(16.00 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Byly to kroky všech disidentů? Byly to kroky všech lidí, kteří se v 50. letech odvážili nejenom říct svůj názor, ale vůbec nesouhlasit s nějakým krokem? Byli to ti muklové? A byli to i Mašínové, kteří se rozhodli, když jim režim vyhlásil třídní boj neboli válku, se se zbraní v ruce proti režimu bránit? Kde je ta hranice?

Byla vůbec tato společnost ochotna vést tuto diskusi? Ano, už dneska je. I díky tomu, že jsem z šesti vyznamenaných tři medaile věnoval právě bratřím Mašínům a právě panu Paumerovi, a nebyli to jediní. A budu jimi šetřit jako šafránem! V situacích u lidí, o kterých jsem já osobně přesvědčen, že pro Českou republiku, pro její svobodu, pro Československo udělali to, co v dané chvíli bylo potřeba, a celý život to prokazovali. Samozřejmě, že na někoho možná zapomenu, ale vždycky cíl bude stejný - vyvolat diskusi a v diskusi dojít k nějakému závěru.

Já jsem včera seděl se zástupcem Heritage Foundation, který má na starosti lidská práva, a shodli jsme se na tom, že by bylo dobré uspořádat v příštím roce konferenci k 20 letům pádu železné opony, že by byla dobrá spolupráce s Ústavem paměti národa na Slovensku, pokud ho Fico nezruší, s Gauckovým úřadem a dalšími, aby existovalo evropské povědomí o tom, kde jsou kořeny zla, protože v tomto smyslu mezi nacismem a komunismem z hlediska výsledku totality nejsou velké rozdíly. A jsem o tom hluboce přesvědčen. A dejte mi to právo, když mám tu možnost, abych tuto diskusi vyvolal, vyvolával a pak čelil i následkům v podobě interpelace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pana Šincla se ptám, jestli ještě bude reagovat. Bude.

 

Poslanec Ladislav Šincl: Ano, děkuji, pane předsedající. Pane předsedo vlády, dovolte mi jenom poznamenat, že bratři Mašínové byli obyčejní vrazi. A vrah vrahem zůstane a můžete dávat příklady, jaké chcete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě pan premiér bude také reagovat.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: To se dostáváme na úroveň, kolik zemřelo lidí v komunistických lágrech, kolik jich bylo ubito u výslechu, kolik jich skončilo na drátech, kolik zlomených osudů to znamenalo. To si myslím, že je chybná diskuse.

Já si nemyslím, že Mašínové byli vrazi. Já si nemyslím, že byli jenom vrazi. Já s těmi jejich činy, které udělali víceméně v sebeobraně, nemusím souhlasit, ale já jednoznačně stojím za tím, že boj proti totalitě, pokud vám vyhlásí válku se zbraní v ruce, je boj čestný. Kdybyste četl knihy o jejich otci ze skupiny Mašín, Balabán - Tři králové (předsedající: Morávek) - děkuji, který jim odkázal, opravdu odkázal, doslova a do písmene, že boj za svobodu ať vedou za každou cenu, i kdyby měli sami zemřít, toto oni v sobě nesli a v tomto jsou pro mě hrdinové, přestože jejich cesta nebyla bez krve a nebyla bezbolestná.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, nevyčerpali jsme sice všechny přihlášky k ústním interpelacím, ale vyčerpali jsme čas na interpelace na předsedu vlády. Proto mi dovolte, abych ukončil tyto interpelace na premiéra a zahájil interpelace poslanců na členy vlády a vyzval poslance Jeronýma Tejce, aby přednesl interpelaci na ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který zde není přítomen, protože je u Evropského soudního dvora. Znamená to, že tady není přítomen ani poslanec Tejc? (Je přítomen.) Ne, je tady. Já se ho zeptám, jestli přednese svou interpelaci i přesto, že tu není pan ministr Pospíšil.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo, nicméně právě s ohledem na to, že pan ministr tady není, interpelaci podám písemně a budu se těšit, že pan ministr se nebude vyhýbat svým povinnostem ve Sněmovně v tak závažných chvílích, kdy se dozvídáme o tom, jak funguje, resp. nefunguje státní zastupitelství; že se bude zodpovídat nejen poslancům, ale zejména veřejnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, můžeme pokročit k další, a to je interpelace Antonína Sedi na ministryni Vlastu Parkanovou ve věci prodeje nemovitosti v Karlíně. Prosím pana poslance Seďu, aby přednesl svou interpelaci. Připraví se Vítězslav Jandák.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedající. Vážená paní ministryně obrany, Ministerstvo obrany vyhlásilo výběrové řízení na prodej nemovitosti v Praze-Karlíně, kde podmínkou pro vítěze byla minimální kupní cena 70 mil. korun a složení kauce 35 mil. korun. Pominu-li, že původní odhady hovořily o ceně 120 milionů korun za prodej výše uvedených nemovitostí, komise pro vyhodnocování nabídek neshledala žádné překážky k prodeji této nemovitosti za částku, která dvakrát převyšovala minimálně stanovenou kupní cenu.

Vážená paní ministryně, údajně jste se sama zasadila o zrušení tohoto výběrového řízení a vyhradila jste rozhodnout o vítězi sama, ačkoliv to v podmínkách výběrového řízení nebylo stanoveno. Výběrové řízení jste prý zrušila a nemovitost se podle Ministerstva obrany převede bezúplatně pravoslavné církvi.

Z výše uvedeného se vás ptám, paní ministryně, jsou pravdou tyto informace, a pokud ano, z jakých důvodů jste výběrové řízení zrušila. Je pravdou, že tato nemovitost bude bezúplatně převedena na pravoslavnou církev, pokud již k tomu nedošlo?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím paní ministryni Parkanovou, aby se ujala pěti minut.

 

Ministryně obrany ČR Vlasta Parkanová Vážení přítomní, kolegové a kolegyně, ráda panu poslanci odpovím. Skutečností je, že objekt U Sluncové 2, Praha 8-Karlín, je vyřazen z užívání Armády ČR, a to dnem 1. dubna 2004, a byl prohlášen za trvale nepotřebný nemovitý majetek státu, s nímž má příslušnost hospodařit Ministerstvo obrany ke dni 4. 6. 2004. Účetní cena objektu činí dle evidence necelých 14 mil. korun.

Na základě doporučení komise pro nakládání s nepotřebným nemovitým majetkem Ministerstva obrany z 6. 4. 2005 a na základě schválení zamýšleného bezúplatného převodu ministrem obrany ze 14. 4. 2005 byl připraven bezúplatný převod ve veřejném zájmu ve prospěch pravoslavné církve v českých zemích.

Podle § 2 odst. 2 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích, je možný bezúplatný převod majetku státu ve veřejném zájmu. Veřejný zájem měl v tomto konkrétním případě spočívat ve zřízení komunitního, duchovního a humanitárního střediska, azylového ubytování pro bezdomovce a lidi postižené živelní katastrofou, chráněné dílny pro osoby tělesně či mentálně postižené, Střediska ženského monastýru, Vysoké školy bohoslovecké, fakulty a semináře, zázemí pravoslavné církve v českých zemích, sídla metropolitního úřadu, metropolitního chrámu, pravoslavného nakladatelství, a to v konkrétních způsobech užití jednotlivých nemovitostí podle projektu pravoslavné církve z března 2007.

Smlouva o bezúplatném převodu vlastnictví byla uzavřena 27. prosince 2005 a dne 31. ledna 2006 zaslána na Ministerstvo financí ke schválení v souladu se zákonem č. 219/2000 Sb. Bezúplatný převod do vlastnictví pravoslavné církve nebyl zatím Ministerstvem financí schválen s výzvou k doplnění údajů, zejména o odpovídající výši sankcí a o zdůvodnění veřejného zájmu tohoto konkrétního převodu.

Na základě dalšího vývoje Ministerstvo obrany zvažovalo i prodej uvedené nemovitosti. 30. října loňského roku v deníku Právo a na internetových stránkách www.army.cz vyhlásilo první kolo výběrového řízení na tento objekt, jehož cílem bylo v souladu se zákonem 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích, zjistit případný zájem o jeho koupi. Do výběrového řízení byly přijaty dvě nabídky, z toho jedna nebyla hodnocena pro nesložení kauce. Druhá nabídka, která splňovala veškeré kvalifikační předpoklady, činila 150 777 777 korun.

Vzhledem k uzavřené smlouvě o bezúplatném převodu s pravoslavnou církví a její ochotě rozšířit projekt na využití areálu o hospic pro válečné veterány jsme se rozhodli k prodeji v tuto chvíli nepřistoupit a dále jednat s Ministerstvem financí o bezúplatném převodu ve prospěch pravoslavné církve. Do doby převodu vlastnictví majetku je areál užíván pravoslavnou církví na základě smlouvy o výpůjčce k účelům uskladnění humanitárního materiálu, poskytnutí přístřeší lidem v nouzi a zřízení kanceláře. Povinností pravoslavné církve je střežení objektu na vlastní náklady, čímž dochází k úspoře výdajů Ministerstva obrany na střežení.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni obrany Vlastě Parkanové. Doplňující otázka je samozřejmě možná. Pan kolega Seďa položí doplňující otázku. Prosím, pane poslanče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP