(14.50 hodin)
(pokračuje Topolánek)

Druhá část schůzky byla logicky určena problémům na chomutovské radnici. Mimo jiné způsobil problém odchod Strany zelených z koalice, která je tam společně s ČSSD, která tam poměrně fungovala. Problémy eskalovaly odvoláním našeho kolegy Rabase z postu ředitele Zoologické zahrady v Chomutově. Myslím, že mediální zprávy o tom jsou dostatečné. Nevím, jestli mám detailně popisovat celý problém. Sám na to můžu mít svůj osobní názor.

Tato schůzka měla mimo jiné řešit neeskalaci problémů, menší medializaci problémů a faktické řešení věci, která vznikla sice na komunální úrovni, ale nepochybně má přesah do regionální, a nakonec díky tomu, že jeden z těchto aktérů této kauzy v Chomutově je naším kolegou poslancem, i na scénu centrální. Jestli vám připadá nenormální, že dvě strany, které se někde sváří, spolu zasednou ke společnému stolu a hledají řešení, mně ne. Mně to připadá natolik normální a standardní, že mě vaše interpelace v tomto smyslu trochu překvapila.

To, kdo byl na té schůzce přítomen, to vyplývá z toho, koho si tam nanominovali příslušní regionální funkcionáři. To, že tam byl Alexandr Vondra (správně Novák), spočívá v tom, že patří do toho okruhu lidí. Za prvé je to bývalý chomutovský starosta. Za druhé ten problém zná velmi detailně. A to, že se vleče kauza obvinění a doposud neřešeného soudního sporu s Alexandrem Vondrou (Novákem), s touto věcí nijak nesouvisí. Je to určitě člověk, který region zná dobře a měl v té kauze co říci.

Jestli vám postačuje tato odpověď, já si myslím, že je dostatečně vyčerpávající, a budu si tedy psát opravdu i své soukromé schůzky, abych mohl případně ctěnou Sněmovnu o svých soukromých schůzkách informovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, ještě pan poslanec Maršíček bude reagovat na vystoupení premiéra.

 

Poslanec Zdeněk Maršíček: Pane premiére, já jsem očekával podobnou odpověď, proto budu konkrétnější. Mě nezajímají problémy osobně, ale ptají se na ně voliči.

Já vám opravdu položím konkrétní otázky. Jednali jste například o pronájmu chomutovského kamencového jezera? O jeho pronájmu zastupiteli za ODS panu Fojtíkovi za 250 tisíc korun ročně? A žádám konkrétní odpověď. Zdá se vám solidní, že na tomto jednání byl přítomen bývalý senátor Alexandr Novák, který očekává soud pro podezření ze závažné trestné činnosti? Pane premiére, domníváte se, že toto přidá na důvěryhodnosti vaší vlády a vaší? Děkuji.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já bych řekl, a myslím, že tomu budou všichni rozumět, že se snažíte skrze komunální kauzu vymáčknout z premiéra něco, co ani nesleduje, ani to není v jeho kompetenci a není to ani v jeho zájmu. To znamená, že musím říci, že mě vaše kamencové jezero v Chomutově nezajímá. Nezajímá, musíte si vyřešit své problémy na té úrovni, na které jste schopni je řešit. Jestliže máte problém na komunální úrovni s něčím, jako je kamencové jezero, kde já jsem nikdy nebyl a nevím o tom žádné detaily, tak to je opravdu váš komunální problém, který můžete řešit možná ještě s hejtmanem, s regionem, ale nevím, co by v tom mohl udělat předseda vlády. Já vás ubezpečuji, že toto nebylo předmětem jednání.

Problém v Chomutově je pro mě více politický než věcný a já jako předseda vlády, nebo ještě spíše předseda strany, jsem v té situaci řešil problém v této lokalitě vzniklý, který přesahuje komunální úroveň. To, že si musíte vy sami, jestli vy jste současně i komunální politik, což pokládám za velký nešvar české politiky, vyřešit své komunální problémy, tak o tom jsem opravdu velmi vážně přesvědčen.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tolik k interpelaci pana poslance Maršíčka. Další interpelující bude paní poslankyně Lenka Mazuchová, která bude interpelovat premiéra ve věci daňové politiky. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Mazuchová: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, vážení kolegové, mám otázku na pana premiéra. Pane premiére, proč vaše vláda nesouhlasí se snížením spotřební daně na pohonné hmoty, tak jak při dopoledním jednání navrhoval náš kolega Milan Urban? Zdá se mi to jako rozumný návrh vzhledem k tomu, že se ceny ropy pohybují v takových relacích jako v posledních týdnech.

Jistě budete oponovat, že když snížíte daň, tak prodejci na to budou reagovat vyšší marží a ceny se stejně nesníží. To ovšem nemusí být pravda. Když podrobíme prodejce pohonných hmot mediálnímu tlaku, myslím si, že by se s tím dalo pohnout. Ceny by tak alespoň na léto mohly pro občany citelně klesnout. Stejně tak pro mě není relevantní váš argument, že by státní rozpočet přišel o část peněz. Neřekl jste to tedy vy, ale pan ministr financí při dopoledním jednání. Protože vezmu-li váš návrh církevních restitucí, přece tento návrh připraví stát o 4 miliardy ročně, a s tímto vy souhlasíte. Ještě jeden argument pro to, že by se mohla snížit daň na ropu, když už jste rozpočty občanů zatížili nesmyslnými regulačními poplatky a dalšími výdaji.

Prosím vás, nejsem sama, opravdu mluvím za hodně, hodně moc lidí, nechte naše občany alespoň, aby mohli jet v létě na dovolenou za slušný peníz, protože ne všichni jsou na tom finančně tak dobře, že si mohou na dovolenou najmout soukromé letadlo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane premiére, máte k dispozici čas na odpověď.

 

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Mělo by vás potěšit, že přesto, že jsem měl právo na vládní letku, tak jsem použil soukromé letadlo. Už pod tím, řekl bych, nesmyslným populistickým tlakem dělám i tyto nesmyslné kroky. To je možná do úvodu.

K církevním restitucím. Vy se hluboce mýlíte. Vy totiž nepočítáte s něčím, co je majetek, který církvím vydán nebude, a přestože lze velmi složitě v této chvíli spočítat výnos z tohoto majetku, tak už konzervativním odhadem a diskontováním potenciálního výnosu dojdeme k tomu, že stát vůbec nebude ztrátový ve svém důsledku na výplatě 4 miliard ročně jednotlivým církvím. Nicméně diskuse se nikdy nedostala, protože jsme to nepustili do druhého čtení, do této fáze, abychom to mohli seriózně diskutovat.

Já myslím, že vy žijete v poměrně mylné představě, že tak jak u ceny potravin, tak u ceny pohonných hmot nebo energií má vláda ceny v ruce. Já vás ubezpečuji, že tomu tak není. Do úvodu určité srovnání, které možná znáte, ale přesto ho připomenu. Je to srovnání spotřební daně benzinu a motorové nafty ve vybraných státech, které nás samozřejmě zajímají. U nás je to, a je to počítáno v eurech na tisíc litrů, pro benzin zhruba 430 eur za tisíc litrů, u motorové nafty zhruba 360. Na Slovensku je to u benzinu skoro 460 eur, u motorové nafty 427,44. V Polsku je to u benzinu také více než u nás, skoro 440, u motorové nafty, která má obsah nad 10 miligramů, je to 316, o něco méně. Německo má samozřejmě významně vyšší spotřební daň, 654 až 670 u benzinu a 470 až 485 u nafty. U Rakouska je to o něco více u benzinu a o něco méně u nafty.

Já vás chci ubezpečit, že ceny motorové nafty speciálně jsou způsobeny několika faktory, které česká vláda neovlivňuje. Tím prvním je samozřejmě vysoký nárůst cen paliva obecně související s prudkým zdražováním ropy. Já vás chci varovat, nebo chci všem říci, že situace bude ještě horší, že ale nepředpokládáme, že by se ty ceny začaly radikálně snižovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP