(16.10 hodin)

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně, děkuji za historický exkurs v této záležitosti. Nicméně já jsem slyšel, že ta účetní cena, jak jste se zmiňovala, 14 milionů korun, se mi zdá, že je v rozporu s podmínkami pro vítěze, které byly stanoveny komisí pro vyhodnocování nabídek, protože tam se hovořilo o minimální kupní ceně 70 milionů. Já nemám nic proti tomu, když se převede tento objekt podle veřejného zájmu. Ale sama jste říkala, že i Ministerstvo financí mělo výhrady. A já se ptám, protože Ministerstvo obrany si každoročně stěžuje na snižování svého rozpočtu, dokonce kvůli tomu byla vámi přijata transformace resortu Ministerstva obrany, takže si myslím, že těch 150 milionů korun není malý peníz pro Ministerstvo obrany a určitě pro pravoslavnou církev by se pro její bohulibé činnosti našel jiný vhodný objekt. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. S doplňující odpovědí vystoupí paní ministryně obrany Vlasta Parkanová. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Děkuji za slovo. Já musím znovu zopakovat, že rozhodnutí o bezúplatném převodu objektu U Sluncové 2 do vlastnictví pravoslavné církve bylo aktem nakládání s majetkem státu podle zákona č. 219/2000 Sb. Rovněž tak musím zopakovat, že Ministerstvo financí si nechává dokladovat jedinou věc, a to je naplnění podmínky veřejného zájmu.

Ještě bych chtěla doplnit, že podle písemného stanoviska Ministerstva kultury není případný bezúplatný převod areálu v rozporu s připravovanou právní úpravou o zmírnění některých majetkových křivd a i Ministerstvo kultury tento náš cíl podporuje. Je samozřejmě na prvním místě pro každého člena vlády, který má svěřen resort, aby dbal na hospodárné nakládání s prostředky státního rozpočtu a z majetku státu. Neméně tak je důležité dbát na takové projekty, které jsem tady před chvíli popisovala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji ministryni obrany. Tím je interpelace ukončena. Dalším vylosovaným v pořadí interpelací je pan poslanec Vítězslav Jandák, který má interpelaci na ministra kultury Václava Jehličku - kterého tady ovšem zatím nevidím.

 

Poslanec Vítězslav Jandák: Ano, pane předsedající. Vím o tom, jsem informován, přesto svoji interpelaci přečtu nebo řeknu a poprosím o písemnou odpověď.

Takže: Pane ministře, je pravda, že chcete dostavovat Nosticův palác? Je pravda, že dostavba tzv. informačního centra pro turisty bude stát 28 milionů korun? Dále. Kdo dal stavební povolení k tomuto dle mého názoru poškození této památky? Je pravda, že projekt vypracoval architekt Pleskot, váš přítel, bez výběrového řízení? Má být dokončení stavby do září? Děkuji za odpověď.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Vítězslavu Jandákovi i za to, že nevyčerpal všechen čas. Já bych přesto, protože tady není pan ministr Jehlička, ani není omluven na odpolední jednání… Aha. Takže děkuji za upozornění. Je zvlášť omluven tedy pro dnešní odpolední jednání na rozdíl od ranních informací. Znamená to, že odpověď na interpelaci bude podána do třiceti dnů v písemné formě.

A přistoupíme k další interpelaci, kterou je interpelace Ivana Ohlídala na ministra školství Ondřeje Lišku. Ještě než vám dám slovo, pane poslanče, požádal bych kluby vládní koalice, kdyby zabezpečily jednoho z místopředsedů vlády. Děkuji.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Vážený pane ministře, již několikrát jsem vás interpeloval ve věci, která se týká nevhodné struktury českých vysokých škol a potažmo i absolventů těchto vysokých škol. Víme, že nevhodně převládají absolventi vysokých škol humanitního zaměření. Naopak se nedostává absolventů škol vysokých technických, případně přírodovědných s exaktními obory. Navrhoval jsem i jakési stručné, rychlé a účinné řešení, které by mohlo tuto situaci velmi brzy určitým způsobem zlepšit. Vy jste tehdy reagoval tak, že se blíží zveřejnění bílé knihy, která má být ideovým základem pro legislativní změny v rámci vysokého školství v České republice, a mezi tyto změny jste zařadil i změny, které by měly být indukovány v oblasti právě struktury vysokých škol. Když jsem si bílou knihu přečetl, tak jsem zjistil, že autoři se tímto problémem ale vůbec nezabývají, že vůbec neakcentují problém špatné struktury absolventů vysokých škol a jeho řešení. To znamená, že… Dokonce když člověk si podrobně přečte tuto knihu, tak zjistí, že pokud bude tato bílá kniha realizována do praxe, tak se tento problém ještě prohloubí, ještě zhorší.

Tedy se vás nyní, pane ministře, ptám: Když není řešení obsaženo v bílé knize, co hodláte podniknout ve prospěch budoucnosti českého hospodářství v souvislosti s touto nevhodnou strukturou absolventů vysokých škol? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji za dodržení času. Slova se ujme ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji. Ačkoli v detailu není tento problém, který vy uvádíte, totiž výše koeficientů pro jednotlivé typy škol, řešen, přesto je to součástí debaty o financování vysokých škol v budoucnu. Já o tom se svými experty, ale i s odbornou veřejností diskutuji. A tak jak jsem uvedl v minulé interpelaci, považuji za zásadní, aby právě tento problém byl řešen souběžně s připravovanou reformou terciárního vzdělávání, a to v tom návrhu, který představím vládě a parlamentu během příštího roku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za velmi rychlou odpověď. Pan kolega Ohlídal s doplňující otázkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Pane ministře, já tomu vůbec nerozumím. Řešení jste sliboval v rámci bílé knihy. To řešení tam vůbec není obsaženo. Teď přicházíte s něčím, co jako by mělo být ještě mimo bílou knihu, s jakousi diskusí, blíže nespecifikovanou, a tím se mám já jako spokojit s odpovědí? Já mám dojem, že vůbec tento problém neřešíte. Váš tým, ten tým profesora Matějů, který se má zabývat reformou vysokých škol, tento problém zřejmě není schopen vůbec řešit. Možná je to dáno strukturou tohoto týmu. Když se člověk podívá na tento tým, tak je to samý psycholog, sexuolog, sociolog, není tam jediný technik, není tam jediný člověk, který by měl vztah k exaktním vědám, které mají naprostý vliv, naprosto významný vliv na moderní technologie v našem hospodářství.

Já mám dojem, že vůbec na moji otázku neodpovídáte a že Ministerstvo školství a tato vláda nemají sebemenší představu, jak ten ožehavý problém řešit, jak vyřešit to, že našemu průmyslu se nedostávají (upozornění na čas) odpovídající odborníci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, čas na doplňující otázku uběhl. Jistě na ni ve svém vymezeném čase pan ministr školství odpoví třeba lépe. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška Děkuji. Já chápu i vzhledem k vašemu profesnímu zaměření, že vás tento problém trápí. Mě trápí také. Vy jste se opakovaně sešel s mými spolupracovníky, s náměstkem i s dalšími z Ministerstva školství. Opakovaně, mnohokrát, nesčetněkrát jste tento problém probírali. Já vás znovu ujišťuji o tom, že tento problém řešíme, jednáme o něm, a protože se bílá kniha týká i celkového způsobu financování vysokých škol, toto je jeden z mnoha detailů, ale důležitých, kterými se zabýváme a který bude tvořit součást toho komplexního řešení, které představíme.

Jestli se chcete s nimi setkat znova, setkejte se znova. Vy znáte mou odpověď. My chceme, aby došlo k narovnání, resp. k rozrůznění těchto koeficientů tak, aby se stimulovala samozřejmě i poptávka a nabídka tohoto typu vysokých škol. Takže klidně na to upozorňujte znova dalšími interpelacemi, nic se nezmění na tom, že my na tom budeme pracovat dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za doplňující odpověď. Tím je přihláška pana kolegy Ohlídala vyčerpána. Pátou interpelací v pořadí je interpelace pana poslance Karla Šplíchala na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, a to zdravotní péče ve vězeňství. Pane poslanče, máte slovo. Pan ministr Julínek už se dostavil. Děkuji za jeho dochvilnost. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP