(16.20 hodin)

Poslanec Karel Šplíchal: Vážený pane ministře, od počátku letošního roku, tedy od data, kdy se vybírají poplatky za lékařské ošetření a za recepty, jsem dostal několik stížností vězňů na jejich situaci vzniklou tímto krokem. Poplatky jsou vzhledem k výši jejich příjmů mimořádně tíživé, a to i pro zaměstnané vězně. Pro ty, které se zaměstnat nepodařilo, to představuje problém naprosto neřešitelný. Jsou-li ti lidé chronicky nemocní, přesahují poplatky již během jednoho měsíce celkovou výši jejich příjmů a dle informací jak píšících vězňů, tak vězeňské služby není vzhledem k obdobné sociální situaci jejich rodin ani možnost krýt tyto finanční nároky příspěvky od rodinných příslušníků. Zvláštním problémem v tomto ohledu je situace u nás vězněných cizích státních příslušníků, kteří zde nejsou pojištěni. Od těch cizinců mám i k dispozici dopis kardiaka, který samozřejmě tvrdí, že mu vzhledem k tomu nejsou poskytována ani nezbytná léčiva.

Žádám vás, vážený pane ministře, abyste obecnému řešení těchto problémů věnoval osobní pozornost, a budete-li mít možnost, tak bych vás prosil o informaci, jakým způsobem se bude v této oblasti postupovat.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Karlu Šplíchalovi za dodržení času. Slova se ujme s odpovědí na tuto interpelaci ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, vězni mají v podstatě stejný režim jako jiní občané. Jsou pojištěni podle zákona č. 48 o veřejném zdravotním pojištění. Jediná jejich nevýhoda nebo omezení spočívá v tom, že nemají právo na svobodnou volbu lékaře. Jinak tam platí všechna pravidla.

Chci opakovaně upozornit na to, že zdravotní systém není ten systém, ve kterém by se měly řešit sociální problémy jednotlivých skupin, popřípadě jiné záležitosti. Já si nedovedu představit, že naši občané běžně budou vystaveni povinnosti platit regulační poplatky a vězňové nikoliv.

Situace byla diskutována na vládě, takže jsme ji nepomíjeli. My jsme o tom hovořili s panem ministrem Pospíšilem, a poplatky jsou prostě jedním z výdajů, které vězni mají navíc. Doplatky na léky měli už i předtím. Podobně jako u jiných výdajů, které mají z nějakých jakýchkoliv důvodů, některé tyto náklady kryje vězeňská správa, pokud je to situace opravdu, kterou jste třeba i vy popsal. Potom nějakým způsobem tyto náklady vymáhá, pokud je to možné. My jsme tuto situaci taky takto řešili.

Zároveň chci poznamenat, že v zákoně č. 48 není vybírání poplatků nějakým způsobem podmíněno. To znamená, že ke zdravotní péči se tito vězni vždycky musí dostat, akorát se stanou dlužníky a řeší se jako ti, kteří dluží zdravotnickému zařízení jako každý jiný.

Co se týče cizinců, tady potom platí obdobná pravidla jako u lidí, kteří jsou v normálním životě. Záleží, odkud cizinec je. Pokud nemá na území trvalý pobyt - protože v případě, že má, tak je pojištěn naším veřejným zdravotním pojištěním - tak je potom rozhodující, ze kterého státu je. Jestliže je z EU, tak tam je fakticky zajištěno to, že vlastně přechází do našeho systému, a pak je to refundováno té jeho zemi v rámci EU, v rámci volného pohybu sociálních služeb. Jestliže v České republice fakticky bydliště nemá a je pojištěn ve svém státě původu, péče je refundována tedy jeho pojišťovnou podle evropských koordinačních pravidel, ať to řeknu přesně. Pokud pochází ze státu, který je mimo EU, je poskytnutá zdravotní péče hrazena ze zvláštního rozpočtu, který je součástí státního rozpočtu a je v kompetenci Ministerstva spravedlnosti.

To znamená, že vězňové se nenacházejí v situaci, kdy by nebyli kryti a měli z těchto důvodů zamezen přístup ke zdravotní péči, to vás mohu ujistit. Ale není možné přes zdravotní systém řešit tuto situaci. Řeší se buďto na Ministerstvu spravedlnosti, nebo je to potom otázka vymáhání dluhů později.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Pan poslanec Karel Šplíchal položí doplňující otázku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Šplíchal: Dámy a pánové, já nevím, jestli je to otázka, ale já to ve vězeňství přece jenom léta znám, a tam je problém vymoci i výživné, natož tedy získat peníze pro poplatky, popřípadě na recepty. Já si myslím, že obecně, nejenom pro vězeňství, daleko větší problém je s recepty, protože to, co už se dneska platí, tak není jenom pro vězně pomalu nedostupné.

Co se týče vězeňství, protože to téma jsem tady přednesl, tak bych vás požádal o spolupráci s ministrem spravedlnosti, protože si myslím, že si můžeme tady vysvětlovat funkčnost řekl bych akademicky, ale skutečnost je taková, jak jsem ji popsal. Takže děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan ministr zdravotnictví Tomáš Julínek s doplňující odpovědí. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Tomáš Julínek Já chci jenom zdůraznit, že to nebyla akademická debata. To bylo prostě řešení praxe. Tady se vězni nijak nevymykají a nejsou jinými osobami než ti, kteří jsou bez příjmů.

V tom systému je to tak, jak jsem řekl. My jsme se s ministrem spravedlnosti na tom dohodli. Tam opravdu v případech, kdy to je nezbytně nutné, to kryje Ministerstvo spravedlnosti ze svého rozpočtu.

Nevím, z čeho vycházíte, že by se nějak změnila situace v doplatcích na léky. Ta se nezměnila, ta se naopak kultivuje a byla předtím. To znamená problém, pokud existoval, tak existoval i předtím, protože vězňové si museli doplácet léky i před rokem 2008, a tady, pokud jsou opravdu chroničtí nemocní, mají situaci lepší než v roce 2007, protože mají třeba možnost, pokud jsou opravdu vážně nemocní a musí být léčeni drahými léky, nebo opakovaně, že spadnou do pětitisícového limitu, takže jejich situace se vlastně v tomto roce spíše zlepšila než zhoršila.

Jinak musím opravdu odkázat na to, že zdravotní systém není ten, který by měl řešit to, že někdo je bez prostředků a musí se to řešit na jiné půdě, tam, kde je to možné řešit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi. Nevím, jestli pro podvýbor pro vězeňství byly všechny zprávy potěšující, ale asi s tím nic nenaděláme.

Šestou vylosovanou interpelací je interpelace paní poslankyně Kateřiny Konečné na ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ve věci uznání nezávislosti Kosova. Prosím, paní poslankyně. Pan ministr je řádně omluven. Odpověď bude poskytnuta do 30 dnů. Máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěla využít toho, že tady je pan místopředseda vlády, který mi prostřednictvím televize Nova docela nedávno vzkazoval, že pana ministra zahraničních věcí mrzí, že ho neinterpeluji tak jak pana ministra Bursíka. Já se o to opravdu poctivě snažím, ale oni k té komunikaci musí být dva, a my si zatím s panem ministrem pouze dopisujeme, protože on prostě na interpelace nechodí. Nicméně budeme v tom evidentně pokračovat.

Já jsem se chtěla vyjádřit k otázce Kosova, protože si myslím, že na konci května v rozporu s našimi národními zájmy i mezinárodním právem rozhodla vláda České republiky o diplomatickém uznání separatistické republiky Kosovo. V přijatém usnesení k této věci bylo uloženo právě ministru zahraničních věcí, aby vyhodnocoval stav dodržování lidských práv v Kosovu. Já jsem mu dneska na interpelacích chtěla předat seznam 562 jmen osob, respektive Srbů z Kosova a Metochie, kteří jsou nezvěstní.

Chtěla jsem se ho zeptat, protože tento seznam zahrnuje pouze osoby, které jsou nezvěstné od doby, kdy správu Kosova převzaly jednotky NATO, na to, jak využívá své dobré styky na nejrůznější struktury v Kosovu, v Evropské unii, ve Spojených státech amerických, aby objasnil osud oněch 562 žen, dětí a mužů. Možná že se totiž ještě některým dá pomoci. Určitě by pak objasnění osudu těchto lidí pomohlo jejich příbuzným v těžkém údělu. Zároveň by pomoc nezvěstným a jejich rodinám umožnila vyvrátit tvrzení, že vámi tak často manifestovaný zájem o lidská práva je pouze účelovou pózou. I to, co se dneska stalo na půdě této Sněmovny, že přestože ministři strany lidové ve vládě hlasovali proti uznání, dneska zavetovali diskusi o Kosovu, ukazuje, že to pouhou pózou zůstává.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Paní kolegyně, váš čas vám vypršel.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Tento seznam vám zašlu poštou a budu věřit. Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP