém schválení navýšení bylo potřeba opozičních hlasů, aby toto navýšení bylo schváleno. Takže já se jenom ptám, jestli tato arogance vlády a pana premiéra bude pokračovat dál, protože pak si troufnu předvídat, že toto navýšení v těchto lavicích a na této půdě neprojde. A je to tak správně.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. S další interpelací vystoupí pan poslanec Hamáček. Je to ve věci přípravy vlády na CZPRES2. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji, pane předsedo. Já bych pokračoval se svými dotazy na připravenost naší vlády na předsednictví v Evropské unii, a to v oblasti zahraniční politiky.

Z dokumentu, který byl předložen do zahraničních výboru, jsme se mnohé nedozvěděli a jako poslanci a členové výboru jsme k němu měli mnohé připomínky, zejména ke kapitole, která se týkala zahraniční politiky a priorit České republiky jako předsednické země. Ta kapitola byla velmi všeobecná, nekonkrétní a neukazovala žádné prioritní oblasti a ani nenaznačovala řešení.

Všichni odborníci se shodnou na tom, že předsednická země v první polovině roku 2009 bude čelit v principu třem velkým výzvám. První výzva je pokračování při řešení konfliktu na Kavkaze, konfliktu mezi Ruskem a Gruzií. Druhou výzvou je současná situace v Čadu a v Súdánu, problematika Dárfúru, problematika pokračování, respektive ukončení evropské mise vojenské a její předání Spojeným národům. Třetí oblastí je problematika Afghánistánu, potažmo problematika Afghánistánu a Pákistánu, protože tu věc nelze zužovat pouze na Afghánistán, a může se stát, že problém Pákistánu do jisté míry převýší tu akutnost, kterou dnes vidíme v Afghánistánu.

Já jsem v tom dokumentu, pane premiére, nenašel ani slovo. Chci se vás zeptat, jak bude česká vláda postupovat v těchto třech konkrétních oblastech, jaké jsou cíle, v čem chceme navázat na aktivity francouzského předsednictví. S čím tedy jdeme do našeho předsednictví v otázkách zahraniční politiky a co s tím bude vaše vláda dělat?

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Látka a bude interpelovat pana premiéra ve věci chování premiéra. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane předsedo.

Vážený pane nepřítomný předsedo vlády, podnikám další pokus o kultivaci vašeho chování. Vaše fašizující zasnění o noci dlouhých nožů nebo hloupý výraz es kommt der Tag jsem vám snad i odpustil, protože jsem to vnímal spíš jako určitou daň vaší divoké povaze. Váš nestoudný nedostatek sebeovládání při prezidentské volbě na pražském Hradě mě však již opravdu zaskočil. Věty typu: To je směšný. Demokratická svobodná volba. Ha ha. Jděte do pr... všichni!" to snad od svého premiéra občané poslouchat nemusí. Jenže vaše předvádění se asi nezná hranic. Jak asi museli být zaskočeni šokovaní odboráři, když jste na ně zařval "Všichni jste mi naplivali do ksichtu a já pochybuju, že chci mluvit se slepými a hluchými. Vy lžete a okrádáte zaměstnance!"

Proč máte, pane předsedo vlády, přímo živočišnou potřebu při každé složitější situaci ve Sněmovně vždy někoho urazit? Říkám si tedy: Proč? Proč? Proč musíme mít premiéra, který se nedokáže ovládat? Jen proto, že občané uvěřili jeho neplněným slibům? Proto jsme odsouzeni snášet vaše chování? Kdy se už pokusíte tomuto důležitému úřadu, jímž bezesporu post premiéra je, vrátit důvěryhodnost, kterou si zaslouží?

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní má v pořadí vystoupit pan poslanec David Rath, ale ten již přednesl svoji interpelaci ve věci lustrace. Toto by měla být lustrace II. Ztrácí tedy pořadí.

Dále vystoupí pan poslanec Ohlídal s interpelací ve věci sebereflexe české vlády. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji, pane předsedo.

Vážený nepřítomný pane premiére, včera po hlasování v bodě, který se týkal nedůvěry vládě, jste hovořil o jakési sebereflexi, že vy i vaše vláda chcete uskutečnit sebereflexi. Jistě vás k tomu vedl i neúspěšný výsledek krajských voleb. Mě by zajímalo, co tou sebereflexí myslíte.

Když opomenu dnešní vaši neúčast na těchto interpelacích, tak by mě zajímalo, jestli přestanete vytvářet zákony, které jsou asociální, a to především v oblasti zdravotnictví, v oblasti finanční, především v oblasti daňové. Zda přestanete ignorovat mínění obyvatel a občanů tohoto státu. Mám na mysli například otázku radarové základny v České republice. Zda začnete dělat rozumnější zahraniční politiku. Vaše působení v zahraniční politice vede tak daleko, že se dokonce uvažuje o tom, zda má v příštím období Česká republika předsedat Evropské unii, jak je to plánováno, nebo raději ne. Ptám se také, jestli v rámci této sebereflexe chcete provést rekonstrukci vlády, anebo prostě v rámci sebereflexe - což by bylo nejlepší - chcete podat rezignaci sám i s celou vládou.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní má vystoupit opět David Rath, je nepřítomen, takže ztrácí pořadí.

Další v pořadí je poslanec Svoboda Miroslav ve věci protiraketové obrany. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já budu tentokrát velmi stručný. Já se ptám pana premiéra na poměrně jednoduchou věc. Víme, že v nejbližších dnech má přijít konečné schvalování umístění prvku protiraketové obrany neboli radarové stanice na půdu Parlamentu a její ratifikace. Přiznám se, že jsem velmi překvapen, že se tak děje bez jakékoliv komunikace s opozicí. V tomto týdnu byl na návštěvě náměstek ministra obrany Spojených států pan Edelman a opět ze strany Ministerstva obrany vůči výboru obrany v Poslanecké sněmovně nebyla jakákoliv reakce, jakákoliv snaha o komunikaci.

Ptám se, jestli touto metodou a tímto stylem chcete opravdu dosáhnout schválení této stanice a tohoto prvku protiraketové obrany, protože já mám vážné obavy, že se tak nestane.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Další v pořadí je pan poslanec David Rath, který je nepřítomen a taktéž ztrácí pořadí.

Musím upozornit Poslaneckou sněmovnu, že jsme vyčerpali všechny přihlášky k ústním interpelacím na předsedu vlády, a proto teď přerušuji naše jednání do 16 hodin, kdy budeme pokračovat interpelacemi na ostatní členy vlády.

(Hlas z lavice: Pokračujeme.)

Je to možné, ale ministři, kteří jsou interpelováni, počítají s 16. hodinou, i když mně jednací řád umožňuje pokračovat v interpelacích okamžitě na členy vlády, ale členové vlády jsou nepřítomní. Takže budu muset přerušit tuto schůzi do 16 hodin a počkat na účast interpelovaných ministrů.

Vyhlašuji přestávku do 16 hodin. Sejdeme se v 16 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 15.00 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP