(11.20 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. - Není žádná taková přihláška, proto podrobnou rozpravu končím.

Nezazněly žádné návrhy, o nichž bychom mohli nyní rozhodnout, proto končí také projednávání bodu č. 116, sněmovního tisku 455 ve druhém čtení. Děkuji paní poslankyni Šojdrové, děkuji panu poslanci Krákorovi.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu. Dalším bodem je bod číslo

 

119.
Vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu
jistin státního dluhu, splatných v letech 2009 a 2010, a na úhradu
jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v letech 2009 a 2010
/sněmovní tisk 508/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády tento návrh zákona uvede ministr financí Miroslav Kalousek.. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy a vážení pánové, dovolte mi prosím, abych se omluvil, že po tak zásadním problému jako je 30korunový poplatek, před vás předstupuji s naprosto směšnou marginálií. Nepožaduji totiž nic většího než váš souhlas s dluhopisovým programem do výše 255 miliard korun.

Nicméně zdůrazňuji, že tímto dluhopisovým programem nebude navýšen státní dluh, protože část tohoto programu bude zaměřena na refinancování státního dluhu, to znamená že z jeho výnosu bude splacena jistina dobíhajících státních dluhopisů a bude tak jen prodloužena délka dluhové služby. A určitá část programu bude věnována na skupování státních dluhopisů ještě před dobou jejich splatnosti, budou likvidovány a dodávány nové, a to v případě, kdy situace na kapitálovém trhu bude příznivá a tak sníží náklady dluhové služby.

Dovoluji si proto požádat o vlídné projednání a schválení tohoto programu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministrovi financí. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru. Rozpočtový výbor návrh zákona projednal, usnesení nepředložil. Prosím o slovo zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Pavla Hrnčíře a žádám ho, aby nás informoval o jednání rozpočtového výboru.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Paní poslankyně, páni poslanci, rozpočtový výbor splnil svůj úkol, který mu byl včera zadán Poslaneckou sněmovnou, a návrh zákona podle sněmovního tisku 508 na dnešním ranním zasedání projednal za účasti pana náměstka Eduarda Janoty, prodiskutoval, avšak usnesení k tomuto bodu nepřijal. Proto jste nedostali žádný tisk na lavici.

Abychom v této věci mohli přijmout usnesení, přihlásím se, paní místopředsedkyně, do rozpravy a přednesu vám návrh usnesení zde přímo na místě z pléna.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Hlásíte se, pane kolego, do podrobné rozpravy, rozumím tomu tak? Dobře.

Nejprve otevírám rozpravu obecnou. Nemám žádnou písemnou přihlášku, proto vás žádám, abyste se přihlásili, pokud někdo chcete v rámci obecné rozpravy vystoupit. Ale žádnou takovou přihlášku nevidím, proto končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou a jako první má slovo pan poslanec Pavel Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Paní poslankyně, páni poslanci, v souladu se zvyklostmi a jednacím řádem vám předkládám návrh usnesení, který zní: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2009 a 2010 a na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v letech 2009 a 2010, podle sněmovního tisku 508."

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pan kolega Exner se hlásí o slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, ve smyslu svého včerejšího vystoupení v prvním čtení přednáším pozměňovací návrh, aby v § 1 odst. 4 se číslovka 55 nahradila číslovkou 30.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Tak to byl pozměňovací návrh pana poslance Exnera. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nehlásí se nikdo, končím podrobnou rozpravu, končím druhé čtení tohoto vládního návrhu zákona, tedy bodu 119, sněmovního tisku 508, s poděkováním panu ministrovi i panu zpravodaji.

 

Je před námi poslední bod, jemuž se v rámci dnešního jednacího dne můžeme věnovat, a je to bod

 

121.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích
(obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 129/2000 Sb., o krajích
(krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 131/2000 Sb.,
o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 519/ - druhé čtení

 

Mám zde napsáno, že z pověření vlády by tento zákon měl uvést ministr vnitra Ivan Langer - před chvíli jsem žádala o informaci... Ale zastoupí jej pan ministr Martin Bursík..

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předstupuji před vás z pověření vlády, abych uvedl druhé čtení tisku 519. Jedná se o novelu zákonů 128/2000 Sb., o obcích, 129/2000 Sb., o krajích, a 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze. Novelizace dotčených zákonů upravuje poměry v samosprávných celcích v období mezi volbami. Podrobný výklad vám podal včera ministr vnitra Ivan Langer.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane místopředsedo. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj návrh zákona projednal, usnesení nepředložil. Žádám nyní o slovo zpravodaje výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj pana poslance Toma Zajíčka, aby nás informoval o průběhu jednání na jeho výboru.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, důvod, proč jste nedostali na své lavice usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, je zcela prostý. Tento výbor projednal zmíněnou novelizaci, tedy obsah sněmovního tisku 519, dnes ráno a nepřijal žádné usnesení. Proto vás seznamuji se zprávou číslo 100 výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Tento výbor na své 24. schůzi po odůvodnění magistra Zdeňka Zajíčka, náměstka ministra vnitra, a po zpravodajské zprávě Toma Zajíčka a po rozpravě nepřijal žádné usnesení ke sněmovnímu tisku 519. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby s výsledkem jednání seznámil Poslaneckou sněmovnu - což nyní činím - a pověřuje předsedu výboru, aby zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny výsledek tohoto jednání.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám písemné přihlášky. Prosím o slovo, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Babor: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím v obecné rozpravě připomenout k této novele, neboť tato novela mimo jiné rozšiřuje i pravomoci rady obce v mezidobí mezi ukončením své funkce a zvolením nové rady. Vzhledem k tomu, že tato novela tyto plné kompetence umožňuje vykonávat radě i v tomto mezidobí, mám za to, že v tomto mezidobí by se tyto plné kompetence měly omezit, a proto si dovolím podat pozměňovací návrh v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, to byl pan poslanec Babor. Nyní se hlásí o slovo pan kolega Tom Zajíček do obecné rozpravy.

 

Poslanec Tom Zajíček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl jen stručně reagovat na to, co tady řekl můj předřečník.. Tato novelizace byla původně historicky pojata v mnohem širší rovině. Byly v ní obsaženy i některé kontroverzní záležitosti, nad kterými diskuse skončena ještě nebyla, a z toho důvodu se rozhodla vláda i Ministerstvo vnitra tuto novelizaci zmenšit jen na ty problémy, které vznikají mezi volbami po skončení jednoho mandátu a nástupem nové politické garnitury do všech úrovní samosprávy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP