(Schůze pokračovala v 9.10 hodin.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobré dopoledne. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den přerušené 39. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi ohlásili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Doposud tak učinil pan poslanec Skopal - náhradní karta číslo 2.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: paní poslankyně Bayerová, paní poslankyně Kateřina Konečná a pan poslanec Evžen Snítilý.

Z členů vlády se omlouvá pan premiér Topolánek, ministr Čunek, ministr Pospíšil, ministr Řebíček, ministryně Stehlíková, ministr Vondra a ministr Langer.

Než zahájíme dnešní jednání, přistoupíme k hlasování o návrzích na pevné zařazení bodů, jak jsme se při zahájení této schůze dohodli. Ale pro dnešek zařadíme jenom ty body, které jsme schopni projednat dnes, abychom se zbytečně nezdržovali. A zítra dopoledne bychom při zahájení udělali další. To znamená, že dnes bychom hlasovali pouze o návrhu pana ministra Římana a pana ministra Gandaloviče.

Pan ministr Říman požádal o pevné zařazení bodů 28, 58, 73, 94, 77, 86, 87 a 36 na dnešek po skončení písemných interpelací jako první až osmý bod.

Dále pan ministr Gandalovič chce pevně zařadit body 5, 18, 19, sněmovní tisk 480, 459 a 460, jako - to bude tedy devátý, desátý a jedenáctý bod po písemných interpelacích.

Dále chce zařadit bod 31 na čtvrtek 30. října jako první bod po interpelacích a bod 53 na pátek 31. října jako první bod po bloku třetích čtení.

Takže to by bylo z prezidiálky.

Dále zde mám přihlášeného pana kolegu Šenfelda. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Josef Šenfeld: Dobrý den. Pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já si dovoluji navrhnout vyřazení číslo bodu programu 53, jedná se o vládní návrh zákona o vypořádání majetkových podílů v souvislosti s transformací zemědělských družstev a o změně některých zákonů, sněmovní tisk číslo 555, první čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dále vystoupí pan poslanec Zgarba. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Zgarba: Dobré ráno. Pane předsedo, děkuji za slovo. Kolegyně a kolegové, taky bych si dovolil předložit návrh k vyřazení bodu programu číslo 8, což je vládní návrh zákona číslo 100 z roku 2004 o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, sněmovní tisk 511. Důvodem vyřazení je dodatečné projednání nových pozměňovacích návrhů v podvýboru pro lesy, vodní hospodářství a myslivost.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, navrhujete vyřadit bod číslo 8? (Ano.) Takže vyřazení bodu číslo 8.

Já jsem, vážené kolegyně, kolegové, říkal o tom, co budeme dneska jenom projednávat a co stihneme. A měl jsem teď požadavky některých kolegů na zařazení bodů na dnešek. To znamená, já jsem je načetl, budeme o nich hlasovat a je jich celkem jedenáct. Myslím, že už dnes za ty dvě hodiny nic neprojednáme.

Dále pan poslanec Vojíř chtěl ještě zařadit jeden bod. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, rozumím, co jste sdělil. Je mi jasné, že možná ani všechny body, které vy jste načetl, nestihneme dneska realizovat. Nicméně bych si neodpustil, kdybych se nepokusil o to, kdyby tam byla nějaká časová skulinka, nezařadit bod pod sněmovním tiskem číslo 583. Jde o otázku mýtného, které by mělo v případě, pokud by Sněmovna to projednala, platit od 1. 1. 2009. Protože jsme v určité časové tísni, tak se o to takto snažím. Nebude-li na to prostor, tak to budu respektovat. Děkuji pěkně.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan ministr Bursík.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Pane předsedo, dámy a pánové, já bych si dovolil požádat o vyřazení zákona o geologických pracích pod bodem 59. Je to vládní návrh zákona, který ještě je potřeba, aby byl projednán na tripartitě.

A poté, když už jsem tady u mikrofonu, bych si dovolil požádat o pevné zařazení tří bodů. Jedná se o bod 8, novela zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Pak bod 9, o ochraně ovzduší, a bod 61, o ochraně přírody a krajiny, a to na zítřek, pátek 24. 10. jako první až třetí bod po již pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: A ten první požadavek, pane ministře, to bylo?

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: To bylo vyřazení bodu 59, zákon o geologických pracích. Vyřadit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, děkuji. Dobře pane poslanče, já vám dám slovo, ale já jsem něco říkal na začátku - pojďme navrhnout dnešní program jednání a zítra budeme navrhovat program na celý další týden.

Prosím, pan poslanec Kvapil má slovo.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Pane předsedo, já bych si to rád ujasnil, protože my jsme v úterý navrhovali nějaké body, aby byly zařazeny na zítřek, na pátek, a bylo řečeno, což jsem přijal, že hlasovat se o těchto návrzích bude poté, co bude pokračovat schůze ve středu. Včera nepokračovala, dnes je tedy první jednací den, kdy o těchto návrzích se může hlasovat. Ale mám za to, že ty návrhy byly platně podány a že je potřeba o nich hlasovat.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Takže svolávám ke krátké poradě tady ke mně předsedy poslaneckých klubů. Vyhlašuji přestávku na pět minut.

 

(Jednání přerušeno v 9.17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP