(9.10 hodin)
(pokračuje Rath)

Takovéto personální čistky se dělají skutečně v totalitních zemích či v málo rozvinutých zemích. Takže já doufám, že bude v zájmu premiéra Topolánka, aby tento bod tady byl rozdiskutován, že nás nebude nutit, abychom z toho udělali téma na interpelace, ale že zde v krátké informaci vystoupí jeho ministr a jasně zdůvodní logické, racionální, hmatatelné důvody, proč došlo k této zásadní personální změně.

Pokud byste tento bod zavetovali nebo odmítli ho nám dát, tak samozřejmě - nezlobte se - vás nelze hodnotit jako demokratické politiky, ale pak vás jde hodnotit pouze jako politiky s určitými sklony k totalitarismu. Čili já pevně věřím, že Poslanecká sněmovna vyslechne a dostane tuto zprávu o této velice zásadní a důležité věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Kam prosím bychom ten bod měli zařadit?

 

Poslanec David Rath: První pevně zařazený bod dnešního dopoledne.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. Teď bych požádal pana poslance Marka Bendu, který se také hlásí s návrhy na změnu. - Pan poslanec Tluchoř ho ještě předstihne.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Krásné dobré ráno, dámy a pánové, pane místopředsedo. Dovoluji si navrhnout pevné předřazení bodu 108 teď na ráno jako první písemně zařazený bod. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, počkejte, my máme pevně zařazené body dneska.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Říkám předřadit před pevně zařazené body bod číslo 108.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Předřadit před pevně zařazené body bod 108. (Poznámky z pravé části sálu.) Prosím.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Omlouvám se, zapomněl jsem. Ještě vznáším veto jménem tří poslaneckých klubů - ODS, KDU-ČSL, Strany zelených proti návrhu, který zde vznesl pan poslanec Rath. Děkuji. (Ironický potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Rath chce reagovat. (Poznámky z pléna.)

 

Poslanec David Rath: Nechci reagovat. Chci navrhnout jiný bod. Ten bod bude daleko tvrdší. Protože teď jsem chtěl navrhnout první pevně zařazený bod jako informace o personálních změnách v přímo řízených organizacích a myslel jsem si, že tady můžeme vyslechnout…

Já prosím, aby si všichni uvědomili, co teď dělal pan premiér za mými zády. Pane premiére, můžete to zopakovat? (Námitky z pravé části sálu a z vládních lavic.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, pane poslanče, vy nemůžete takto přímo oslovovat pana premiéra. (Poslanec Rath: Můžu.) Ale předpokládám, pane poslanče, že stále mluvíte o tom, že chcete zařadit bod, protože rozprava jinak není.

 

Poslanec David Rath: Samozřejmě, já jsem to řekl na začátku, že chci zařadit bod. Pane předsedající, mohu oslovovat členy vlády přímo. Pan premiér za mými zády vyluzoval podivné zvuky, tak jsem chtěl, aby je předvedl celé Poslanecké sněmovně, aby celý národ viděl, jakého člověka máme za premiéra.

Pane premiére, můžete to zopakovat na mikrofon? (Premiér mimo vládní lavici.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne. Pan premiér tady teď není. Prosím k návrhu bodu.

 

Poslanec David Rath: Škoda, myslím, že se mohl pobavit celý český národ. Bohužel je to humor poněkud černý.

Dámy a pánové, myslím si, že je potřeba zařadit další bod jako první pevně zařazený, před návrh poslance Tluchoře, tedy před bod 108. Ten bod by zněl: Informace premiéra Mirka Topolánka o personálních čistkách, ke kterým dochází v resortu zdravotnictví, a o důvodech, proč byl z funkce odvolán ředitel Masarykovo onkologického ústavu - který se podle mých informací nedopustil žádné chyby. To znamená podle veřejně dostupných informací Masarykův onkologický ústav hospodaří vyrovnaně a dobře a v oblasti onkologie, tedy v té oblasti odborné, patří mezi nejlepší česká či světová pracoviště.

Já vidím, že pana premiéra pana Topolánka to vůbec nezajímá, a tady pan poslanec Benda dokonce na mě volá, že to nikoho z ODS nezajímá. Jistě je to pěkný přístup, když situace v nejlepším českém a moravském onkologickém pracovišti, které se buduje mnoho let, vás nezajímá! Je to důkazem vaší naprosté arogance! Vám je totiž úplně všechno jedno! (Poznámky z řad ODS. ) Vám totiž o nic jiného nejde, než v podstatě lidi urážet, odvolávat, likvidovat. (Projevy nesouhlasu v pravé části sálu.) Myslím si, že abyste toto vyvrátili, tak by premiér Topolánek měl zde vystoupit a jasně říci, jaké důvody vedly ministra zdravotnictví k odvolání takto významné osoby v čele Masarykova onkologického ústavu. A neměli byste se k tomu stavět tím způsobem, že vás to nezajímá. Je to příliš důležitá věc.

Takže prosím zařadit tento bod jako informaci premiéra Topolánka o personálních čistkách v přímo řízených organizacích, jako první zařazený bod dnešního jednání, před bod 108.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, mám to. Zase požádám pana poslance Marka Bendu, který je další přihlášený v pořadí k návrhu změny pořadu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji. Pane předsedající, vážený předsedo vlády, vážený pane předsedo Sněmovny, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl navrhnout pevné zařazení bodů druhých čtení, které jsme měli udělat včera, aby byla možnost ještě na této schůzi je projednat, a ke kterým nedošlo díky přestávce vyvolané mým předřečníkem, který tady vyvolává různé věci kromě přestávek. Čili navrhuji, abychom zařadili dnes pevně po bodu navrženém panem poslancem Tluchořem, pokud by nebyl schválen, tak pevně jako první body, tisky 471, bod 112 - účetnictví, 439, bod 24 - policii, dokončení druhého čtení, tisk 440, bod 25 - doprovodné zákony k policii, bod 15, tisk 390 - novela občanského soudního řádu, druhé čtení, a bod 16, tisk 425 - novela zákona o soudech a soudcích a dalších zákonů, také druhé čtení. Tak aby bylo možno dnes udělat druhá čtení a mohly začít běžet lhůty před třetím čtením. Jsou to všechno body, které jsme měli udělat ve včerejším klidném jednání, které se nepodařilo projednat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Pokud jsem to pochopil, tak po bodu pana poslance Tluchoře chcete zařadit pevně tady tyto body. Pouze mi to úplně nesedí s tím, co jste mi dal tady písemně. Pokud je to 112, 24, 25, 15, 16 - je to tak? (Poslanec Benda souhlasí.) Pokud je to stejné, tak to přečtu z té vaší přihlášky. Dobře. Tato druhá čtení.

Ptám se, kdo dál přinese… Ještě jednou pan poslanec Tluchoř. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP