Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. června 2008 v 9.03 hodin

Přítomno: 176 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hezké dobré ráno, dámy a pánové. Zahajuji třetí jednací den 32. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Pan poslanec Klučka má náhradní kartu číslo 2, pan poslanec Kufa náhradní kartu číslo 5. Pokud někdo má další informace ohledně náhradních karet, tak mi je, prosím, sdělte.

Přečtu omluvy ministrů. Omlouvá se pan ministr Tomáš Julínek z neodkladných pracovních důvodů, pan ministr Jiří Pospíšil - dlouhodobě plánovaná cesta k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku a paní ministryně Džamila Stehlíková z dopoledního jednání pro pracovní zaneprázdněnost.

Přihlásila se paní poslankyně Kateřina Konečná, která chce požádat o zařazení nového bodu, takže jí dávám slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážený pane premiére, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás krátce zdržela.

My jsme zde v úterý neodhlasovali zařazení nového bodu týkajícího se uznání vlády a nezávislosti Kosova. Já bych vás chtěla informovat, že mám v tuhle chvíli v ruce seznam 562 nezvěstných osob od doby Kumanovské dohody a převzetí správy Kosova silami NATO. Vzhledem k tomu, že vláda České republiky se ve svém usnesení k nezávislosti Kosova jala vyhodnocovat stav dodržování lidských práv v Kosovu, zejména postavení kosovských Srbů a ostatních menšinových společenství, myslím si, že je důležité, aby nás o této věci informovala, aby nezapírala, proč udělala to, co udělala, a absolutně v rozporu s vůlí této Poslanecké sněmovny, přestože na to má právo, ale bez toho, aby to s kýmkoliv konzultovala, a aby nám vysvětlila, jak dbá o dodržování lidských práv, pokud takovéto seznamy existují a pokud sama paní Ponteová ve své knize píše o tom, že až 300 občanů a Srbů bylo rozebráno na orgány v době, kdy už tam jednotky NATO působily.

Proto navrhuji zařazení nového bodu Informace vlády ve věci uznání nezávislosti Kosova a naplňování usnesení vlády č. 635.

Prosím, uvědomme si, já chápu vaši péči a snahu o dodržování lidských práv všude ve světě, i v Tibetu i na Kubě, ale nezapomeňme, že Srbsko je naším partnerem v Evropě. Máme ho kousek od hranic a měli bychom se zajímat i o to, co se děje u nás doma.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Děkuji paní poslankyni Konečné. Hlásí se ještě někdo v tuto chvíli? Ještě pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dobré ráno. Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte, abych navrhl pevné zařazení bodů na dnešní den, tedy po skončení písemných interpelací, a to body v pořadí 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18. Já myslím, že tolik jich ani nestihneme.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji. O slovo se přihlásil pan poslanec Jiří Carbol.

 

Poslanec Jiří Carbol: Dobrý den. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Navrhuji pevné zařazení bodu číslo 20 a číslo 51 na dnes od 11 hodin po skončení písemných interpelací. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Oboje nemusí platit. Takže po písemných interpelacích bude - a teď se ještě ptám paní poslankyně Kateřiny Konečné - na pátek 6. 6., je to tady napsané. Takže máme tři návrhy.

Pan poslanec Petr Tluchoř.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já se moc omlouvám. Jestli dovolíte, trochu budu modifikovat ten svůj návrh, a to tak, že po písemných interpelacích bychom zařadili všechna druhá čtení, která nejsou v tuto chvíli pevně zařazená.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Všechna druhá čtení, která nejsou pevně zařazena. Čili rozumím tomu tak, že prvně dám hlasovat o návrhu paní poslankyně Konečné, potom o návrhu pana poslance Carbola, potom o vašem návrhu, abychom se v tom vyznali dobře. Je s tím souhlas? Zřejmě ano, takže ještě zagonguji.

Myslím, že návrh paní poslankyně Konečné je autonomní, takže o něm lze dát hlasovat.

Ještě pan poslanec Petr Tluchoř se hlásí.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Já vás chci informovat o tom, že zařazení nového bodu, který navrhovala paní kolegyně Konečná, jménem poslaneckého klubu ODS a KDU-ČSL vetuji. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, takže návrh paní poslankyně Konečné se stává bezpředmětným.

Pan poslanec Hasil má náhradní kartu číslo 18, pan poslanec Paroubek náhradní kartu číslo 15, pan poslanec Vojíř náhradní kartu číslo 11.

A teď přistoupíme k hlasování o návrzích, které zazněly z úst pana poslance Carbola a z úst pana poslance Tluchoře.

 

Pan poslanec Carbol navrhuje, aby jako první bod po písemných interpelacích byl projednán bod číslo 20.

Zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 78. Ptám se, kdo souhlasí se zařazením tohoto bodu, zvedne ruku a stiskne tlačítko ano. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem: z přítomných 144 bylo pro 70.

 

Ale já tedy musím dát za pravdu teďka panu předsedovi vlády, protože jsem viděl, že mačkal tlačítko ano, a to tlačítko se nerozsvítilo. (Ohlas z lavic.) No můžete se smát, jak chcete. Tak můžete říct, že mi nevěříte, a vyjde to nastejno. Já vám to nedoporučuji. (Smích.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP