(11.00 hodin)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane ministře, omlouvám se, ale čas je neúprosný. Děkuji za to, že jste nepřekročil dobu stanovenou jednacím řádem pro odpovědi na písemné interpelace.

Shrnu tento bod s tím, že do rozpravy jsou s faktickými poznámkami přihlášeni pan poslanec Bartoš, pan poslanec Ohlídal a řádně je přihlášena paní poslankyně Bohdalová, pan poslanec Exner a pan poslanec Bičík. Přerušuji projednávání tohoto bodu a končím bod odpovědi na tuto interpelaci. Pro tuto schůzi končím bod odpovědi členů vlády na písemné interpelace.

Předávám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobrý den, dámy a pánové. Budeme pokračovat podle schváleného programu se změnou, kterou jsme učinili ráno. To znamená že bodem, kterým budeme pokračovat v dnešním dopoledním jednání, je bod číslo 37 a poté bude následovat, jak požádal ministr financí, bod číslo 12.

 

Nyní jsme tedy v projednávání druhého čtení mezinárodní smlouvy. Jde o

 

37.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou
o přistoupení České republiky k Úmluvě o založení Evropské kosmické agentury
a o souvisejících podmínkách, podepsaná v Praze dne 8. července 2008,
a k vyslovení souhlasu s přistoupením Úmluva o založení
Evropské kosmické agentury, otevřená k podpisu dne 30. května 1975
/sněmovní tisk 577/ - druhé čtení

 

Požádám pana ministra školství Ondřeje Lišku, aby se vrátil ke stolku zpravodajů, a zároveň zpravodaje zahraničního výboru Václava Exnera, který nám odůvodní později usnesení výboru, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 577/1.

Pane ministře, máte slovo. Ještě než se ujmete slova, pane ministře, ohlásím, že pan poslanec Karel Černý má náhradní kartu 7. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji. Já využiji pouze stručně této příležitosti. Jedná se o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Evropskou kosmickou agenturou o přistoupení České republiky k Úmluvě o založení Evropské kosmické agentury a o souvisejících podmínkách. Já jsem představil obsah této dohody vlastně už při prvním čtení. Byl jsem přítomen projednávání v Senátu, pan náměstek Růžička, zástupce Ministerstva školství, byl přítomen při projednávání v příslušném výboru zahraničním i tady ve Sněmovně, takže předpokládám, že budeme spraveni o usnesení příslušných výborů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Nyní požádám pana zpravodaje, aby přednesl krátce svoji zpravodajskou zprávu. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, členové vlády, dámy a pánové, zahraniční výbor na své schůzi 23. září projednal tisk 577. V diskusi se v podstatě projednávaly pouze dva body. Jeden se týkal toho, jakým způsobem bude zajištěno financování nepovinných dobrovolných projektů. Výsledkem této diskuse bylo, že zatímco příspěvky povinné, vyplývající z členství v Evropské kosmické agentuře, jsou zajišťovány ze státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, tak prostředky na tyto dobrovolné projekty budou zajišťovány z odborných kruhů ministerstev, které budou odborné zájmy konkrétně zastupovat, a to z prostředků, které jsou pro ně určeny nebo které ony budou přes státní rozpočet, případně ve spolupráci se soukromými subjekty, rozpočtovat.

Druhá otázka se týkala toho, co bylo diskutováno, nebo na co jsme také upozornili při prvním čtení, a to že v dohodě se výslovně stanoví, že české zákonodárství bude přizpůsobeno této dohodě tak, aby bylo zcela v souladu. Pan náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vlastimil Růžička ubezpečil zahraniční výbor, že ministerstvu nejsou známy žádné překážky, které by bránily přijetí úmluvy a dohody v současné chvíli, že změny zákonů nejsou třeba.

Na základě toho zahraniční výbor přijal usnesení, které jste dostali v tisku 577/1, jak zmínil pan místopředseda. V něm se doporučuje, aby Poslanecká sněmovna dala souhlas k ratifikaci dohody a souhlas k přistoupení České republiky k úmluvě.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji zpravodaji za jeho zpravodajskou zprávu. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím. Rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o usnesení navrženém zahraničním výborem. Ještě se pokusím přilákat další kolegy, pokud mají zájem hlasovat o souhlasu s ratifikací této dohody.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 71. Ptám se, kdo je pro ratifikaci této mezinárodní dohody. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 71, ze 140 přítomných pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi školství Ondřeji Liškovi a děkuji zpravodaji Václavu Exnerovi a končím bod číslo 37.

 

Nyní se budeme zabývat bodem, o kterém jsme dnes ráno rozhodli, že bude druhým bodem dnešního jednání po vyčerpání písemných interpelací. Je jím

 

12.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 563/ - prvé čtení

 

Děkuji panu ministru financí Miroslavu Kalouskovi, že už přistoupil k pultu. Požádám pana zpravodaje Bohuslava Sobotku, aby zaujal své místo u stolku zpravodajů, a zároveň uděluji slovo panu ministrovi. Pane ministře, prosím.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, pane předsedající, a ještě jednou děkuji Sněmovně za vlídné zařazení tohoto bodu.

Dovolte, abych předložil novelu zákona o daních z příjmů. Motivem této novely je závazek, který učinily vládní strany krátce po schválení zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. V tomto zákoně, v zákoně o stabilizaci veřejných rozpočtů, kde došlo ke změnám celé řady daní, také daní z příjmů, předložila vláda svůj koncept daně z příjmů fyzických osob, který předpokládal po celé volební období 15% základní sazbu daně se slevou na dani ve výši 24 840 Kč na poplatníka plus příslušné slevy na děti včetně daňového bonusu. Při projednávání v Poslanecké sněmovně došlo k přijetí pozměňovacího návrhu, který snížil základní sazbu z 15 % na 12,5 % a současně s tím snížil slevu na dani z 24 840 Kč na 16 560 Kč.

K čemu tímto pozměňovacím návrhem došlo? Došlo sice ke snížení celkové daňové zátěže, a to zhruba o 12 mld. Kč při úrovni mezd roku 2008, ale došlo také k narovnání progresivní křivky, chcete-li, ke snížení určité míry solidarity mezi nízko- a vysokopříjmovými skupinami.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP