(16.30 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Protože pan ministr je řádně omluven, budeme postupovat podle zákona o jednacím řádu, a tak je tato interpelace v tuto chvíli řádně ukončena.

Další, osmou interpelací je interpelace pana poslance Jana Látky na ministra životního prostředí a místopředsedu vlády Martina Bursíka - novela zákona o odpadech. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, jsem bývalým dlouholetým starostou okresního města, a proto mě velice tíží, že Ministerstvo životního prostředí, v jehož čele stojíte, stále neuznává města a obce za své rovnocenné partnery. Nelze se proto divit, že města a obce, které jsou ze zákona odpovědné za odpady, nesouhlasí s připravovanou novelou zákona o odpadech, která vznikla na Ministerstvu životního prostředí za zavřenými dveřmi. Proč není, pane ministře, Ministerstvo životního prostředí schopno předložit realistickou koncepci nakládání s odpady, která by reagovala na připomínky Svazu měst a obcí i Asociace krajů? Vždyť dosavadní systém třídění odpadů je funkční. Proč změny v ministerském návrhu musí znamenat bezhlavé zdražování pro všechny, a přitom nepřinášet dostatečný ekologický efekt? Proč zcela ignorují moderní formy využití odpadů?

Strategie obcí a krajů, které chtějí o odpadech rozhodovat, je podložena praxí a vychází z dlouhodobých zkušeností se zřetelem na moderní evropské trendy nakládání s odpady. Já osobně se nedokážu smířit především s několikanásobným zvýšením plateb za odpad pro naše občany. Nebojíte se, pane ministře, že bez zavedení moderních způsobů nakládání s odpady nesplní Česká republika směrnice Evropské unie o skladování odpadů? Nevystavujeme se hrozbě finančních sankcí z Bruselu, které nakonec zaplatíme všichni?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Látkovi za dodržení času. Slova se ujme ke své odpovědi místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Vážený pane místopředsedo, vážený pane poslanče, děkuji za tu interpelaci, i když musím říci, že ty hlavní argumenty, které jste uvedl, mě mrzí. Rychle jsem si to poznamenal.

Tvrdíte, že Ministerstvo životního prostředí neuznává města a obce za své rovnocenné partnery, že novela zákona vznikla za zavřenými dveřmi, to jsou první vaše argumenty. Pokud dovolíte, tak bych vám naprosto konkrétně doložil, že to je mýlka.

Začali jsme komunikovat návrh novely zákona o odpadech, které říkáme tzv. velká novela, 10. října 2007 v komisi životního prostředí předsednictva Svazu měst a obcí ČR za účasti náměstka Bláhy a ředitelky odboru odpadů. Druhého listopadu jednali zástupci Ministerstva životního prostředí se zástupci měst a obcí a Svazu měst a obcí. Mám tady seznam lidí, kteří tam byli: primátor Kladna, náměstkyně primátora Hradce Králové, starosta obce Jenišov z Karlovarského kraje, člen Rady města Dobřany, Plzeňský kraj, vedoucí odboru odpadového hospodářství magistrátu Brno, oddělení legislativně právní kanceláře Svazu měst a obcí a další. Další jednání bylo 29. 11., opět komise životního prostředí předsednictva Svazu měst a obcí České republiky. Bylo to specifické jednání, které bylo specializované na využití ekonomických nástrojů v novele zákona o odpadech, zase tam byli tři zástupci Ministerstva životního prostředí. Po něm následovalo 1. 2. zase jednání s Ministerstvem financí a Svazem měst a obcí. 26. 2. znovu, tentokrát k novele vyhlášky o třídění komunálního odpadu. 14. 3 a 18. 3. u nás dvojí jednání se zástupci obcí, v jejichž katastru se nachází skládka, a diskutovali jsme téma ekonomiky těchto obcí. 24. 4. - 15. kongres starostů a primátorů v Brně, jede (?) tam můj první náměstek Dusík, který je odpovědný za legislativu, má tam přednášku na toto téma. Jsme konstantně v kontaktu s magistrem Pavlem Drahovzalem, který je legislativně právní oddělení Svazu měst a obcí, a průběžně dodáváme informace.

Podle našeho názoru, snažil jsem se vám to doložit, ta komunikace je skutečně nadstandardní. Nelze říci, že to je za zavřenými dveřmi. Novela zákona v momentě, kdy prošla poradou vedení ministerstva, v tu chvíli visela na webové stránce Ministerstva životního prostředí k připomínkám. V připomínkovém řízení, které jsme už uzavřeli, jsme obdrželi celkem 533 připomínek, strukturovali jsme je do určitých celků, připravujeme k nim vyjádření a argumentaci, připravujeme další konferenční projednávání tohoto zákona. Mrzí mě, že tímto způsobem je tato argumentace vedena. Fakta mluví takto.

Ještě velmi rychle ke dvěma aspektům - že ten dosavadní systém je funkční, jako kdybychom se vyhýbali modernímu systému likvidace a třídění odpadů a využití druhotných surovin.

Je důležité říci, že uznáváme tu hierarchii, že nejefektivnější je vytřídit, druhotně využít surovinu, zbytkový odpad ve spalovně zlikvidovat s co nejlepšími parametry, využít i energii, kogeneraci, k výrobě elektřiny, na posledním místě je skládka.

Problém, se kterým se potýkáme, je ten, že máme prostě šest cílů zákona, ale ten problém je, že v ČR by bylo možno recyklovat až 60 % komunálního odpadu. Tak jak je to v Rakousku, v Německu - mezi 50 až 60 %. Ale recykluje se pouze 20 %. A tohle my vidíme jako problém.

Druhý problém, který je, že drtivá většina toho jde na skládky. My bychom chtěli postupně formou poplatků, rok po roce postupnou diferenciací poplatků dosáhnout toho, aby bylo ekonomicky nejvýhodnější třídit, poté spalovat zbytkový odpad, který už nelze energeticky či materiálově využít, a teprve poté ukládat na skládku. Je to proces, který bude trvat určité období. Máme připomínky a jsme připraveni vést o tom diskusi.

Také velmi důležité je to, že směsný komunální odpad obsahuje 58 % biologicky rozložitelného odpadu. Tohle pokládáme za nesmírnou marnotratnost, protože biologicky rozložitelný odpad je buď surovina k využití v kompostárnách, anebo energetický zdroj pro bioplyn, který se dá využít k mnoha různým účelům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane ministře, já vás přeruším…

 

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí ČR Martin Bursík: Já jsem vyčerpal přesně reakce na ty body. Jsme otevřeni k diskusi a budu ji rád vést jak s vámi, tak ze zástupci měst, obcí a krajů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan poslanec Látka položí ještě doplňující otázku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Látka: Děkuji za odpověď, pane ministře. Jak jste asi pochopil, čerpal jsem z informací od samospráv. Spoustu těch jmen, která jste zmínil, že byli na jednáních, já znám. Já si osobně stáhnu to, co jste mi odpověděl, s těmi představiteli se na tom shodnu a pokusím se případně vyvolat společnou schůzku se zástupcem ministerstva. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan ministr nebude odpovídat, protože ta komunikace byla v pořádku.

Budeme pokračovat osmou interpelací a to je interpelace pana poslance Stanislava Křečka na ministra Martina Římana ve věci chráněného ložiskového území Osečná-Kotel. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji. Dobré odpoledne, pane ministře, jsem rád, že jste se dostavil na interpelace. Nebývá to u ministrů vlády obvyklé.

Nedávno bylo vytvořeno chráněné ložiskové území v Podještědí, které je nazváno Osečná-Kotel. Je to v bezprostřední blízkosti Stráže pod Ralskem, v blízkosti krajiny, která byla devastována těžbou uranu louhováním, to je spouštěním kyseliny sírové do podzemí. Následky tam trvají dodnes. Tato chráněná oblast byla vyhlášena proti vůli obyvatel, po několika demonstracích zdejších obyvatel, kteří se bránili tomu, aby tento kouzelný kraj byl devastován podobnou těžbou stejně, jako tomu bylo v sousedství. Ministerstvo životního prostředí bohužel těmto protestům nevyhovělo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP