(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci a vážená paní poslankyně číslo jedna (do sálu vešla ještě druhá poslankyně), vítám vás na odpoledním jednání, které, jak ve čtvrtek bývá obvyklé, se bude věnovat ústním interpelacím a odpovědím na ně.

 

110.
Ústní interpelace

 

V tuto chvíli prosím, aby se slova ujal pan poslanec Seďa, který má interpelaci na předsedu vlády ve věci rozpočtového opatření v resortu Ministerstva obrany. Připomínám, že pan předseda vlády je řádně omluven.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážený nepřítomný pane premiére, z důvodu neustálé nepřítomnosti paní ministryně obrany při interpelacích, která z již proběhlých 16 interpelací byla přítomna pouze třikrát, se na vás obracím ve věci velkého rozpočtového opatření Ministerstva obrany v celkové výši 4 mld. Kč. Toto schválené rozpočtové opatření převádí finanční prostředky na nákup 35 kusů lehkých obrněných vozidel, 18 kusů terénních sanitních vozidel Land Rover a 2 kusů prototypů Land Rover ve verzi Armoured 4. Celková částka k zabezpečení těchto nezajištěných potřeb, jak praví Ministerstvo obrany, činí přes 1,3 mld. korun.

Nákup vozidel pro misi do Afghánistánu ukazuje, že Ministerstvo obrany nezajistilo ještě před samotným vysláním vojáků dostatečnou ochranu životů a zdraví příslušníků naší armády, a to přesto, že členové výboru pro obranu to požadovali. Ptám se vás, pane premiére, proč Ministerstvo obrany nezajistilo lehká obrněná vozidla ještě před vysláním našich jednotek do Afghánistánu? Proč nejsou vypisována standardní výběrová řízení na dodávku těchto vozidel? A zejména - proč není o těchto akvizicích předem informován výbor pro obranu?

Vážený pane předsedo vlády, druhým a nejrozsáhlejším rozpočtovým opatřením je nákup tří transportních letounů CASA typ C-295 ve výši 2,25 mld. korun. Ptám se vás, pane premiére, kdo a kdy rozhodl o výběru tohoto typu letounu, když armádní specialisté i sám náčelník generálního štábu zpochybnil vhodnost tohoto letounu pro potřeby našeho letectva, především proto, že tento typ letounu nevyhovuje technickým požadavkům české armády, ať již přepravní kapacitou, vnitřním prostorem či doletem.

Vážený pane premiére, pokud to nevíte, italský výrobce Alenia Aeronautica podal stížnost Evropské komisi, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i Ministerstvu obrany na rozhodnutí vaší vlády a na neobvyklý postup Ministerstva obrany při výměnném obchodě s konsorciem EADS. Vážený pane premiére, opravdu hodláte riskovat mezinárodní pověst naší země krytím pochybných kšeftů v resortu Ministerstva obrany? (Předsedající upozorňuje na čas.) Proč, pane premiére, neplníte vládní programové prohlášení a připouštíte netransparentnost a nekompetentnost při tak závažných vojenských akvizicích?

Děkuji za zaslání konkrétní odpovědi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan předseda vlády se zcela nepochybně zachová na základě vašeho doporučení a pošle vám odpověď v písemné podobě.

Tím jsme vyčerpali interpelace na předsedu vlády Mirka Topolánka a přistoupíme k další části ústních interpelací, což jsou interpelace na ministry. Je to interpelace pana poslance Františka Novosada na pana ministra Tomáše Julínka, který je také omluven z pracovních důvodů. Pan poslanec Novosad má interpelace dvě. Takže má slovo.

 

Poslanec František Novosad: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane ministře, obracím se na vás s otázkou, která vyděsila v minulých týdnech téměř celou Moravu. V televizním pořadu byl váš náměstek Šnajdr, který prezentoval vámi vychvalovanou reformu zdravotnictví, na které se podílel a stále podílí. Pan náměstek před deseti lety byl ředitelem firmy ve Frýdku-Místku, která zkrachovala. Pan ředitel nechal za sebou 80 mil. korun dluhů. Bral zálohy, na které nedával žádné doklady, faktury nebo jiné potvrzení.

Ptám se vás, vážený pane ministře: Myslíte si, že tento člověk má právo - to podtrhuji - připravovat prováděnou reformu zdravotnictví, když za sebou nechal tak hroznou loupežnou výpravu?

Vážený pane místopředsedo, druhou interpelaci bych předložil příště.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Rozumím tomu tak, že jste se zřekl druhé interpelace? Ano. Děkuji vám za vaše vystoupení. Pan ministr vám zcela nepochybně odpoví, jak je v kraji zvykem.

Dámy a pánové, nezbývá mi, než abych přerušil 32. schůzi do doby, než bude možné v ní pokračovat. Děkuji vám za vaši aktivní účast a přeji vám zbytek dnešního dne v co nejlepší pohodě.

 

(Schůze byla přerušena ve 14.38 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP