(20.20 hodin)

Poslanec David Rath: Samozřejmě, že to s věcí souhlasí, protože to jen dokresluje jeho způsob přístupu k vládě, k zákonům v Poslanecké sněmovně a k zodpovědnosti vůči Poslanecké sněmovně. Ty věci samozřejmě nejde oddělit a já samozřejmě chápu, že pro Občanskou demokratickou stranu je nepříjemné poslouchat, ale prosím, nezlobte se na to, že zrcadlo zrcadlí skutečnost. Zlobte se na to, jak ta skutečnost vypadá. Tím, že něco nechcete slyšet, neznamená, že to prostě neexistuje. To je v podstatě jednoduché.

Čili, ať zde i Mirek Topolánek vystoupí při zdůvodňování tohoto návrhu a mohl by současně i zdůvodnit, jak je možné, že jeho manželka požívá prostě (bouchání do lavic) služební auto, požívá ochranu, jezdí tato ochrana a vozí ji služební auto placené z peněz daňových poplatníků na její různé soukromé aktivity. Já neznám jiného premiéra této republiky, který by něco takového kdy v minulosti dělal.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás upozorňuji na to, že vám budu muset odebrat slovo. Věnujte se tématu.

 

Poslanec David Rath: Pane předsedající, je to jistě vaše právo, necháme pak o tom hlasovat a já se pak přihlásím do rozpravy znova. Takže prosím, jestli chcete, tak mně prosím slovo odeberte. Já chápu, že jste pod brutálním tlakem nedemokratické občanské strany, která -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Já nejsem po žádným tlakem, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: - začala stejně jako sládkovci už rozlamovat lavice jenom proto, že se tady prezentuje realita, skutečnost jejich vládnutí. Já jim rozumím, že je to špatně, ale tak si udělejte pořádek sami u sebe a nezlobte se na to, že někdo tady prezentuje jenom to, co je realita. Já vím, že realita se vám nelíbí a že byste chtěli, aby všechno vypadalo tak, jak vy to vidíte. Ale bohužel, jste sice občanská nedemokratická strana, ale vaše nedemokracie končí jenom u počtu hlasů, které máte, zatím vám to stačí, ale nevím, jestli vám to bude stačit vždycky.

Čili dámy a pánové, opět v podstatě mně nezbývá, než znova v podstatě požadovat zdůvodnění tohoto návrhu, aby jeho předkladatel pan Tluchoř, případně Mirek Topolánek, tady vystoupili a jednoznačně zkusili vysvětlit racio toho návrhu, protože zatím jsme tady neslyšeli vůbec nic. Takže proto já tady rozvíjím ty spekulace takto široce a musím tady zmiňovat řekněme nestandardní přístup Mirka Topolánka k jeho přítelkyni a k její funkci, nestandardní výhody manželky Mirka Topolánka, řekněme jeho zálibu v nacistických citátech, jeho vulgarity, sprosťárny, kterými se stal skutečně -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vám skutečně asi odeberu slovo, protože to není k tématu. Už jsem vás napomínal několikrát. Ještě jednou vás napomenu a pak už budete bez slova.

 

Poslanec David Rath: Já jsem přesvědčen o tom, že tyto věci prostě souvisí jedno s druhým, že nelze projednávání výborů, že nelze projednávání změn ve výborech jaksi oddělit od celkového stylu vládnutí a přístupu Mirka Topolánka, protože je to jeden z projevů. To je jako u nemoci. Máte celou řadu symptomů, ale je to jedna nemoc. Tady máme, Česká republika v podstatě trpí nemocí Mirka Topolánka. Tady jsme zachváceni velmi nebezpečným virem a tato infekce má celou řadu projevů, tedy symptomů. Jedním z těch symptomů je i tento návrh poslance Tluchoře, tedy návrh, který podle mého soudu předkládá a vymyslel Mirek Topolánek, protože jinak si nedovedu představit, sice pan kolega Tluchoř je jistě schopný poslanec, ale že by jaksi získal takovouto stoprocentní disciplínu na svůj návrh, to nepředpokládám. To by se málokomu podařilo, i kdybychom věřili ve schopnosti pana poslance Tluchoře, což my tedy moc nevěříme, takže tam samozřejmě je za tím úplně něco jiného, jak jsem tady říkal. Prosím, tady by měl premiér Topolánek vystoupit jako chlap a říct před touto Sněmovnou: já to chci, takovouto nedemokratickou změnu uprostřed volebního období. Říct a zopakovat před touto Poslaneckou sněmovnou i to, co říkal do médií, tedy pokud to protlačíme, tak je to něco jako malá důvěra mé vládě, je to test soudržnosti této mé koalice. Ať tady Mirek Topolánek vstane a řekne to.

Já vás, pane premiére, vyzývám, abyste nemlčel, ale abyste vystoupil a zopakoval jste to, co říkáte opakovaně i médiím, aby to slyšela i Poslanecká sněmovna, to znamená že nejde o nic jiného než že ukázat svaly, než že ukázat, že na to máte, pokusit se řekněme zastrašit a umlčet některé své kritiky. Víte ale, vy byste se měl, spíš než umlčovat kritiky, zamyslet na tom, jestli zbytečně nenabíjíte municí, to znamená ono se vás docela lehko kritizuje, a přiznám se, že já s tím nemám velký problém, protože to jen hluchý a slepý by všechny ty vaše průšvihy a ty různé přešlapy nemohl nevidět. Čili vy jste do značné míry velmi jednoduchý terč, protože vy jaksi každodenně nás zásobujete tolika svými nestandardnostmi, kterých by se premiér měl vystříhat prostě sto kilometrů daleko, který žádný váš předchůdce nikdy neudělal, včetně mimochodem tohoto návrhu. Žádný váš předchůdce, přestože v této Poslanecké sněmovně se poměry měnily v průběhu volebního období opakovaně. Měnily se za Miloše Zemana, měnily se za Václava Klause, měnily se za Vladimíra Špidly, ale žádný z vašich předchůdců se nesnížil k tak ubohému chování, že by najednou si řek: tak, teď mám tu šanci a ukážu, že na to mám, a prostě ty zvláště nepříjemné některé kritiky, kteří si dovolují upozorňovat na mé nevhodnosti, chyby, nedostatky, problémy, nehoráznosti, tak prostě zkusím jen tak potrestat. Nepřipadá vám to, pane premiére, také nízké? Nepřipadáte si přitom hloupě? Nepřipadáte si přitom, že vy jste přece jenom premiér, nejste kluk, není vám osmnáct a není to takový jako mejdan z legrace a prostě ten, který mě kritizuje, že dělám mejdan, tak mu dám facku zleva, facku zprava a on si to příště rozmyslí. Prostě vy nesete určitou zodpovědnost. Mně připadá, že vy tu zodpovědnost vůbec necítíte, že vy vůbec nechápete, možná že ani nechápete, proč my k té věci tak mluvíme. Vždyť vlastně o nic nejde. Ano, skutečně o nic nejde. Jestli si myslíte, že já se zhroutím z toho, že vy mě odvoláte z vedení nějakého výboru, tak vás chci ubezpečit, že já se určitě nezhroutím ani se nenechám zastrašit. Zkoušeli jste to opakovaně různými způsoby. Já počítám, že do toho zapojíte i vaši langerstasi, protože vy použijete všechno. Použili jste Kubiceho zprávu, kterou jste si takto připravili. Bohužel, pak sklízíte to, co jste zaseli, to znamená platí to staré známé: Seju vítr, sklízím bouři. Prostě to, že jste zaseli Kubiceho zprávu, sklízíte dodneška v té situaci, která v České republice je, v tom do značné míry i vyostřeném politickém zápasu. Prostě použije-li někdo neférový faul, jako je Kubiceho zpráva, zatáhne-li policejní složky do politického boje, samozřejmě to vyvolá reakci. Vy jste vždycky strašně překvapený. Prostě vy uděláte něco, a pak se strašně divíte, že ta druhá strana používá vlastně protireakci. Každá akce budí reakci. To už byste měli vědět ze školy, jestli jste tam dávali trošku pozor.

Čili pane premiére, vy opět zasejváte vítr. Myslíte si, že si to opozice nechá líbit, tohle vaše chování, tento váš způsob chování? Myslíte si, že jaksi na to zapomeneme a řekneme, co jsme si, to jsme si, tak Mirku Topolánku, vlastně ses k nám choval strašně, choval ses neuvěřitelně nedemokraticky, choval ses totalitně, ale vlastně jsi docela fajn chlap, když jsi teď prohrál volby? A já věřím tomu, že Mirek Topolánek po prohraných volbách bude najednou hodný Mirek Topolánek, milý Mirek Topolánek, přítulný Mirek Topolánek, který by rád zapomněl na toho -

***




Přihlásit/registrovat se do ISP