(10.20 hodin)
(pokračuje Němcová)

Když jsem tedy žádala o navržení bodu Zpráva o stavu české justice, pan ministr mi odpověděl toto: "Paní místopředsedkyně Němcová, už musím říci, že podruhé nebo potřetí navrhuje, aby na schůzi Poslanecké sněmovny byla zařazena zpráva o stavu českého soudnictví. Já se tomu v zásadě nebráním. Mně se jen vyvolávají jisté reminiscence, protože to bylo do listopadu 1989, dokonce to bylo uloženo zákonem, bylo povinno předkládat zprávu o stavu socialistické zákonnosti každoročně parlamentu, a ve mně to bohužel vyvolává podobné reminiscence. V podstatě proto, že já mohu takovou zprávu přeložit bohužel v jediné podobě, v podobě mnoha set stránek statistiky; statistiky o jednotlivých civilních sporech v řízení, nesporném civilním řízení, jak dlouho trvají řízení obchodní atd., ale nemůže samozřejmě tato zpráva být předmětem jednání parlamentu, pokud by obsahovala jakoukoliv konkrétní pauzu. Parlament není oprávněn posuzovat žádný konkrétní spor. Statistiky jsou sice úplné, ale samozřejmě si nedovedu představit, že by Poslanecká sněmovna začala hodnotit a vynášet nějaké soudy o tom či onom konkrétním sporu." To byla tedy odpověď tehdejšího ministra spravedlnosti na žádost o zařazení bodu stav české justice.

Zopakuji tedy, že ani tato zpráva Poslaneckou sněmovnou neprošla, zamítali ji tehdy sociální demokraté, neprošly ani mé snahy dobrat se pravdy v některé konkrétní kauze, a na to pan ministr na konkrétní kompetenci ministra spravedlnosti, jakou on má a jak ji cítí, odpověděl takto: "Kompetence ministra spravedlnosti ve vztahu k rozhodování soudů je v jediné věci. Ministr spravedlnosti může posuzovat, zda nedochází k nepřiměřeným a neodůvodněným průtahům v soudním řízení, to znamená může přezkoumávat, zda soudci jednají, jak jsou povinni, a v případě, že zjistí nečinnost soudů, neodůvodněné průtahy, je právem a podle mého soudu i povinností ministra spravedlnosti iniciovat kárné řízení s takovými soudci."

Pan ministr spravedlnosti Pospíšil před chvíli opakoval, že zavedl kárné řízení s jedním představitelem justice, s nímž podle jeho názoru bylo potřeba takto postupovat.

Tehdejší ministr spravedlnosti Rychetský dodává: "Jediná oblast, která je vyňata z možnosti posuzování ministra spravedlnosti, je to, jak soud meritorně rozhoduje, jinými slovy, jaký zaujímá právní názor při hodnocení skutkového stavu. Toto je tedy ministrovi spravedlnosti zakázáno."

Dámy a pánové, já jsem chtěla připomenout těm, kteří zde nebyly v roce 2002, těm, kteří zde nebyli v roce 2003, že jsme stáli před problémem, který stál za řešení v Poslanecké sněmovně, a byla jsem ta, která respektovala to, že v kauze, která není pravomocně rozhodnuta, nebudu nutit ministra spravedlnosti, aby se k ní na půdě Parlamentu vyjadřoval. Naopak jsem chtěla, abychom uchopili téma v obecnější podobě a bavili se tedy o tom, jakými neduhy česká justice trpí a jaká řešení mohou být k těmto problémům nabídnuta. To současný ministr spravedlnosti nabízí. Prosím, udělejte si tedy obrázek a porovnejte si tyto dvě skutečnosti, mezi kterými uplynulo šest nebo pět let.

Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Pan předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek. Máte slovo, vážený pane předsedo.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně, kolegové, je 10.21. Hodinu dvacet tady mluví lidé s přednostními právy (hlasité námitky zprava), jistě by měla zájem debatovat celá řada kolegů, kteří bohužel přednostní právo podle jednacího řádu nemají!

A teď k paní místopředsedkyni Němcové. Zcela jistě věřím tomu, že neplatí logika oko za oko, zub za zub. Zcela jistě, paní místopředsedkyně, když jste korektně uvedla, že tři sociální demokraté vás tenkrát podpořili, tak dnes budete jedna ze tří občanských demokratů, kteří také podpoří takový návrh na zařazení bodu.

Ale on je jeden podstatný rozdíl, paní místopředsedkyně. Vy jste tady popsala důvody, které vás tehdy vedly k žádosti o takovýto bod na tehdejšího místopředsedu vlády a ministra spravedlnosti, a já musím říct pro vás, kolegy i veřejnost - přece dnes hovoříme o tom, co se dělo v situaci, kdy byl trestně stíhán vicepremiér. To je naprosto nesrovnatelné s argumenty, které vy jste uvedla z roku 2002 jako tehdejší důvody pro projednání zprávy o situaci v justici.

Já popáté a znovu všem opakuji: Dnes neřešíme, jestli se má omlouvat Marie Benešová Renatě Vesecké, nebo Renata Vesecká a spol. celé české veřejnosti. Dnes řešíme konkrétní výpovědi svědků, kteří řekli, že tady byla lidí z justice, skupina lidí, která se scházela a která řešila živou trestní kauzu, která se týkala člena vlády. Údajně měla padnout slova o tom, že spravedlnost musí jít stranou, protože vyšší zájem je zájem vlády a koalice. To je přece naprosto nesrovnatelná situace, vážená paní místopředsedkyně!

A ještě k otázce odchodu Marie Benešové tehdy z funkce nejvyšší státní zástupkyně. Návrh na jmenování Renaty Vesecké přinesl do vlády předseda Unie svobody a ministr spravedlnosti Pavel Němec, nikoliv sociálně demokratičtí ministři nebo sociálně demokratický premiér. A přestože pan předseda Kalousek, tehdejší předseda KDU-ČSL, vyjadřoval tak ostré námitky, tak neuplatnil pravidlo tehdejší koaliční smlouvy, že musela být shoda na věcech, které vláda projednala a schválila. Kdyby lidovci tolik tenkrát stáli o to, aby Marie Benešová ve funkci zůstala, tak mohli vetovat podle koaliční smlouvy ve vládě projednání a schválení takovéhoto bodu. Hovořím o koaliční smlouvě, která vznikla při tom, když byla jmenována vláda pana Jiřího Paroubka. Takže jsou to naprosto nesrovnatelné věci, nemaťme prosím veřejnost!

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nyní se hlásí o slovo místopředseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek. Máte slovo, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegové, já budu velmi stručný. Já jenom se chci pozastavit nad jednou věcí. On tady vystoupil premiér, aby upřesnil některé své výroky, a řekl - já jsem to četl v novinách, takže já to mám z otevřených zdrojů, citoval jsem to tak, jak jsem to četl, ten jeho výrok, že paní Vesecká by měla vyčistit od komunistických funkcionářů, takhle jsem to prostě opsal, jak jsem to četl. Pan premiér na to vystoupil a řekl, že neřekl komunistických, že řekl pouze personální změny. Neřekl vyčistit od komunistických…

Já jenom chci říci, pane premiére, to je velmi lakonická odpověď na to, o čem jsem mluvil. Jako mám si to vzít tak, že tohle není pravda, že vám o tohle vůbec nejde? Chápete, já chápu, že jsem tady asi mluvil zbytečně dlouho, ale celé to vedlo k tomu, že je prostě určitý typ funkcionářů justice, který do určité míry je pozůstatkem minulosti, na tom jsem si myslel, že bychom se mohli shodnout, a kteří se vyznačují mimořádným typem servility, protože se to v minulosti učili, a že snad, pokud vy mluvíte o personálních změnách, tak smysl je v tom, abychom budovali nezávislou justici bez podobných lidí. Chápete, teď nejde o to, co jste zrovna řekl, jaké slovo jste použil, ale způsob, jak jste reagoval, jakoby znamená: tohle jsem nikdy takto nemyslel. A to je všechno? To znamená problém, který jsem vám tady řekl, ten vy vůbec necítíte, ať už jste použil jakéhokoliv slova? Mě tato vaše lakoničnost, pane premiére, trochu děsí!

 

Místopředsedkyně PSP Lucie Talmanová: Nikdo další, kdo může využít práva přednostního vystoupení, již vystoupit nechce. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o pořadu 33. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen, tedy o návrhu, který je uveden na pozvánce.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji. Samozřejmě se pokusím zajistit přítomnost všech poslanců, kteří se chtějí zúčastnit tohoto hlasování. Prosím vás o novou registraci.

Ještě si dovolím rozšířit omluvy z dnešní mimořádné 33. schůze o omluvu paní ministryně Džamily Stehlíkové z důvodu pracovního zaneprázdnění.

Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu, nelze rozšiřovat schválený pořad jednání.

Můžeme tedy hlasovat o návrhu 33. schůze Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP