(10.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou pan poslanec Rath.

 

Poslanec David Rath: Jako klasicky pořádek děláte dynamitem. Takže milý pane kolego, vy buď neslyšíte, nebo nechcete slyšet, nebo je defekt někde ve vyšší nervové činnosti. Protože já jsem vám tady vysvětlil a žádám vás o omluvu! Abyste se podíval laskavě do slovníku, co je xenofobie, poslechl si můj projev. Já jsem tady jednoznačně řekl, jednoznačně řekl - (Poslanec Rath zvýšil hlas a ozvaly se napomínající hlasy ze sálu.) Budu křičet, protože když se někdo chová takovýmto hulvátským způsobem, jak se chováte vy, tak si nic jiného nezaslouží!

Takže milý pane, jestli nevidíte v tomto rozdíl, že vy chcete pustit do České republiky statisíce nekvalifikovaných lidí bez jakékoliv kontroly bezpečnostních rizik, zdravotních rizik a dalších, oproti xenofobii, když my říkáme - ne, my chceme otevřít Českou republiku pro vzdělané kvalifikované lidi odkudkoliv. To nechcete slyšet! Protože vy si to populisticky zjednodušujete. Čili vy jste buď populista, pane kolego, anebo máte trochu problém s vaší vyšší nervovou činností.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: S faktickou poznámkou pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, velmi mě těší, že pan doktor Rath opravdu vydržel ve věcnosti a nedopustil se žádné urážky.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Nyní vystoupí pan ministr Svoboda. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Vážený pane předsedo, v tom, co jsem slyšel od pana poslance Ratha, mě zarazily dvě skutečnosti. První, že sociální demokracie chce selekci jenom pro privilegované. My vítáme na pracovním místě v České republice pouze vzdělané, schopné, ty nejlepší, což mě překvapuje u sociální demokracie, která by měla myslet na to, aby Česká republika byla případně otevřena všem, i těm, kteří nejsou privilegovaní v tom, co dokáží. To je první moment, který mě zaráží.

Druhý. Mě zaráží, že vždycky jsme volali, voláme po volném pracovním trhu. Možná, že poznámky, které řekl pan poslanec Rath, zaznívaly v jiných parlamentech, když my jsme žádali o uvolnění pracovního trhu v jiných zemích Evropské unie. A nás to uráželo. Jak to, že o našich lidech, byť i o těch, kteří jsou méně kvalifikovaní, se mluví tak, že ohrožují nějaký pracovní trh v jiné zemi? Uráželo nás to. Co si o nás myslí po tomto projevu jiné země, když říkáme občanům jiných národností a jiných zemí, že jsou pro nás hrozbou? Nejsou pro nás hrozbou. My jsme přece pro otevřené hranice, jsme pro otevřený pracovní trh. Potom to, co bylo řečeno, není pravda, protože platí pravidla pro zaměstnávání pro všechny. Existují pravidla o minimálních mzdách, existují pravidla o rovných podmínkách zaměstnávání. Prosím vás, neříkejme, alespoň tady, že tato pravidla neplatí pro všechny. Jestli se aplikují, nebo neaplikují, to je jiná stránka věci. Je možné, že i naši občané jsou v nerovných podmínkách, protože se v některých firmách u některých zaměstnavatelů nedodržují pravidla. Ale neříkejme to jako obecnou ochranu České republiky proti těm, kteří přicházejí z jiných zemí.

Migrace je problém. Je to vážný problém, včetně migrace nelegální. Víme, že Evropská unie chce, aby migrace byla selektivní, ale zároveň jsme v schengenském prostoru, takže se máme podívat na tento problém pozitivně. Ti, kteří zvládli migraci, jako je Irsko, ji zvládli právě pomocí instrumentu, jako jsou zelené karty. Totiž že nedovolili vytvořit ghetta, nedovolili, aby tento proces byl ovládán mafiemi, ale cílenou politikou státu vedli k tomu, že se postupně migranti rozptýlili po celé zemi. Zelené karty jsou nástrojem k tomuto procesu.

Jaká je alternativa? Doufám, že snad sociální demokracie nemyslí vážně, že alternativou je zavřít hranice a zakázat komukoli, aby vstoupil na území České republiky. To je iluze, takto se chovat nemůžeme. Já jen prosím, abychom tyto xenofobní nálady nešířili. Možná, že před volbami to zabírá, ale poctivé to není. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Rath. Připraví se pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec David Rath: Nechápu, proč se pan ministr Svoboda tomu diví. Protože v argumentaci přece tady zaznělo jasně: My hájíme přece podstatnou část našich voličů, kteří díky tomu přijdou o práci. My přece hájíme podstatnou část našich voličů odborářů, kteří mají pocit, že tímto zákonem budou vydíráni k mzdovému dumpingu. My přece hájíme podstatnou část svých voličů, když chceme, aby tento vládní návrh měl i ochranu zdravotních rizik a bezpečnostních rizik. Jestli vy si myslíte, že vašim voličům je to jedno, že ti na tom jen vydělají, že ti tu práci neztratí, že ti nepřijdou o ochranu odborů, že ti nebudou vystaveni zdravotnímu riziku, pak budiž. Ale prosím vás, přece my se snažíme chránit i ty chudáky, které - jak jsem říkal - ti novodobí lovci otroků načapají na plané sliby, na to, jak se budou mít dobře, aby oni sami na tom vydělali - myslím ti lovci otroků. Vám jsou všechny tyto skupiny totiž jedno. Vám jde jen o to, abyste vyhověli pár jednotlivcům, kteří na tom velmi vydělají. Řekněte to tady na rovinu! Řekněte prostě, že zase vám jde jen o to, aby někdo si na tom, pár desítek nebo stovek lidí, možná tisíců, pořádně namastil kapsu, ale zaplatí to občané celé České republiky. To je podstata vašeho návrhu.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: O slovo se přihlásil pan ministr Svoboda.

 

Ministr vlády ČR Cyril Svoboda Pane předsedo, nechci zde vést dlouhou předvolební polemiku, protože já nekandiduji ve Středočeském kraji, takže mám velkou výhodu.

Ale v každém případě velké investiční záměry, které jsme realizovali - a v té vládě já jsem byl také, takže samozřejmě tu odpovědnost také nesu - byly velké záměry, kde zřejmě se nerozjede výroba bez podstatného přispění pracovních sil ze zahraničí. Ať je to Kolín nebo severní Morava, všude se ukazuje, že tyto velké investiční záměry bez pracovníků, kteří přijedou ze zahraničí, se pořádně nerozjedou. Takže o žádných praktikách, o kterých vy zde mluvíte, my neuvažujeme. Je potřeba, aby platila pravidla úplně pro všechny.

Myslím, že to, co zde bylo řečeno, je lépe možná říkat na jiných schůzích, ale ne na půdě zákonodárného sboru. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. S faktickou poznámkou pan poslanec Škromach, poté pan poslanec Rath.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, myslím si, že celá debata, jak je vedena, je hluchý se slepým. Myslím si, že je dobré v tomto naslouchat.

Pan ministr Svoboda tady hovoří o tom, jak se máme otevřít. Nechci mu připomínat, co ještě jako ministr ve vládě, když to byla právě sociální demokracie, která zaváděla programy pro získávání cizinců na pracovní trh České republiky, protože se bez nich neobejdeme. To už tady bylo několikrát řečeno. Co to tady vykládá o uzavírání hranic? Vždyť to byl právě on, který tenkrát jako ministr říkal: Pozor! Pozor před islámskými zeměmi! Pane ministře, já si to pamatuji. Ale to je jedno. To není podstatné.

Myslím, že právě z těch přeslechů tady vzniká polemika, která je zbytečná. Chceme prosperitu České republiky. Víme, že Česká republika potřebuje zahraniční zaměstnance, ale chceme také, abychom ochránili pracovní trh v České republice. Rakousko, Německo - vždy nekvalifikované pracovní profese jsou tam výrazněji chráněny než ty ostatní a právě zelené karty otvírají ten prostor. Proto takováto nervozita. Vraťme se k realitě a začněme hlasovat. Myslím, že tam se ukáže, jak to kdo vlastně myslí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP