(18.50 hodin)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji paní poslankyni. Nyní vystoupí pan poslanec Paroubek, připraví se pan poslanec Sobotka.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Dámy a pánové, já musím říci, že tady byl smích, že tady bylo hádání, trošku možná pláč chyběl, možná že ještě přijde. Já bych se jenom chtěl zeptat, a nechci na to snad ani odpověď, čili je to řečnická otázka: Že vám to stojí pánové z koalice za to. O dámách tedy nemluvím. Ale že vám to pánové stojí za to, to mně jenom dosvědčuje naprostou ztrátu soudnosti, protože tohle, co jsem tady slyšel, i to zdůvodnění od ministrů a místopředsedů vlády, ten postup prostě nelze obhájit. Ty argumenty jsou tak chatrné, že ten postup nelze obhájit.

Já nicméně musím hovořit o některých věcech, které se tady týkaly sociální demokracie, i když nejsem takový pamětník jako někteří z vás a nevypil jsem hektolitry jako někteří z vás. Aspoň ne tady.

Ale pokud jde o rok 2002, ta většina tehdy vznikla z demokratických voleb. Ta měla jiný charakter nežli většina, která vznikla v lednu 2007. Už to, že mluvím o lednu 2007, říká, že prostě ta většina vznikla, řekněme, získáním dvou přeběhlíků. Poslanec Kott přeci nebyl získán sociální demokracií. On byl vyloučen z klubu ODS. Ty důvody, proč byl vyloučen, to je vaše vnitřní věc. Já jenom chci říci, že v tom samém období odchod poslance Kotta někam jinam, do jiného politického domova, byl, řekněme, kompenzován odchodem poslance Bursíka do jiného politického domova. Tak abychom tady hovořili zcela otevřeně a o všem. - Vrbíka, promiňte, ano. Já se omlouvám. On mi to jistě odpustí jeden i druhý.

Já bych chtěl hovořit nyní o tom, o čem tady hovořil pan místopředseda vlády Bursík. Mluvil o nervozitě, odplatě, někdo tady hovořil dokonce o revanši. Pan místopředseda vlády hovořil o nulové toleranci.

My jsme si dělali, dámy a pánové, statistiku toho, jak sociální demokracie hlasovala v tomto volebním období. Zhruba v 80 % návrhů zákonů nebo novel zákonů podpořila vládní návrhy. Takže jaká nulová tolerance? Tomu, že s vámi nesouhlasíme ve věcech, které jsou, řekněme, takové, že vyplývají z našeho volebního programu jinak, se nemůže nikdo divit.

Pan místopředseda vlády Bursík - a tady na to někdo reagoval - hovořil o nejapnosti. Co je vlastně nejapnost? Nejapnost je, že čím více je politických funkcí, tím více je jich potřeba? Nebo je nejapností to, že šestičlenný poslanecký klub chce místopředsedu Poslanecké sněmovny v průběhu volebního období? Co je vlastně nejapnost?

Chtěl po nás pan místopředseda vlády Bursík, abychom tady ronili slzy, že se neobjevil na setkání ministrů Visegrádu. No jednak vás nikdo nedržel, můžete tam jít. Někdo z našich poslanců zase šel na operaci zubu. Tak to v životě je. Vy jste mohl být na setkání ministrů Visegrádu. Je to opravdu důležitá věc, ale myslím, že to republika nějak přežije, že jste tam nebyl. (Ohlas.)

Předseda výboru pro evropské záležitosti… Já nevím, pokud má někdo takovou touhu obsazovat politické funkce, tak může začít od těch funkcí pracovních, a pak třeba přejít k těm reprezentativním funkcím. To už zřejmě Strana zelených asi na tu práci nebude. Ošéfovat to tady, to možná by jí sedělo více. Nevím, jestli to opravdu, pane místopředsedo vlády, stojí za to.

Vy jste se jen tak letmo zmínil o penězích - jak tam půjdete zachraňovat nějaké desetimiliardy. Já jsem včera při totálním nezájmu sdělovacích prostředků, s výjimkou Práva, zveřejnil, kolik je čerpáno z evropských peněz. Z těch zhruba 720 miliard korun - a kleslo to díky tomu, jak se posiluje kurs koruny, zhruba z 800 miliard korun, dneska hovoříme o 720 miliardách korun na sedmileté období - zatím tato vláda dokázala připravit čerpání 42 miliard korun, tedy 6 % z té celkové částky na sedm let. A samozřejmě - chci jenom ještě připomenout, že z alokace na léta 2007 a 2008 je to ze 182 miliard 42 miliard, takže, řekněme, že je to něco méně nežli jedna čtvrtina. Tolik jenom, abychom hovořili pravdu.

Vy jste tady hovořili o spolupráci. No, ono se těžko spolupracuje, ale sociální demokracie staví zájem státu nade vše. Proto jsme vám mnohokrát nabízeli spolupráci, jednání o spolupráci opozice - nebo alespoň té sociálně demokratické části, za jinou nemluvím - a vládní koalice v době evropského předsednictví. Co následovalo? Urážky, zpochybňování. Tak jestli to nepotřebujete, tak nechte být. Dávat a ještě prosit, to už je tedy hodně. Zamyslete se ale nad tím, jestli je možné do té opozice kopat, a pak od ní chtít konstruktivní spolupráci.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Sobotka. Je to poslední přihlášený.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl pouze připomenout, že už jsem před delším časem podal procedurální návrh, o kterém se prozatím ještě nehlasovalo. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, pane poslanče. Já o tom vím, ale převzal jsem řízení už rozjeté rozpravy, takže jsem jenom dokončil tuto rozpravu. Vy jste navrhl přerušení tohoto projednávání do doby, než projedná tuto záležitost stálá komise pro práci Sněmovny a než vyčíslí náklady.

Já tedy zazvoním a zahájím hlasování o tomto bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí? (Ozývají se žádosti o odhlášení.) Ano. Toto hlasování prohlašuji za zmatečné. Odhlásím vás. Poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Ještě zazvoním a zahájím hlasování o návrhu pana poslance Sobotky. Počkám, až se ustálí kvorum… Zdá se, že se kvorum ustálilo.

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 75: z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro návrh 93, proti 95. Konstatuji, že s tímto návrhem… Kontrola hlasovacích listin, tedy výsledek zatím nevyhlásím.

 

Táži se, jestli došlo ke kontrole hlasovacích listin. Došlo. O slovo se přihlásila paní poslankyně Bayerová.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Marta Bayerová: Prosím vás, zpochybňuji hlasování. Na sjetině mám proti. Hlasovala jsem pro.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji. Slyšeli jste zpochybnění, námitku proti hlasování. Já nechám o této námitce hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP