(17.50 hodin)
(pokračuje Rath)

A já myslím, že je docela dobře i pro dějiny občas udělat takový přehled všech řekněme skutků či činů premiéra, kde patří i tato věc, to znamená, že se tady snaží proválcovat Poslaneckou sněmovnu.

Čili zpět k autu koupenému od přítelkyně pana Dalíka. Tedy to je zvláštní podnikatelka, protože vezměte si, já bych to přál všem podnikatelům a doufám, že to pan premiér zařídí pro všechny podnikatele v České republice. To znamená, že podnikatelka, jejíž firma zbankrotovala, dostala, aniž by měla majetek, úvěr na rozjezd jiné firmy na velmi lukrativní byznys - prodej kabelek v pražském luxusním obchodním regionu. Opravdu bych si přál, aby každý podnikatel za vlády Mirka Topolánka měl stejné možnosti. To znamená aby také mohl získat, aniž by prokázal obrat své firmy, respektive firma zbankrotovala, tak aby prokázal bez majetku, aby dostal takto úvěr. Zajímavé je, že od finanční skupiny, která nějakým způsobem prý může být vázána a může mít zájem na privatizaci pražského letiště. Mimochodem je to ta firma, která teď zase zprostředkovala další zajímavost, to znamená soukromé letadlo premiéra Topolánka k jeho výletu, respektive dovolené v Itálii. Nakonec - naštěstí pod tlakem veřejného mínění - premiér Topolánek uhradil část, za což ho chválím, protože přece jenom je vidět, že tady platí to, co jsem říkal na začátku, že má jaksi i to lepší já a že při určité rozumné kritice je schopen sebereflexe. Tak pochopil, že není úplně správné si nechávat platit takové částky od soukromých firem, když je premiérem České republiky, a ještě navíc ty firmy mohou mít zájem řekněme obchodovat s českým státem. Čili dobře, blýská se na lepší časy. Zdá se. Doufejme, že to nebude jediná vlaštovka, ale že premiér Topolánek třeba i uzná, že tento návrh, který zde prostřednictvím Tluchoře podával, je také špatný a že se zachová stejně jako v té věci, že zaplatil vlastně část toho letu, takže stejně jaksi vrátí ten svůj návrh.

Pane předsedající, bohužel jsem zase zjistil, že mluvím k prázdným lavicím, že premiér Topolánek zase někam uprchl, asi mu to není příjemné. Já tomu rozumím. Ale jak říkám, myslím, že by si to měl poslechnout a měl by se nad tím zamyslet. Já to říkám s tímto důvodem, to znamená ne s důvodem, abych ho nějak dehonestoval -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Teď vám, pane poslanče, odeberu slovo, protože - víte, já sice chápu šíři tohoto tématu, ale ve skutečnosti je vaším právem říci svůj názor a není povinností všech jej vyslechnout. Nejsme ani v mateřské škole, ani v jiném zařízení a v tomto ohledu mi dovolte, abych vás ještě jednou vedl k věci. Já chápu kontroverznost tohoto návrhu, ale přesto žádám všechny vystupující, i ty, kterým nebylo uděleno slovo, aby se pokusili vyjadřovat slušně, nepoužívali urážky a neodbíhali od tématu. Protože některá témata, která jste přiřadil, samozřejmě jsou spíše námětem na interpelaci nebo na jiný bod, který projednáváme. Já bych byl v tomto ohledu rád, kdybyste umožnil i dalším kolegům, kteří jsou přihlášeni, hovořit. Samozřejmě dokončete svůj projev, protože jsem vás nechtěl přerušovat, ale to odbočení, kdy jste vyzýval Mirka Topolánka, aby vás poslouchal - to jsem vás musel upozornit, že takové právo nemáte.

 

Poslanec David Rath: Děkuji za upozornění. Já jsem si toho samozřejmě vědom, ale jak jste mě přerušil, tak jste nevyslechl to B, co jsem chtěl říci, že proto navrhuji procedurální návrh na přerušení a odročení o 15 dnů. Pak bych se přihlásil opět do řádné rozpravy. (Potlesk několika poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Protože jste navrhl přerušení, já jsem vyzval kolegy, aby své rozhovory převedli do předsálí, tak je vyzvu, aby se zase vrátili. Odhlásím vás. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Váš návrh na odročení projednávaného bodu a přerušení na dobu 15 dnů bude předmětem hlasování 141. S námitkou proti postupu předsedajícího pan kolega Marek Benda. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedající, vím, že se vy maximálně snažíte, a nechci vám situaci ztěžovat, ale já dávám námitku proti vašemu postupu, kterým jste prohlásil návrh pana poslance Ratha za hlasovatelný. Demokracie je také o tom, že si z ní nelze dělat legraci. Pan poslanec Rath si z nás dělá legraci. Návrhy nemohou být odstupňovány. O návrhu bylo dvakrát hlasováno, dva návrhy zde byly, nebudeme zde hlasovat 600krát, od jednoho dne do 600 dnů. Já dávám proti tomuto postupu námitku a prohlašuji, že o návrhu pana poslance Ratha bylo dvakrát hlasováno, každý další návrh jenom se změnou počtu dnů je nehlasovatelný. Upozorňuji, že demokracie je také o tom, že rozhoduje většina a nelze si z ní dělat legraci. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: S faktickou poznámkou pan poslanec David Rath. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Já bych se ohradil proti tomu, že já si dělám legraci. V žádném případě. Já to myslím naprosto vážně. (Smích z řad koalice.) A když se tady zamyslíte, tak nemusíme hlasovat o odročení, ale ty návrhy stejně budou padat, tak se bude hlasovat o námitkách - buď z jedné, nebo z druhé strany. Takže stejně si v tomto příliš nepomůžete. Vy jste si měli rozmyslet, než s takovýmto nedemokratickým návrhem, totalitním návrhem, neférovým návrhem přicházíte do Poslanecké sněmovny. Prostě ODS se nechová demokraticky, chová se totalitně a bohužel k tomu pak nejsou jiné prostředky, než které parlamentní demokracie umožňuje. Já chápu, že vy parlamentní demokracií pohrdáte, že se vám nehodí, ale zatím bohužel ji musíte aspoň trošku respektovat. I když se vám to vůbec nelíbí a vlastně vůbec nechcete.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. K faktické poznámce.

Nejdříve dám hlasovat o námitce proti postupu předsedajícího, že bude hlasování o procedurálním návrhu na přerušení na odročení pana poslance Davida Ratha. O námitce, kterou vznesl pan poslanec Marek Benda, rozhodneme v hlasování… (Žádosti z pléna o odhlášení.) Dobře, ještě jednou vás odhlásím a požádám o vaše přihlášení identifikačními kartami.

 

O námitce pana poslance Bendy proti mému postupu rozhodneme v hlasování 141, které jsem zahájil. Kdo je pro námitku? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 141 z přítomných 196 pro 100, proti 86.

 

Počkám na kontrolu zápisu o výsledku hlasování. (Po provedené kontrole:) Paní poslankyně Zelenková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Ladislava Zelenková: S velikou omluvou, vážené kolegyně a kolegové, hlasovala jsem ne, a na sjetině mám ano. Omlouvám se. Děkuji. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, paní kolegyně Zelenková podala námitku proti zápisu o výsledku hlasování. O této námitce budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 142, které jsem zahájil a ptám se, do je pro přijetí námitky. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 142 z přítomných 196, pro 164, proti 9. Námitka paní poslankyně Zelenkové byla přijata.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP