(17.10 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Nicméně, pokud si nevšiml, u nás neprobíhá a ten proces je přerušen. Ten proces je přerušen z toho důvodu, že na žádost Senátu dostaneme teprve vyjádření Ústavního soudu, tak abychom mohli vůbec pokračovat, nebo případě měnit ústavu, řešit ten problém. U nás ten proces ratifikace je fakticky přerušen.Tedy to je první argument.

Kromě čl. 18, který vzpomněl, je ale v té Vídeňské úmluvě tak čl. 24, který říká, že jakákoliv smlouva mezinárodního typu vstupuje v platnost způsobem a dnem určeným v jejích ustanoveních - nebo dohodou států, které se zúčastnily jednání. Způsob vstupu v platnost v Lisabonské smlouvě je určen v jejím čl. 6, který s ohledem na výsledek irského referenda nemůže být naplněn. O způsobu a dni vstupu v platnost je tedy nutná dohoda států, které se zúčastnily jednání o smlouvě, to znamená dohoda 27 států včetně Irska. Bez dohody 27 států nemůže Lisabonská smlouva v současné podobě vstoupit v platnost. Pokračování v ratifikačních procesech by potom bylo v rozporu s čl. 31 odst. 1 Vídeňské úmluvy, zejména tam obsaženým principem dobré víry.

Chci upozornit pana místopředsedu, že ty články platí oba. Proto ta naše vyjádření i v situaci, kdy je proces ratifikace u nás přerušen. Jsou opatrná, velíme k diskusi, velíme k diskusi v rámci Evropské unie i doma. Já si myslím, že ten vzrušený hlas je zbytečný.

A k tomu, co říkal o nadcházející Evropské radě. Agenda, která se týká Lisabonské smlouvy, není hlavní náplní této Evropské rady. Jsou to zcela jiné body. Tato diskuse bude obsahem pouze pracovní večeře hlav států. A já vás chci upozornit, pane místopředsedo, že zcela jistě budu zastupovat i svůj názor, že jsem podepsal Lisabonskou smlouvu, a v tomto smyslu vás mohu uklidnit.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane premiére. O slovo se přihlásil pan místopředseda Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane premiére, to nebylo úplně přesné, když jste řekl, že v Senátu byl ten proces přerušen. To byla Občanská demokratická strana, která v Senátu tento proces přerušila. To je ta strana, které vy jste předsedou, a dokonce místopředseda vlády, který má tuto oblast ve své kompetenci, tam jako senátor hlasoval pro to přerušení. To je přesně to, co tady říkám, ta vaše politika ani ryba, ani rak. Vy to sice podepíšete, ale potom v tom Senátu Občanská demokratická strana ten proces přeruší. Takže vy na sebe berete závazek, že se k tomu hlásíte, a pak strana, které jste předsedou, v Senátu prostě ten proces přeruší. Toto nedokázal nikdo v celé Evropě, v celé Evropské unii takovouto obojakou politiku! Myslíte si snad, že si toho nikdo nevšimne? Že tohle nikdo nevidí? Jako tenhle váš postoj, ani oblečený, ani nahý, neustále prostě čekáte, jak to dopadne, a hledáte příležitost, kdy prostě do toho kopnout. Já nevím, jestli to víte, ale vy jste tuhle smlouvu dali do Sněmovny k ratifikaci! Ona je ve výborech tady, dokonce příští týden ji má projednávat zahraniční výbor. Vy jste tady nic nesdělili, co si s tím tedy máme počít? Jaká je vaše pozice. Přijde váš zástupce do výboru projednávat tuto smlouvu? Bude ji tam hájit? Co vlastně budete dělat? Neuvědomujete si, jaký je to zmatek, který jste vytvořili? Vy nedáváte vůbec žádné pokyny pro to, co se má dít v Parlamentu! V jaké fázi jsme! Netvařte se, že je něco zmrazeno a že je všechno jasné. Srozumitelné není nic. Není to ani tady doma a není to už vůbec venku! Tam prostě kroutí hlavou nad tím, co Česká republika dělá. Pravděpodobně budou zvědaví na to, co tam řeknete. Vy se velice mýlíte, když si myslíte, že na to nepřijde řada, nebo že na to nepřijde řeč. Já vám říkám, pane premiére, buďte si jist, že tahle Rada se o tom bavit bude a že to bude stěžejní bod této Rady. Možná vás to překvapí, ale bude to tak. A budou tam zvědaví na vaše stanovisko, protože ho tradičně nikdo nezná, protože mu tradičně nikdo nerozumí, protože České republice nikdo nerozumí! Chápete, je tahle zahraniční politika, která z nás dělá toho podivného v rohu, podivína, o kterém nikdo neví, co se z něho vyvine, jako tahle politika mně připadá, že je neštěstím, které zhoršuje kredit, postavení a důstojnou pozici České republiky v Evropě! Možná vám se to nezdá, ale já vám tvrdím, že to tak je. A byl bych rád, kdyby ve Sněmovně se o tom smluvilo dřív, než ta ostuda bude ještě větší, než je v této chvíli!

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane místopředsedo. O slovo se přihlásil pan předseda poslaneckého klubu ODS, pan poslanec Tluchoř, připraví se pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, já jsem rád, že se nám dnes daří velmi úspěšně a efektivně projednávat návrhy zákonů. Byl bych rád, abychom v tom pokračovali. Souhlasím a podpoříme návrh pana místopředsedy Zaorálka na zařazení bodu zřízení nebo volba členů komise pro objasnění otázek vyrovnání státu a církve. Zároveň samozřejmě vznáším veto na zařazení nového bodu, který pojmenoval, s tou Lisabonskou smlouvou, jménem klubu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře. Děkuji. Pan poslanec Hrnčíř. Pane místopředsedo, je to v půlhodinovém intervalu. Pan poslanec Hrnčíř chce přednést návrh na zařazení bodu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si přednést návrh na zařazení dvou nových bodů, a to za prvé vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2009 a 2010 a na úhradu jistin státních dluhopisů odkupovaných z trhu v letech 2009 a 2010, sněmovní tisk 508 ve druhém čtení. Jako další bod tentýž, vládní návrh zákona, sněmovní tisk 508, tentokrát ve třetím čtení.

Navazuji tak na to, že vcelku jsme koncentrovaně zkrátili jednání tohoto vládního návrhu, lhůtu ve výborech. Předpokládám, že rozpočtový výbor projedná tuto materii do zítřejšího rána a mohli bychom tak při otevření toto schůze v zítřejším dnu projednat tento vládní návrh zákona, který je velmi důležitý. Bylo zde o něm hovořeno jako o naléhavém řešení této situace vyřešení státních dluhopisových programů. Mohli bychom ji tedy vyřešit v zítřejším dni v rámci druhého a třetího čtení. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. O slovo se přihlásil pan místopředseda, poté pan poslanec Tom Zajíček. Pan místopředseda Zaorálek, poté pan poslanec Tom Zajíček! Pane místopředsedo, můžeme mluvit. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Mně je to líto, pane premiére, že vám musím ještě jednou připomenout text té výzvy, kterou jste adresoval také opozičním stranám. Já jsem si to včera přečetl v ČTK. Vaše prohlášení k Lisabonské smlouvě, ve kterém říkáte, že ta situace je výzvou ke sjednocení názorů na základní otázky zahraniční politiky. Dokonce říkáte, že teď je tady zvláštní nárok na koalici i opozici a je třeba docílit toho, aby se neštěpily naše názory na problémy, v nichž jde o naše národní zájmy. Teď říkáte, že se ukáže, zda umíme hledat shodu a konsensus ve prospěch všech. Vy vyzýváte v této výzvě k tomu, abychom se tedy přestali štěpit, vyjasnili si věci a dopracovali se k nějaké jednotné české pozici. Já vám tady říkám - mluvme o tom ve Sněmovně. Dokonce i vaši koaliční partneři, pokud vím, strana křesťanská lidová a Strana zelených, se přihlásili k tomu, aby proces ratifikace probíhal. Já si myslím, že nic nebrání tomu, aby ten proces ratifikace tady ve Sněmovně probíhal. Prostě je tady celá řada těch, kteří v něm chtějí pokračovat. Minimálně bychom se měli bavit o tom, co dělat a jaký je tedy vůbec většinový názor ve Sněmovně. No, a přichází předseda klubu vaší strany a řekne, že prostě ten bod vetuje. Tak já se prostě musím zeptat: Tohle je jenom cár papíru, pane premiére, tahle vaše slova? Tyhle vaše výzvy, to je jenom nějaký povinný tribut, který tady dáváte, protože musíte, ale reálně se neděje nic.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP