(18.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Budeme tedy znovu rozhodovat o námitce pana poslance Marka Bendy proti postupu předsedajícího, a to v hlasování pořadové číslo 143, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přijetí námitky proti mému postupu, který navrhl pan poslanec Marek Benda. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 143, z přítomných 197 pro 99, proti 94.

 

Pokud není zájem o kontrolu hlasování, tak prohlásím hlasování za ukončené s tím, že námitka proti mému postupu byla přijata a že procedurální návrh pana kolegy Davida Ratha nebude hlasován. - Ale vidím, že ještě kontrola hlasovacích listin neproběhla…

Takže o procedurálním návrhu pana poslance Davida Ratha nebudeme hlasovat. Námitka pana poslance Marka Bendy přijata byla.

Dalším přihlášeným je pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek, připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kolegyně a kolegové, to mlčení mě mrzí. Já jsem vyzval pana poslance Tluchoře k debatě a moc úspěšný jsem nebyl. Já jsem vám jen chtěl říci, že jsem to myslel dobře, protože mi nepřipadá úplně jasné, jak to tady chcete zvládnout s tímhle mlčením.

Já bych chtěl upozornit na to, že španělský ministr zahraničí ve Španělsku, když teď nedávno začali s přípravou na předsednictví, tak šel do zahraničního výboru a tam oslovil všechny poslance a řekl, že chce získat všechny hlasy. Protože má-li mít Španělsko silnou pozici, tak musí mít silný mandát všech politických stran. Jinak nemá Španělsko šanci. Možná že jsem naivní a hloupý, když jsem si myslel, že tohle je důležité pro zemi, my do toho spadneme daleko dřív než Španělé, ale vypadá to, že to, co Španělé pokládají za důležité, nám připadá zcela podružné.

A tady nejde o to, kolegové, že mlčí jen pan poslanec Tluchoř. Já bych vám chtěl jenom říci, že toho mlčení je tady daleko víc. Jeden takový pěkný příklad z posledních dní vám povím. Máme ministra zahraničí České republiky, který se od 5. do 8. června zúčastnil utajeného fóra Bilderbergu, a na otázku, co tam dělal, tak samozřejmě informoval, že se tam jednalo o těch největších otázkách světa, ale on nám o tom nemůže nic říci, přátelé. Protože podmínka toho jednání je, že ti, kdo tam jsou, tak neřeknou nic o jeho obsahu. To je úžasné, když tady pan Benda nám dělá ty lekce z demokracie, že to není legrace! A tohle je normální? To je normální, aby ministr zahraničí jednal takto utajeně! Dokonce o tom neví nic ani ministři vlády. Pan Svoboda odpověděl, že bohužel o tom nemá žádnou informaci, že vůbec neví, kde je pan Schwarzenberg. Premiér také o tom nic neví ani neví nic o tom, co tam pan Schwarzenberg dělá. Nikdo o tom nic neví!

Prosím vás, pane místopředsedo Bursíku, teď mě nepřerušujte. To, co říkáte, není vůbec podstatné!

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: (z lavice) To je podstatné, to je slušnost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím, pane místopředsedo, já vás přeruším a požádám znovu Sněmovnu o klid. Mluví místopředseda Poslanecké sněmovny s přednostním právem, může mluvit k čemukoli a prosím členy vlády, aby na něj zezadu nekřičeli. Pokud něco chcete říci, pane místopředsedo vlády Bursíku, přihlaste se, já vás samozřejmě s přednostním právem zařadím!

Prosím, pane místopředsedo, pokračujte.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Nebo je to pro legraci, že mají ve Spojených státech ten tzv. Loganův zákon, podle kterého se žádný člen administrativy Spojených států nesmí tohoto jednání zúčastnit, aniž na to má povolení amerického Kongresu? Prostě v demokratické společnosti nelze jet na takovéto jednání v pozici ministra zahraničí a říci veřejně, že to bere jako privátní akci! Že tam bude mluvit o pozici České republiky před předsednictvím, ale nám o tom neřekne nic!

Takže pan poslanec Tluchoř, když tady mlčí, tak to je docela dobrý způsob, to je ve stylu politiky, která se tady dělá. A to je to, s čím já se setkávám bohužel nejvíc. Že máme ministra zahraničí, který na utajeném fóru mluví o věcech, o kterých tady není schopen řádně vysvětlit, řádně vystoupit, obhájit je před parlamentem.

Já tedy pokládám jenom za povinnost to říci. Dneska si nemyslím, že bych vás přesvědčil, abyste změnili svůj názor a snažili se půl roku před předsednictvím vytvořit jiné prostředí, jinou atmosféru. Nakonec parita ve výborech byla docela dobrá půda pro debatu. Já jak jsem ji třeba znal ze zahraničního výboru, tak tam skutečně vznikala stanoviska a nebyl v tom žádný velký problém. Tímhle krokem tu situaci prostě zhoršíte. Já to říkám proto, že cítím povinnost na to upozornit. Asi ne proto, že bych vás přesvědčil, že budete hlasovat jinak, a děj se vůle většiny ve Sněmovně. Ale ujišťuji vás, že to není jediné. Demokracie není pouze vůle většiny. To je také schopnost jednat na základě určitého džentlmenského souhlasu nad tím, že se posloucháme a že jsou některé věci, které jsou věcí společného zájmu, a na tom existuje nějaká slušná dohoda. Pokud ji dnes likvidujeme, tak se dívám s velkými obavami na to, co nás v dalších měsících čeká. Říkám to tady proto, že je povinnost to říci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Vlastimil Tlustý, připravuje se pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, byl jsem tady dnes několikrát citován, a tak bych se chtěl vyjádřit opravdu sám za sebe a nenechávat interpretaci toho, co se tady odehrává, i toho, co v rámci tohoto odehrávání já tady dnes mačkám, na vás, ale rád bych to řekl sám za sebe.

Ano, je pravda, někdo to tady uvedl a ptali se mě kuriózně na to i dnes novináři, je zajímavé, že si toho všimli po roce a půl, je to celkem zajímavý příznak fungování naší mediální scény - nejsem zařazen, a to nikoliv svou svévolí. Svévolí jiných. Já jsem se samozřejmě do výboru přihlásil a do dnešního dne jsem do něj zařazen nebyl. Nesu si tento kříž a nestěžuji si, že nejsem v žádném výboru, ale chci tady naprosto jasně říci, pokud by se někdo pokusil to, co se tady dneska odehrává, připsat mně a mému nespokojení s tím, že nejsem zařazen, tak se mnou to nemá nic společného. Již mám za sebou téměř polovinu tohoto svého trestu a druhé poloviny se nebojím. Jinými slovy, žádnou funkci v žádném případě nechci. Takže já bych prosil, kdybyste všichni zaznamenali, že vytváření prostoru ve výborech s mým nezařazením žádnou souvislost, alespoň doufám, nemá, a pokud by mi to někdo chtěl připsat, svým postojem v budoucnu dám jasně najevo, že jsem o žádnou funkci opravdu neusiloval. To za prvé.

Za druhé. Dnes jsem si v E15 přečetl, že jsem politikem 90. let, že premiér byl se mnou v rozporu, ještě než vstoupil do politiky - do závorky poznamenávám, že to je pozoruhodné - za druhé, že já s ním ne. A že se se mnou jednat o ničem nebude, tedy alespoň on se mnou o ničem jednat nebude.

Takto, pane premiére, toho moc nedojednáme, ale kdo ví, co je cílem veškerého toho snažení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP