(20.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Ideální by bylo, kdyby rezignoval, ale to je od něho těžko možné čekat, že ano. To bohužel stojí místo redaktorku v německé televizi, ale náš Mirek Topolánek se bude držet zuby nehty, když tak mu Dalík nakoupí nějaké další hlasy, kdyby náhodou jeho styl vládnutí už uondal spoustu dalších poslanců, tak v podstatě v danou chvíli mu zase přiskočí Dalík a pomůže mu získat třeba nějaký další hlas, jako se to podařilo na začátku volebního období.

Dámy a pánové, my se musíme dívat na ten návrh touto optikou, tedy optikou, že v podstatě Mirek Topolánek nejenže chce noc dlouhých nožů, do značné míry ji i provedl, to jsou ty jednotlivé vládní čistky, a já bych tady připomněl, že teď se chystají na čistky v Poslanecké sněmovně. Už Mirkovi Topolánkovi asi došla trpělivost s tím, nás tady poslouchat, muset debatovat s opozicí, protože to je asi pod jeho rozlišovací schopnosti, tak si to s námi chce v podstatě vyřídit. Takže on si to s námi chce vyřídit, s opozicí v Poslanecké sněmovně, stejně jak si to on a jeho vláda vyřídili se spoustou naprosto nevinných lidí, kteří nic špatného neudělali, jsou odborníci v oboru a působí na celé řadě důležitých míst, ale možná - nevím z jakého důvodu, buď jejich místo potřeboval Mirek Topolánek či jeho lidé pro někoho jiného, jako je to třeba s těmi výbory, pánbůví, kým chce Mirek Topolánek uplatit, řekněme místy ve výborech, a co za to chce vyobchodovat, on je v tomto zdatný obchodník, jaksi v těchto velmi zvláštních a morálně pochybných obchodech, tak já se tady musím ptát, proč třeba ve zdravotnictví provedl obdobné čistky.

Ředitel SÚKL, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, vyhozen v podstatě bez důvodu, ne proto, že by špatně hospodařil, ne proto, že by SÚKL špatně vedl, ale prostě vyrazil ho. IKEM, Institut klinické a experimentální medicíny, je to obdoba s výbory v této Poslanecké sněmovně? Možná ano.

Proč byl odvolán ředitel IKEMu bez udání důvodu? Opět arogance Topolánkovy moci. Prostě nelíbil se nám, asi špatně zdravil nebo nebyl dostatečně servilní k Mirkovi Topolánkovi nebo k Julínkovi nebo k někomu takovému? Tak prostě vyletěl bez důvodu. Špatně hospodařil? Nikoliv. Jaký je objektivní důvod, pane Mirku Topolánku, že jste prostě zlikvidoval tohoto člověka?

Další. Aspoň u šéfa Úrazové nemocnice v Brně víme, proč Mirek Topolánek a jeho ministr Julínek ho vyhodili. Prostě proto, že nesouhlasil s likvidací Úrazové nemocnice. Opět paralela s Poslaneckou sněmovnou. Ano, v některých výborech nesouhlasíme s vaší nedemokratickou, velmi protilidovou, často asociální reformou. Prostě nesouhlasíme, máme jiný názor. To je v demokracii normální, pane Mirku Topolánku. Já vím, že by se vám líbilo, aby všichni s vašimi změnami souhlasili, dokonce aby byli nadšeni i běžní občané, kterým jste všechno zdražil a zavedl poplatky u lékaře, tak aby byli šťastní a chodili vám s mávátky děkovat pod Úřad vlády. No prostě neděje se to. Stoupá procento naštvaných lidí na univerzitách, na fakultách, v nemocnicích, v ordinacích, mezi občanskou veřejností. U Úrazové nemocnice jste, pane Mirku Topolánku, aspoň důvod sdělili. Prostě ředitel nesouhlasil s vaším záměrem na likvidaci této nemocnice. Co s ním? No vyhodit. Přece nebudete brát nějaký ohled na člověka, který si dovolí s Vaším Blahorodím, s vámi, Mirkem Topolánkem, nesouhlasit. Tak prostě letí.

Jak je to dál? Ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci - odvolán. Tam sice nějaký důvod byl, ale byl sdělen? V podstatě prakticky ne.

Ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze - opět přes kopírák. On si prostě dovolil říci, že nechce zlikvidovat Ústav hematologie a krevní transfuze. Je to i důvod, pane Mirku Topolánku, proč chcete změny v některých výborech a v čele výborů této Poslanecké sněmovny? Protože nesouhlasíme s vaším arogantním chováním? Tak odpovězte této Poslanecké sněmovně!

Buďte chlap, nechovejte se jako - nechci tady urazit půlku obyvatel - nechovejte se zbaběle! Prostě jste chlap, nebo jste zbabělec, který tady dnes celý den bude mlčet a prostě neřekne důvody, proč chce převálcovat Poslaneckou sněmovnu a proč chce zlikvidovat některé lidi v určitých výborech Poslanecké sněmovny? Prostě buďte aspoň chlap a vystupte tady a řekněte, co vás k tomu vede, jaký je váš motiv, neschovávejte se za svého Tluchoře. On vám samozřejmě poslouží, on moc svůj názor nemá, takže samozřejmě on vám v tomto velmi pomůže, on udělá všechno, co chcete. Kdybyste mu řekl, aby vyskočil z okna, on asi poslušně vyskočí, protože mi někdy přijde, že svůj vlastní rozum příliš nemá, že spíše jen papouškuje a reprodukuje, co vy po něm chcete. Chápu, i takové lidi v politice vrcholný politik potřebuje. Ale buďte tedy chlap, neschovávejte se za poslance Tluchoře, vystupte a řekněte jako chlap této Poslanecké sněmovně a veřejnosti, proč to děláte! Proč to chcete. Jestli je to v podstatě pokračování těch čistek, které děláte v jednotlivých částech, stejně jako v tom ÚHKT, stejně jako v té Úrazové nemocnici.

Ústav hematologie a krevní transfuze - ředitel zlikvidován jen proto, že si dovolil s vámi nesouhlasit. Jen proto, že si dovolil být proti likvidaci Ústavu hematologie a krevní transfuze, stejně jako my si dovolujeme v Poslanecké sněmovně vás kritizovat za hlouposti, které děláte, za špatné návrhy, které předkládáte, za špatný styl vládnutí, který tady bohužel dva roky předvádíte.

Ale dnes je tady i novinka, obdobná arogance v personální oblasti, personální čistky, tak tu předvádíte dnes v Masarykově onkologickém ústavu. Pane premiére, opět - vystupte a řekněte aspoň jako chlap, že prostě vy se přece s nikým bavit nebudete. Vy máte dost síly na to, abyste ty nepohodlné zlikvidoval, odvolal, převálcoval. To je podstata vašeho návrhu na změnu počtu míst ve výborech Poslanecké sněmovny. Stejně tak, jaká je podstata vašeho chování v dalších oblastech.

Ale, pane premiére, víte, ono nejde jen o ten ukazovák a vyplazený jazyk, který někdy předvádíte přímo fyzicky, docela často, pro to už jste téměř -

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás poprosím, držte se tématu.

 

Poslanec David Rath: Já se samozřejmě tématu držím. (Výkřiky a smích z pravé strany sálu.) No samozřejmě, protože ten návrh, který tady je dán, je vlastně jakýmsi vyplazeným jazykem a vztyčeným ukazovákem. Vy si snad myslíte opak? Tak prosím, vystupte tady, pane premiére Topolánku, a vyvraťte to. Prostě ten váš návrh, který jste tady prostřednictvím poslance Tluchoře propasíroval, není nic jiného než svého druhu vztyčený ukazovák této Poslanecké sněmovně a vyplazený jazyk na tuto Poslaneckou sněmovnu. V podstatě je to úplně totéž, jenom v jiné podobě. Ale je to v podstatě i totéž. Vy jste označil euroústavu za shit. Sám víte, co to je, takže to je váš slovník, a je to, myslím, pro vás už typické, že takto se chováte ke všem, kteří si s vámi dovolí prostě nesouhlasit.

Dámy a pánové, my se musíme podívat na tento návrh i ve světle dalších řekněme skutků premiéra Mirka Topolánka. Třeba dnes je v novinách široce diskutována situace, že manželka Mirka Topolánka, aniž by byla ústavním činitelem - (Výkřiky z pravé strany sálu, bušení do lavic.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, prosím, abyste se skutečně držel tématu. Hovořit o manželce Mirka Topolánka není k věci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP