(11.00 hodin)

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já si dovolím začít citátem: "Navrhujeme svolání okamžité mimořádné schůze, na které chceme projednat veškeré zákony ve druhém, prvním a třetím čtení." To je citát pana kolegy Tluchoře ze včerejška. Mě velmi mrzí, že na mimořádnou schůzi nebyl zařazen tisk 367, novela zákona o odpadech, a ráda bych vás požádala, abychom ho zařadili na schůzi třicátou druhou. (Poslanci silně hlučí.)

Myslím si, že máme povinnost ukázat občanům této republiky, že už nás také nebaví to, že se krade, a krade se zařízení, které přímo ohrožuje lidské životy. My jsme na výboru pro životní prostředí šest měsíců připravovali konsensuálně všichni dohromady novelizaci zákona o odpadech tak, abychom těmto krádežím zamezili. A já bych vás nyní chtěla požádat, abychom zařadili druhé a třetí čtení návrhu zákona, protože si opravdu myslím, že přece nejde o politiku. Nejde o to, kdo je předkladatelem, ale jde o tu věc. A chcete-li se, milá ODS, mstít, tak se tímto, že jste vyloučili tento bod, nemstíte nám jako opozici, ale mstíte se občanům této republiky! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan poslanec David Rath, poté paní poslankyně Ivana Levá. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji. Dámy a pánové -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě vás přeruším. Páni kolegové, paní kolegyně, prosím vás o klid, ať můžeme v pořádku sledovat návrhy do pořadu schůze.

 

Poslanec David Rath: Dávám návrh, aby na pořad této schůze byl zařazen původní sněmovní tisk 455, který byl včera vyřazen, tedy návrh Michaely Šojdrové na změnu zákona číslo 48. A jsme ochotni dokonce podpořit buď § 90, anebo zkrácené projednání třeba na 24 hodin. Myslíme si, že není možné s touto věcí otálet, že každý den, který se ztratí neprojednáním tohoto zákona, který ruší poplatky u novorozenců, je chybou. A velmi nám vadí, že na jednu stranu ODS trvá na rychlém projednání svého nedemokratického návrhu na změnu poměrů v Poslanecké sněmovně a současně odsouvá tento velice důležitý návrh, který pomůže tisícům českých občanů. Čili to je skutečně velmi zvláštní přístup, a proto si myslíme, že pokud může být v této schůzi ještě projednán návrh na nedemokratickou změnu poměrů v Poslanecké sněmovně z dílny ODS, tak by měl být projednán i návrh na odpuštění poplatků novorozeným dětem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Rathovi. Nyní se slova ujme paní poslankyně Ivana Levá. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Ivana Levá: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych také prosila o benevolenci a o zařazení bodu číslo 17, tisk 429, na dnešní jednání. Je to vládní návrh novely zákona o znakové řeči.

Odůvodňuji to tím, že tito lidé, kteří chtěli přijít příští týden ve středu na třetí čtení, si museli přednostně zařizovat tlumočníky, chtějí to tady slyšet. A je to pro ně komplikovaná situace. Já vás prosím o shovívavost a ohleduplnost k těmto lidem, kteří míří do Prahy a chtějí tady při projednávání zákona, který značně ovlivní jejich život, být, abyste měli pochopení a obětovali ještě deset minut z dnešního programu, nebo čtvrt hodinky, na to, aby se tento zákon mohl projednat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Ivaně Levé. Pan poslanec Petr Braný. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Braný: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo. Navrhuji, aby se do programu schůze vrátil nebo byl zařazen tisk č. 515. Tento tisk má název vládní návrh zákona na vydání některých zákonů o povinném značení lihu, o změně zákona číslo 586/1992 Sb., o dani z příjmu, ve znění pozdějších předpisů.

Důvod, proč navrhuji, aby tento návrh zákona o povinném značení lihu byl zařazen, je za prvé zkušenost. Když se projednával režim přepravy biolíhu a víte, co se zde kolem toho dělo… Nakonec byly snahy zkracovat lhůty, až to skončilo mimořádnou schůzí. A zde jsme v podobné situaci, zejména z toho důvodu, že vláda tento návrh projednala 4. prosince 2007, do Sněmovny ho předložila 21. května 2008 a žádá, aby platil od 1. července 2008. Má to další souvislosti z hlediska Evropské unie, nechci to rozebírat, ale přesto upozorňuji ctěnou Sněmovnu, že odložení tohoto zákona může způsobit potom naše stachanovské hnutí, jako jsme byli svědky při přepravě biolihu. Proto doporučuji tisk č. 515 zařadit do jednání schůze. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP