(20.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Já už jsem tady naznačil, že dává často přednost jiné práci než práci v Poslanecké sněmovně. Například jeho libůstkou je využívat služební auto a řítit se po komunikacích 200km rychlostí. Já bych to pochopil, kdyby ho čekala nějaká státní návštěva. Může se to stát, vysoký ústavní činitel se může dostat do problému časové tísně. Ale všimněte si, kdy Mirek Topolánek u toho byl přichycen. No v okamžiku, kdy jel na tenis nebo teď na fotbal. Zvláštní, že služebním automobilem s ochrankou, s majáčkem jede na fotbal. Dámy a pánové, opět přece taková ta arogance vůči občanům. Jaký je to signál? No já na to mám! Víte, co mi můžete? To vlastně vzkazuje Mirek Topolánek všem lidem. Je to ten jeho vztyčený prst, který tady ukázal Sněmovně, ale on ho vlastně vším tímto ukazuje celému českému národu.

Tady občas někdo z Občanské nedemokratické strany - protože já vám odmítám říkat Občanská demokratická strana, protože tímto návrhem jste se stali jednoznačně Občanskou nedemokratickou stranou - tak ze strany Občanské nedemokratické strany tady občas zaznívají takové: ten či onen se chová jako Sládek. Dámy a pánové, ale jediný, kdo se tady skutečně chová skoro jako Sládek, je přece Mirek Topolánek! To je zdokumentované. Kdo tady napadl novináře a kopal mu do automobilu? Prostě Mirek Topolánek. Kdo tady vykřikuje ve sněmovně vulgární výrazy? Nebo jako dnes dopoledne nebo tuším včera, jak za mými zády tady hýkal, aniž by byl oslík. No prostě Mirek Topolánek. Bohužel, to jsou jeho projevy v této Poslanecké sněmovně. On používá vulgarity za mými zády, za zády zde řečníků. Prostě jestli někdo je v české kotlině reinkarnací Sládka, tak je to Mirek Topolánek. Samozřejmě ne každý je úplně identický, takže je tam jistá svébytnost, ale ty rysy neotesané, vulgární a arogantní politiky jsou tady u Mirka Topolánka vyjádřeny, že by i bývalý poslanec Sládek mohl blednout závistí. Prostě to je realita. Já vím, že se to Občanské nedemokratické straně nelíbí a že vám to vadí, ale tak se, prosím vás, proti tomu ozvěte, umravněte svého předsedu, ať se začne chovat tak, jak náleží předsedovi vlády. A další věc - chcete-li se stát opět Občanskou demokratickou stranou z Občanské nedemokratické strany, tak opusťte takový ten princip bezhlavého válcování Poslaneckou sněmovnou.

Jinak je potřeba připomenout ještě další rysy vládnutí Mirka Topolánka. Už jsme možná zapomněli, kolikrát letěl vládním speciálem na soukromé lyžování do Alp. Opět, nepamatuji se, že by v České republice byl jakýkoli premiér v minulosti, který by se nechal vládním speciálem odvézt na lyžování do Alp. I mnou často kritizovaný Václav Klaus, který je, řekněme, velkým fandou všech sportů, si toto netroufl. Já si nepamatuji, že by Václav Klaus, který rád jezdil lyžovat do Alp, si troufl nechat se tam odvézt vládním speciálem. Možná že vy to víte, ale já jsem to nikdy nezaznamenal a podle mých informačních zdrojů je Mirek Topolánek opravdu první premiér této republiky, který si na své lyžování, na svoji dovolenou, zaletí za peníze daňových poplatníků vládním speciálem. Opět tady nastavuje zvláštním způsobem laťku. Čili příští premiér třeba se nechá vozit vládním speciálem rovnou na dovolenou k moři nebo, já nevím, na cestu kolem světa a bude se odvolávat na to, že přece je to normální, že už jsme tady měli jednoho premiéra, který si toto dovolil, a že mu to prostě veřejnost, resp. Poslanecká sněmovna tolerovala.

Zajímavé je taky, jak se premiér Topolánek staví, řekněme, k financování svých aktivit. Víme, že existuje nadace Becario, velmi zajímavá záležitost. Premiér by přece neměl mít charitativní nadaci, kde se vybírají peníze, z nichž většina se utratí nikolivěk na charitu, ale čtyři pětiny nebo tři čtvrtiny se utratí víceméně na zábavu, buďto je potřebuje ta nadace sama na svůj chod, anebo se za to pořádají pěkné golfové turnaje s opulentními hostinami. Já samozřejmě nic nemám proti pořádání takovýchto věcí, to jistě do společnosti taky patří, ale přijde vám správné, že premiér republiky vybírá peníze na charitativní činnost a drtivá většina těchto finančních prostředků je utracena v podstatě na kratochvíli? A na vlastní účel, tedy pro studenty, se dostane skutečně asi jedna pětina? Opět, jaký je to signál vyslaný do společnosti? Necítíte, jakým způsobem to shazuje jakoukoli charitu? Myslíte si, že občané v té chvíli mají chuť přispívat na nějakou charitu, když vidí, jak k charitě přistupuje premiér republiky? On by měl jít příkladem, ale já myslím, že on je spíše příkladem toho, jak se to dělat nemá než jak se to dělat má. Současně je vůbec otázka, zda premiér má v takové věci vůbec fungovat, protože samozřejmě ty firmy, které tam platí, můžeme si myslet, že by platily Mirkovi Topolánkovi, i kdyby to byl Mirek Topolánek, projektant ve fabrice, jak kdysi býval?

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, já vás poprosím, abyste se držel tématu.

 

Poslanec David Rath: Já samozřejmě děkuji, pane předsedo, ale já se snažím držet tématu, protože to jsou vlastně projevy vládnutí Mirka Topolánka, jejichž zásadní projev je nedemokratický návrh, který dnes musíme řešit. A bohužel, nezlobte se, není naší vinou, že toto tady musíme projednávat. Já z toho mám nejmenší radost. Já bych radši, kdybychom se věnovali nějakým věcným věcem, ale Občanská demokratická strana sem přichází s takovýmto návrhem a snaží se nás převálcovat, přičemž samozřejmě sami se chovají velmi, velmi problematicky.

Další. Premiér Topolánek a jeho nedemokratický přístup je možné zdokumentovat i na výrocích, které by si premiér běžného normálního západoevropského státu nikdy nemohl dovolit. Výroky typu "es kommt der Tag" nebo "noc dlouhých nožů" nebo "osvětimská lež". Prosím vás, dovedete si představit nějakého politika z klasických standardních západoevropských zemí, který si dovolí tak často používat citáty z nacistické minulosti? Nejenom že je to nevkusné, ale ono je to nepřijatelné. Když něco daleko méně nevkusného ujede komukoli v západní Evropě, tak je z toho skandál. Vzpomeňme jen na redaktorku německé televize, která použila nacistické heslo víceméně v legraci, s nadsázkou, v překladu "práce osvobozuje", a druhý den dostala výpověď, přestože to byl v podstatě hloupý vtip, za který se omluvila. U nás opakovaně cituje nacistické citáty premiér této republiky. To je podle mého soudu výsměch statisícům mrtvých českých občanů, kteří zahynuli ve druhé světové válce. Co se děje? Nic. Vládní koalice se tváří, jako že se vlastně nic neděje, o nic nejde. Prosím vás, to skutečně ten tlak na tu moc, snaha být u moci za každou cenu, vám stojí i za toleranci takovýchto kroků? To vážně v sobě nenajdete, nikdo z vás, tolik odvahy a cti, abyste Mirkovi Topolánkovi řekli, ať se zklidní, že je to prostě nevkusné, ať se omluví?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP