(14.40 hodin)

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové, mě velmi mrzí, že tady není pan premiér. Zjišťoval jsem si, z jakého důvodu se omluvil. Ten důvod neuvedl. Čili premiér neplní svoji povinnost být na interpelacích z důvodů, které nesdělil. Kdyby byl v zahraničí nebo těžce nemocen, je to něco jiného. Je to další důkaz arogance premiéra Mirka Topolánka, že neplní své zákonné povinnosti, které mu ukládá ústava a právní řád České republiky.

Teď k věci, protože toto je asi marné, na to jsme si zvykli a jenom můžeme doufat, že premiér nezůstane dlouho premiérem. Takže k meritu věci.

Víte, Občanská demokratická strana je hodně striktní vůči minulosti, vůči komunistické straně, vůči spolupráci třeba se Státní bezpečností. Byl zřízen i velmi pochybný úřad jakési kontroly minulosti. Víme, že každou chvíli někoho skandalizuje. Naposledy známého spisovatele pana Kunderu. Mimochodem - ten ústav je čistě dítě ODS. A já se chci zeptat, jak je možné, a chci vysvětlení, protože jsem dostal osvědčení, že je evidován jako spolupracovník StB pan doc. MUDr. Leoš Heger, který kandiduje do Senátu v Hradci Králové právě za Občanskou demokratickou stranu. Čili když je Občanská demokratická strana takový bijce a takový arbitr boje proti minulému režimu, tak by mě zajímalo, jestli toto osvědčení je pravdivé. Mám zde jeho kopii podepsanou ministrem vnitra Jánem Langošem a nemám jediný důvod nevěřit tomu, že pan Leoš Heger byl v nějakém vztahu ke Státní bezpečnosti. Jak je možné, že tento člověk dnes kandiduje do Senátu za Občanskou demokratickou stranu v Hradci Králové?

Čekal jsem, že na tuto otázku mi pan premiér odpoví. Bohužel neodpoví, takže očekávám alespoň písemnou odpověď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Seďa a bude interpelovat ve věci ratifikačního procesu. Připraví se pan poslanec Václav Šlajs. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážený nepřítomný pane premiére, mrzí mě, že váš včerejší slib o diskusi s opozicí začal a také skončil vaším včerejším vystoupením po nevyslovení nedůvěry vaší vládě. Vaším příkladem se zřejmě řídí i ostatní členové vlády, kteří tady vůbec nejsou. Ale nyní k věci.

Vážený pane předsedo vlády, v předkládací zprávě pro Parlament České republiky k návrhu na vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany se navrhuje, aby Parlament nejprve vyslovil souhlas s touto dohodou, kdy podle vlády stačí souhlas nadpoloviční většiny přítomných poslanců a senátorů, a pokud bude tato smlouva ratifikována, pak bude teprve předložen návrh na vyslovení souhlasu s pobytem ozbrojených sil Spojených států na území České republiky, pro který musí hlasovat nadpoloviční většina všech poslanců a senátorů. Podobně vláda uvažuje o schvalování smlouvy SOFA prostou většinou přítomných poslanců a poté údajně předloží jakési doprovodné usnesení vlády, o pobytu cizích vojsk na našem území má pak být hlasováno kvalifikovanou většinou.

Vážený pane nepřítomný premiére, jaký je tedy harmonogram vlády v tomto ratifikačním procesu? Můžete říci poslancům, jakým způsobem a jakou většinou budou obě dohody v českém parlamentu schvalovány? A jste opravdu, pane premiére, přesvědčen, že doprovodné usnesení o pobytu americké armády nahradí potřebnou kvalifikovanou většinu, kterou požaduje Ústava České republiky? Nejsem ústavní právník, ale hlavní dohoda v článku 5 v bodě 3 stanovuje maximální počet příslušníků ozbrojených sil Spojených států do 250 osob. Domnívám se, že rozdělení hlasování bude v rozporu s platnou Ústavou České republiky.

Pane premiére, jste si vědom své osobní odpovědnosti a odpovědnosti vaší vlády, pokud vámi odsouhlasené a podepsané dohody nebudou Parlamentem ratifikovány? Nepustil jste se do hazardu s reputací naší země vůči našim koaličním partnerům v době, kdy nemáte zajištěnu podporu v Parlamentu a kdy dvě třetiny občanů odmítají umístění radarové základny na našem území? Děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Šlajs s interpelací na pana premiéra ve věci úspěchů vlády. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Václav Šlajs: Pane premiére, docela mě zaujala vaše slova minulý týden o úspěších vlády, když jste hovořil o rušení víz do Spojených států. Ona mimochodem nebudou plně zrušena, a pokud mám dobré informace, tak v minulém roce do Spojených států vycestovalo řádově několik promile občanů České republiky. Ale mě zaujalo i to, že jste mluvil o tom, že mezi významné a největší úspěchy vlády patří zřízení Ústavu pro studium totality a medaile Mašínům. A to jsem si řekl - to je tedy zvláštní.

Proč premiér nehovoří o tom, že roste životní úroveň, že roste ekonomika této země, že se lidé mají bezpečněji, že dýchají zdravý vzduch, že zde funguje právo? A odpověděl jsem si, že oni tak nemohou, protože to není pravda. Za dva roky vaší vlády postupně klesá výkonnost české ekonomiky a zvláště po nesmyslné reformě veřejných financí začíná klesat i životní úroveň převážné většiny obyvatel tohoto státu. Nežijeme bezpečněji. Policii chybí pět tisíc policistů. A mohl bych pokračovat.

Takže vy nemůžete hovořit o úspěších vlády a hledáte pseudoúspěchy. Já se tedy ptám, jaké jsou ty úspěchy. Někdy mně připadáte jako Marie-Antoinetta. Když povstalci ve Velké francouzské revoluci dobyli Bastilu a zpráva se donesla do královského paláce k Ludvíku XVI., zavládlo zděšení. Ludvík se nechal informovat, proč tomu tak je. A oni řekli: Jeho Veličenstvo, došel chleba, lidé mají hlad, nemají co jíst. A Marie-Antoinetta odpověděla: Proč jim nedáte koláče?

Pane premiére, někdy mi tu Antoinettu připomínáte. Já vám nepřeji samozřejmě fyzicky osud, kdy za několik měsíců skončila pod gilotinou. (Předsedající upozorňuje na čas.) Ale velmi si koledujete o politický osud a věřím, že český národ je chytrý a že vám to velmi brzo spočítá.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní je na řadě s interpelací pan poslanec Křeček. Pan poslanec Křeček je nepřítomen, ztrácí pořadí. Nyní vystoupí pan poslanec Hamáček ve věci přípravy vlády na CZPRES1.

 

Poslanec Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážený pane nepřítomný premiére, já jsem včera velmi pečlivě poslouchal vaše vystoupení během diskuse o důvěře vládě a zejména jsem zaznamenal to vaše závěrečné vystoupení, kdy jste opozici nabídl spolupráci na českém předsednictví a debatu o něm. S ohledem na toto vystoupení jsem si tedy připravil dvě interpelace na dané téma a chtěl jsem tu debatu, vámi vyzván, vést. A dnes ve dvě hodiny jsem s překvapením zjistil, že se žádná debata konat nebude, protože jste se omluvil z jednání Sněmovny. Tady je asi vidět, jakého trvání má v této republice slovo předsedy vlády.

Vy jste v tom svém vystoupení říkal, že tento kabinet, myšleno váš kabinet, je jediný, který může zaručit, že české předsednictví neskončí ostudou, a že jste první vládou, která provádí aktivní evropskou politiku, od ministerských referentů přes diplomaty a ministry až po jednání Evropské rady. Já jsem požádal své spolupracovníky, aby mi zjistili, jaká byla účast ministrů vaší vlády na jednotlivých resortních evropských radách. A musím vám říci, že je to velmi smutné čtení. Pan ministr Říman se za celou dobu trvání vaší vlády účastnil na 27 % zasedání odborných evropských rad. Pan ministr Řebíček 40 %. Pan ministr Kalousek mírně přes 50-52 %. Toto jsou tři klíčové resorty.

Vy sám říkáte, a vaše vláda říká, že hospodářství, energetika jsou prioritou vašeho předsednictví. Jak je možné, že vaši ministři se účastní méně než z poloviny na těchto klíčových jednáních? Opravdu si myslíte, že v těchto oblastech budete moci vykonávat odpovědně předsednictví Evropské unie, nebo spíše hrozí riziko, že tito ministři nebudou ani schopni poznat své jednotlivé resortní kolegy z ostatních zemí Evropské unie? Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Svoboda Miroslav s interpelací ve věci zahraničních vojenských misí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP