(10.10 hodin)
(pokračuje Kováčik)

Myslím si ale, že by to tady nemělo být jenom ve znamení, že si to tady řekneme, tedy pouhých řečí, nebo jak včera v televizi znělo - plků, ale že ta práce parlamentu v této souvislosti musí přinést takové změny prostředí, takové změny zákonů, takové změny úpravy, které napříště znemožní, aby se kterákoli část, kterákoli součást tohoto systému mohla chovat takto nestandardně, takto nezákonně, tak, že vlastně přicházíme podle mého soudu k největší kauze, k největší problematické kauze od roku 1989.

Rozhodně je to to nejhorší, co jsme v této republice viděli v souvislosti vztahu občan-stát, důvěra občana v důvěryhodný stát. Je naší nesejmutelnou odpovědností, abychom odvedli svůj díl práce. Je naší nesejmutelnou zodpovědností, aby v tomto případě jsme byli schopni najít shodu a byli schopni dojít k výsledku. To ovšem znamená, že dříve nebo později, ale radši dříve, tu věc skutečně otevřeme, skutečně přijdou odborníci z našich řad se bavit o té věci kvalifikovaně a že tedy ona například vyšetřovací komise také bude co nejdříve zřízena a naplněna, aby mohla začít pracovat.

Já prosím všechny, aby zapomněli na spory minulých dnů a aby se při hlasování o programu chovali podle toho, co slíbili v poslaneckém slibu. Klub KSČM chce přispět k řešení, a proto bude hlasovat pro program.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Děkuji. Nyní vystoupí předseda vlády pan Mirek Topolánek. Vážený pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové nechci říkat nic jiného, než tady říkal Jiří Pospíšil, protože bych říkal stejné věci. A se stejnou argumentací, kterou tady použil Pavel Kováčik, bych mohl říci, že klub ODS bude právě pro to, co uvedl, hlasovat proti zařazení, proti schválení programu.

Já jsem se chtěl pouze ohradit, protože když se neohradím, tak je to interpretováno, že s tím souhlasím, proti některým výrokům Lubomíra Zaorálka. Na jeho demagogii už jsem si zvykl, a pokládám za velmi nekorektní vkládat někomu do úst slova a výroky, které neřekl, opakovaně, ty pak rozporovat a útočit na ně. Některé výroky stojí za to tímto způsobem, řekl bych, opravit.

V článku, nebo v textu na serveru Neviditelný pes Lubomír Zaorálek - jmenoval se Vesecká služkou Topolánka - uvedl, že Pavel Němec je mým poradcem. Nebyla to a není to pravda, a i ta smlouva, kterou s ním uzavřel Úřad vlády, zůstala nenaplněna. Je to jeden z mýtů, kterých v této kauze je tak mnoho, že právě proto bych počkal, až ten případ bude uzavřen, a nepracoval s mediálními interpretacemi něčeho tak citlivého, jako je problém v justici, ve státním zastupitelství.

Druhá věc. Já jsem nikdy neřekl, že Renata Vesecká má dělat protibolševické čistky, tak jak uvedl Lubomír Zaorálek. Řekl jsem pouze, že Renata Vesecká má provádět takové personální a systémové změny, aby destabilizované státní zastupitelství po Marii Benešové dala do pořádku. Proto ji do této funkce instalovala sociální demokracie a i proto má moji důvěru.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zprava).

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní vystoupí ministr financí pan Miroslav Kalousek. Vážený pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, nebojte se, nemám v úmyslu tu kauzu jakkoli věcně komentovat. Jenom jsem chtěl přispět k oněm reminiscencím, které tady přednášel pan místopředseda Zaorálek od začátku devadesátých let. Tak si myslím, že by bylo vhodné, kdybychom si připomenuli také jednu událost, a sice dovolání Marie Benešové a jmenování nové státní zástupkyně na podzim roku 2000 - pardon, v roce 2005.

Myslím si, že si všichni dobře vzpomeneme, a neporušuji žádnou koaliční dohodu, protože to bylo i medializováno, že jsem jako předseda tehdejší koaliční strany velmi protestoval a že jsem neviděl jediný důvod, proč by měla být Marie Benešová odvolána z pozice nejvyšší státní zástupkyně, a že tehdejší předsedkyně ústavněprávního výboru Vlasta Parkanová za tím účelem svolala dokonce ústavněprávní výbor. A že to byli poslanci sociální demokracie, kteří měli opačný názor, a že to byl pan předseda vlády pan Paroubek, který trval na tom, že Marie Benešová bude odvolána a že bude jmenována někdejší státní zástupkyně Vesecká.

Hovoříme-li tedy o personální odpovědnosti rozhodnutí, tak tohle je věc, která musí být připomenuta. Já dnes ten krok nepodrobuji ani kritice, ani ho nechválím, ale jestliže dnes mluvíme tom, kdo je odpovědný za ten či onen personální krok, tak musí být vzpomenut i rok 2005 a jasná vůle předsedy vlády odvolat Marii Benešovou a jmenovat Renatu Veseckou. (Potlesk poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní se o slovo přihlásila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní Miroslava Němcová, po ní vystoupí předseda poslaneckého klubu ČSSD pan Michal Hašek. Vážená paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Paní místopředsedkyně, dovolte, abych vám poděkovala za udělení slova.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych poněkud zmírnila onen vzrušený tón, který tady zaznívá, a to připomenutím toho, co se odehrávalo v Poslanecké sněmovně v letech 2002 a 2003.

Když vám řeknu data 10. 10. 2002, 26. 11. 2002, 12. 12. 2002, 18. 2.2003 a 10. 4. 2003, tak jsou to data, v nichž jsem vedla spor s tehdejším místopředsedou vlády a ministrem spravedlnosti o tom, jak funguje česká justice, a dovolávala jsem se toho, aby se tímto stavem Poslanecké sněmovna zabývala. Byl to současný předseda Ústavního soudu pan Pavel Rychetský. Já jsem ho žádala nejprve v první ústní interpelaci o odpověď na konkrétní kauzu, která tehdy ještě nebyla pravomocně rozhodnuta. Byla však tak otřesná, že se jí zabýval tisk, byla jí vzrušena veřejnost. Domnívala jsem se tedy, že ji mohu přenést na půdu Poslanecké sněmovny a žádat vyjádření toho nejkompetentnějšího, tedy resortního ministra.

Pan ministr dne 10. října 2002 na tuto žádost na otevření nepravomocně rozsouzené kauzy odpověděl: "Na rozdíl od paní interpelující, místopředsedkyně Sněmovny, dokud nenabude právní moci odsuzující rozsudek, nemohu se k této věci vyjadřovat."

Pochopila jsem to a vzala jsem to jako věc, kterou budu respektovat. Ale protože během té diskuse se ukázalo, že je další řada mnohem vážnějších otázek než tato jednotlivá kauza a že opravdu něco v pořádku v české justici není, navrhovala jsem opakovaně Poslanecké sněmovně, aby zařadila bod Zpráva ministra spravedlnosti o stavu české justice. Tento bod byl dvakrát navržen, dvakrát byl Poslaneckou sněmovnou zamítnut, mám zde hlasování z tehdejší doby jak o prvním návrhu, tak o druhém. S výjimkou, s čestnou výjimkou tří sociálních demokratů na tuto zprávu, na tento návrh odpověděli sociální demokraté odmítavě. A byl to návrh na zprávu o stavu české justice, tedy návrh, který tady nyní přednáší současný ministr spravedlnosti a navrhuje Poslanecké sněmovně, abychom se o tomto tématu bavili.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP