(11.30 hodin)
(pokračuje Zajíček)

Tento proces i u té zmenšené novelizace probíhal zhruba jeden rok. Jak je novelizace napsána, je to výsledek opravdu dlouhodobého procesu.

To, co zde naznačoval pan kolega Babor ve svém vystoupení přede mnou, je samozřejmě věc, kterou má plné právo v Poslanecké sněmovně předložit. Já jenom tvrdím, že v okamžiku, kdy byla omezena pravomoc stávající - jestli tak chcete - rady, ať už je to na úrovni obcí nebo kraje nebo hlavního města Prahy, setkalo se to s mimořádným odporem oněch obcí, protože víme ze zkušenosti, že někdy to meziobdobí je poměrně dlouhé a rada je jediný orgán, který v obci nebo na kraji může pracovat, a jakékoliv omezení jí v tom velmi svazuje ruce. Svazem měst a obcí byl učiněn i průzkum, který říkal, že jakékoli omezení tohoto jediného výkonného orgánu v mezidobí, tedy mezi skončením jedné politické garnitury a nástupem druhé po volbách, že s tím zásadně nesouhlasí 70 % obcí, které si vynutily tuto úpravu v předmětné novelizaci.

Já tím jenom říkám, že je třeba zvážit podání tohoto pozměňovacího návrhu. Navíc, zdá se, bude jediným, a tím pádem bude zamezeno tomu, aby po skončeném druhém čtení mohlo být pokračováno okamžitě se čtením třetím. Jediný důvod, který je pro "spěch", chcete-li, je to, že legislativní proces by měl být ukončen dostatečně včas, tak aby tento praktický zákon, jak ho já jmenuji, protože vychází jenom z těch těžkostí a problémů, které nastaly v mezidobí na různých úrovních samosprávy mezi volbami nebo po volbách, tato norma mohla být použita už pro krajské volby v letošním roce na podzim.

Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Jsme stále v obecné rozpravě. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Josef Čerňanský: Dobrý den - Čerňanský. Já bych měl dotaz na předkladatele tohoto zákona: Jestli mají ošetřeno to, že některý z členů rady už nemusí být zvolen v novém zastupitelstvu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Čerňanský. Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Není žádná taková, obecnou rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou. V podrobné rozpravě se hlásí pan kolega Babor.

 

Poslanec Jan Babor: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Jak jsem řekl v obecné rozpravě, načtu pozměňovací návrh k této novele, a to k části první bodu 7, kde v § 102a se na konci textu odstavce 1 doplní slova "v rozsahu podle § 102 odstavec 2, s výjimkou pravomocí uvedených v § 102 odstavec 2 písmeno f), g), m) a o)". Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Ještě pan kolega Babor? (Poslanec Babor předává písemný návrh zpravodaji.) Nehlásí se nikdo, podrobnou rozpravu končím. Tím také končí druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, bod 121, sněmovní tisk 519, ve druhém čtení. Děkuji jak panu místopředsedovi vlády, tak také panu zpravodaji.

 

Dámy a pánové, to je program, s nímž jsme se pro dnešek vypořádali s 32. schůzí. Říkám tedy, že bude pokračovat - chtěla jsem říci pro dnešek dopoledne - dnes odpoledne, a to ústními interpelacemi. Dostali jste na své lavice informaci o nich. Jenom pro interpelující poslance opakuji své oznámení z úvodu dneška, že jak pan premiér, tak pan ministr Julínek jsou omluveni z dnešního dne. Tedy pokračování bude ve 14.30 hodin ústními interpelacemi.

Další termín, kdy se sejdeme, je příští středa 25. 6. Tuto středu zahájíme ráno a já vám přečtu informaci předsedy Poslanecké sněmovny, který nám sděluje, že svolal na základě žádosti poslaneckého klubu sociální demokracie 36. schůzi Poslanecké sněmovny, která bude zahájena ve středu 25. června v 9 hodin. Čili začínáme třicátou šestou. Mezitím bude ještě určitě porada o tom, jak budou pokračovat další rozprojednané schůze.

Děkuji vám pro tuto chvíli za účast na dopoledním jednání. Odpoledne - připomínám - jsou ústní interpelace.

 

(Jednání přerušeno v 11.36 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP