(12.50 hodin)
(pokračuje Bičík)

Rád bych Sněmovnu informoval, že takové jednání se dne 13. května na Úřadu vlády opravdu uskutečnilo, že pak probíhalo i v dalších dnech, že se jej zúčastnili jak zástupci předkladatele a dalších dvou ministerstev, tak i zástupci celé řady organizací a sdružení neslyšících a hluchoslepých osob a že, tak jak jsem avizoval v průběhu prvního čtení, vznesli celou řadu doporučení a námětů na další změny zákona, přičemž ne na všech byla v tom daném okamžiku všeobecná shoda.

Po obsáhlé argumentaci a diskusi se zúčastnění výraznou většinou shodli na tom, že další změny zákona by měly být provedeny a že by měly obsahovat terminologické změny směřující k vypuštění obecného termínu znaková řeč z celého zákona, a to jako termínu nepřesného, zavádějícího a zastaralého. Dále, že by měly tyto změny obsahovat změnu názvu zákona reflektující jak změny terminologie, tak i zařazení dalších komunikačních systémů přímo do zákona, což byl zejména legislativní problém. A za třetí, že by změny měly zejména zajistit právo volby neslyšících a hluchoslepých osob zvolit si pro komunikaci s vnějším světem takový způsob, resp. komunikační systém, který odpovídá jejich potřebám a možnostem. Zbývající čas prakticky až do tohoto týdne byl naplněn snahou předkladatele, zástupců neslyšících a hluchoslepých osob a dalších dotčených organizací a orgánů převést závěry z toho společného jednání do obsahově i legislativně přijatelné formy. Zda a jak se to podařilo, ukáže dnešní jednání, a pak případně průběh třetího čtení návrhu.

To je v rámci zpravodajské zprávy vše. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji za zpravodajskou zprávu a žádám pana zpravodaje, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Otevírám obecnou rozpravu a ptám se, jestli se do ní někdo hlásí. Do obecné rozpravy nemám písemnou přihlášku, nikoho… Pan poslanec Petr Bratský se hlásí do obecné rozpravy. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych jménem neslyšících předal paní ministryni a jejím prostřednictvím vládě symbolické tričko v modré barvě naděje, ve kterém je adresa a v podstatě je tam hlavně abeceda neslyšících, s poděkováním za zákony, které předkládají v jejich prospěch. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. I to patří do obecné rozpravy. Dobře. Kdo další v obecné rozpravě? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Je zájem o závěrečná slova v obecné rozpravě? Není tomu tak. Nemáme ani o čem hlasovat v obecné rozpravě. Budeme tedy pokračovat rozpravou podrobnou. Do té nemám písemnou přihlášku, ale vidím přihlášku paní poslankyně Ivany Levé. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, před několika dny jste obdrželi na sněmovní lavice komplexní pozměňovací návrh k vládní novele zákona, kterým se mění zákon č. 155/1998 Sb., o znakové řeči a o změně dalších zákonů, sněmovní tisk 429. Tímto si tento návrh osvojuji. Zároveň mi dovolte, abych zde ještě načetla k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu několik úprav, které věcně tento návrh nijak nemění, pouze jej precizují.

Za prvé. V části prvé, novela zákona o znakové řeči, v § 6 odst. 3 se věta druhá nahrazuje textem: "Prstová abeceda je užívána zejména k odhláskování cizích slov, odborných termínů, případně dalších pojmů."

Odůvodnění: Vypouštěná část věty podle současně platného textu se vztahuje ke staré terminologii, kdy prstová abeceda byla popisována jako integrální součást znakového jazyka. Podle nového pojetí je prstová abeceda vztahována k českému jazyku, nikoli jazyku znakovému.

Za druhé. V části páté, novela občanského soudního řádu, po úvodní části, novelizační bod správně zní: v § 18 odst. 2 včetně poznámky pod čarou číslo 54 zní: "Odstavec 2. Účastníku, jehož mateřštinou je jiný než český jazyk, soud ustanoví tlumočníka, jakmile taková potřeba vyjde v řízení najevo. Totéž platí, jde-li o ustanovení tlumočníka účastníku, s nímž se nelze dorozumět jinak než některým z komunikačních systémů neslyšících a hluchoslepých osob."

Poznámka pod čarou 54 zní: "54. Zákon číslo 155/1998 Sb., o znakové řeči a o změně dalších zákonů, ve znění zákona X/2008 Sb."

Odůvodnění: Jedná se pouze o doplnění, o citaci poznámky pod čarou včetně její novelizace.

Za třetí. V části jedenácté, změna zákona o získání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, novelizační bod správně zní: V § 41 odst. 2 včetně poznámky pod čarou číslo 4 zní: "(2) Jestliže žadatel o řidičské oprávnění je osobou sluchově postiženou, provede se zkouška za přítomnosti tlumočníka v žadatelem zvoleném komunikačním systému neslyšících a hluchoslepých osob. Tlumočníka si zajistí žadatel o řidičské oprávnění podle zvláštního zákona, poznámka 4, na své náklady." Poznámka pod čarou číslo 4 zní: "Číslo 4. Zákon číslo 155/1998 Sb., o znakové řeči a o změně dalších zákonů, ve znění zákona X/2008 Sb."

Zdůvodnění: Opět se jedná o doplnění a novelizaci odkazu na poznámku pod čarou.

To jsou tedy návrhy doplňující komplexní pozměňovací návrh, který vám byl minule rozdán a je pouze precizován. Písemně bude předán zpravodaji tohoto tisku.

Vážené dámy a pánové, věřte, že celý text, jak už bylo řečeno paní ministryní, byl skutečně konzultován se všemi zástupci organizací neslyšících a hluchoslepých spoluobčanů. Dovolte mi z tohoto místa jim všem poděkovat za součinnost a aktivní přístup. A vám děkuji za trpělivost, že v pátek byl tento bod zařazen.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Ivaně Levé. Kdo další do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, i podrobnou rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo, paní ministryně? Ne. Pan zpravodaj? Také ne.

Žádný návrh na hlasování nezazněl, to znamená ani vrácení ani zkrácení lhůty. Takže končím tento bod, druhé čtení vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1998 Sb., o znakové řeči a o změně dalších zákonů.

Zároveň tím byl vyčerpán dnešní program schůze, ale nebyl vyčerpán program 32. schůze, protože nám zbývá třetí čtení tohoto návrhu zákona. Protože když jsme o tom hlasovali, já jsem upozorňoval, že zařazujeme druhé a třetí čtení. Je to možné zkontrolovat na stenozáznamu. A i další navrhovatelé to požadovali. A tam došlo k té blokaci.

To znamená, že 32. schůzi přerušuji a budeme v ní tedy pokračovat třetím čtením zákona o znakové řeči po 34. schůzi, která je svolána na základě podpisů poslanců vládní koalice, tak jak nám byla rozdána pozvánka dnešního dne. Myslím si, že to je logický závěr toho rozhodnutí. Samozřejmě že to bude záviset na vašich návrzích ve středu, kdy se sejdeme k této schůzi a kdy budeme projednávat 34. schůzi.

Takže vám děkuji. Těším se s vámi na shledanou ve středu.

 

(Schůze byla přerušena ve 12.59 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP